JEDZENIE

BABKA CYTRYNOWA – prosta i naprawdę pyszna.

Sierpień 24, 2017
1

W poszukiwaniu nowych przepisów zaczęłam spędzać poranki z moimi ukochanymi książkami kucharskimi. Mam ich kilkanaście i wszystkie są tak pięknie wydane, że oglądanie ich to już uczta. Ostatnio postanowiłam z oglądania przejść do testowania.
Niedawno dawałam ci przepis na zupę „śmietnik” inspirowaną książką „Vegan Nerd” Alicji Rokickiej, dziś zrobimy babkę cytrynową z książki „Smak miłości” Agnieszki Maciąg. Kto zna Agnieszkę, jej książki i bloga – ten wie, że ta kobieta ma w sobie niesamowitą magię.
Magia dzieje się też wtedy, kiedy po domu, z piekarnika rozchodzi się zapach tego ciasta i później, kiedy jeszcze ciepły kęs wkładasz do ust. Idealna. letnia i cudownie cytrynowa babka piaskowa – nie ma prawa się nie udać. Spróbuj ją zrobić nawet jeśli myślisz, że jesteś absolutnym beztalenciem kulinarnym. Ja nie cierpię ubijać piany z białek – udało mi się to może ze dwa razy w życiu. Zdarza mi się też zapomnieć o proszku do pieczenia i przypomnieć sobie o nim, gdy wylałam już ciasto do blaszki. Także da się.

4

BABKA CYTRYNOWA PRZEPIS

250 g mąki
250 g masła
250 g cukru pudru
4 jajka
sok wyciśnięty z cytryny
skórka otarta z cytryny
10 g proszku do pieczenia
szczypta soli

Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Ubij białka na sztywną pianę (albo na taką, jaką potrafisz 🙂 )
Utrzyj żółtka z masłem.
Do utartych żółtek dodaj cukier puder, sok z cytryny i otartą skórkę.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wsyp do miski z utartą masą.
Na koniec delikatnie dodaj ubite białka i całość delikatnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
Przełóż masę do wysmarowanej masłem foremki. Ja użyłam dwóch małych kamionkowych foremek na zapiekanki, takich, jak widzisz na zdjęciu. Myślę, że idealnie sprawdzi się tradycyjna keksówka, a na Wielkanoc foremka do babek.
Piecz godzinę, a pod koniec pieczenia sprawdź patyczkiem czy ciasto jest suche.

Możesz ją upiec z rodzynkami w środku. Możesz zjeść ją z waniliowym sosem.
Koniecznie jeszcze ciepłą.
Daj znać jak ci smakowała.

2 5
6

Może Ci się również podobać

9 Komentarze

  • Odpowiedz bezcookru Sierpień 24, 2017 at 7:50 am

    robię ją!!! <3

    • Odpowiedz Marta Sierpień 26, 2017 at 7:08 pm

      bezcookru i dasz 250g cukru? Przepraszam, nie mogłam się powstrzymać 😉

      Po Twojej przemianie kulinarnej , Basiu i klimatach, z jakimi kojarzę Agnieszkę Maciąg spodziewalam się magicznego przepisu, jak upiec tak zniewalające puszyste cudo z jakiejs zdrowej maki i bez cukru:)) Ale sie zdziwilam:)Z ciastami chyba nie ma kompromisu, prawda?-mnie te zdrowotne nie zadowalaja i wolę kawałek nieba w gębie od blachy vege gniotka z daktylami… ;p
      mam śliwki i zainspirowałas mnie tym swoim kruchym z budyniem. Chociaz nie pijemy mleka;) a ceny masła sięgają kosmosu 🙂

  • Odpowiedz su Sierpień 24, 2017 at 9:30 am

    Znam ten przepis tyle, że rozlewa się masę do foremek na muffiny. Przepis na muffiny cytrynowe. Mało odkrywcze. Nie piszę o Tobie, bo fajnie, że mi np, przypomniałas o tych muffinach, ale o książce z takim przepisem.

  • Odpowiedz Kasia Sierpień 26, 2017 at 8:00 am

    Zrobiłam. Potwierdzam, pyszna! Dzięki za przepis.

  • Odpowiedz Katinka Wrzesień 1, 2017 at 8:58 am

    Basik bo z tą pianą jest tak, że jak do białek dostanie się minimalna chociaż ilość żółtka (np. przy rozdzielaniu kapnie) to już się NIE DA ubić białek na sztywną pianę! Ale da się! Da się ubić idealnie – potwierdzam 😉

    • Odpowiedz Basia Szmydt Wrzesień 1, 2017 at 9:10 am

      ostatnio mi się udało! wyszła ubita przepięknie 😀

  • Odpowiedz Katinka Wrzesień 1, 2017 at 8:59 am

    Ach no i PS. W niedzielę robię! Na Niedzielne, Rodzinne popołudnie 😉

  • Odpowiedz Marzena Październik 8, 2017 at 12:31 pm

    No cóż, wyszedł zakalec, a przecież „(…)nie ma prawa się nie udać. Spróbuj ją zrobić nawet jeśli myślisz, że jesteś absolutnym beztalenciem kulinarnym.” Absolutnym kulinarnym beztalenciem nie jestem, szkoda składników tylko i czasu.

    • Odpowiedz Basia Szmydt Październik 10, 2017 at 11:58 am

      Oj to musisz jeszcze poćwiczyć, bo moim dzieciom wychodzi doskonałe 😉
      Może to wina piekarnika ?

    Napisz odpowiedź