JEDZENIE

CHRUPIĄCE NUGGETSY Z ZIOŁOWYM DIPEM I CHLEBKI PITA Z GRILLOWANYM SEREM HALLOUMI CZYLI CHODŹMY NA PIKNIK!

Czerwiec 30, 2018

To oczywiste, że posiłki zjadane na świeżym powietrzu smakują po prostu lepiej. Wprawdzie teraz pogoda odrobinę się „skiepściła”, ale umówmy się – od początku maja mamy piękne polskie lato, a słońce nas po prostu rozpieszcza.
Zaczyna się również robić całkiem przyjemnie na naszym domowym placu budowy. Powoli krystalizują się wielkie tarasy, a to oznacza, że powynosiliśmy na nie wszystkie stare meble, jakie zdołaliśmy znaleźć w naszym domu. Zatem poranną kawę pijemy łażąc po rosie, obiad zjadamy przy chybotliwym stoliku, jeszcze po moich rodzicach, a wieczory… wieczory są najlepsze! Mamy starą sofę, taką „bidną”, którą przykrywamy dla niepoznaki wielką narzutą, ale to właśnie na tej sofie zjadamy najpyszniejsze, najprostsze, letnie potrawy. Do tego kilka hitów z „jutuba”, lampeczka zimnego wina, parę chrabąszczy, polne kwiaty, zachodzące słońce i przyjaciele. Dla mnie to jest scenariusz idealny i w zasadzie tak bym mogła spędzić resztę lata.

Dziś mam dla Ciebie dwa przepisy – nie ma co się latem ograniczać. Są proste (jak to u mnie), szybkie, a jeden to nawet dietetyczny! 🙂  Przepis na kurczaka zachowaj, zapisz, wydrukuj i wykorzystaj na najbliższej imprezie w plenerze. To również dobra opcja na grilla. Upiecz go w piekarniku, podczas gdy wszyscy będą czekali na przysmaki z grilla, ty zapełnisz stół i talerze chrupiącymi i zdrowymi nuggetsami z kurczaka.
Przepis na pity, czyli małe chlebki, które tworzą kieszonki wykorzystaj podczas pikniku. I zorganizuj koniecznie ten piknik – będzie pięknie! Mam nadzieję, że choć trochę zainspiruję Cię dzisiaj moimi zdjęciami. Do dzieła.

CHRUPIĄCE NUGGETSY Z KURCZAKA Z PYSZNYM ZIOŁOWYM DIPEM

Składniki marynaty:
– duże opakowanie jogurtu greckiego
– 2 łyżeczki papryki wędzonej
– 1 łyżeczka pieprzu Cayenne
– skórka otarta z całej cytryny
– sok z całej cytryny
– łyżka miodu
– ząbek czosnku
– sól, pieprz do smaku

Składniki dipu ziołowego:
– pęczek świeżej kolendry
– pęczek natki pietruszki
– 2 dojrzałe, miękkie awokado
– 2 ząbki czosnku
– 1 papryczka chilli
– duże opakowanie jogurtu greckiego
– sok z połowy cytryny
– sól
– oliwa

kawałki kurczaka (użyłam jednej piersi i mięsa z 6 udek bez kości)
panierka panko (użyłam gotowej, ale panierkę panko możesz zrobić samodzielnie, ścierając czerstwą pszenną bułkę na tarce o grubych oczkach)
opcjonalnie do podania: świeży szpinak, pieczone ziemniaki, letnia sałata albo na przykład grzanki z wiejskiego chleba – to, co lubisz.

Kurczaka pokrój na małe kawałki. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki jogurtowej marynaty.
Mięso dokładnie wymieszaj w dużej misce z marynatą, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum godzinę, choć ja rekomenduję pozostawienie go w tej marynacie na całą noc. Gdy mięso będzie zamarynowane obtaczaj je dokładnie w panierce panko i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 220 stopni i piecz mięso przez ok. 30 minut do momentu, aż skórka będzie zrumieniona.

W czasie, gdy kurczak będzie w piekarniku przygotuj ziołowy dip. Ten dip przypomina trochę guacamole, ale jest intensywniejszy w smaku. Weź pęczek kolendry, pęczek natki i posiekaj je do naczynia. Dołóż wydrążone awokado, posiekaną papryczkę chili, jogurt, sok z cytryny, 2 ząbki czosnku, kilka łyżek oliwy i sól i zmiksuj to na gładki sos blenderem. Przełóż do miseczki, skrop oliwą i oprósz delikatnie świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Kurczaka możesz tak jak ja ułożyć na liściach świeżego szpinaku i podać z kilkoma łyżkami ziołowego sosu. Będzie smakował super z pieczonymi, młodymi ziemniakami albo z ulubioną letnią sałatą.


 

A może by tak na piknik? Ja, gdy słyszę słowo „piknik” od razu zamieniam się w organizatorkę eventu, nawet gdyby na tym evencie miał być tylko świeży chleb z masłem 🙂  Tym razem, specjalnie dla Ciebie postanowiłam zorganizować mój piknik idealny. Zabrakło tylko moich przyjaciół i dzieciaków, ale piknikowa sceneria gotowa do użycia 🙂
Jeśli zamiast chleba masz ochotę na naprawdę pyszne kanapki, które możesz spakować do koszyka i dowieźć je rowerem do jakiegoś parku – oto jestem. Ja i mój przepis na chlebki pita wypełnione po brzegi dobrymi składnikami.

CHLEBKI PITA Z PIECZONĄ PAPRYKĄ, GRILLOWANYM  SEREM HALLOUMI I SOSEM BAZYLIOWYM

Czego potrzebujesz?
– kilka chlebków pita (ja kupiłam gotowe, jeśli chcesz możesz je zrobić samodzielnie, korzystając na przykład z tego przepisu (tutaj link)
– 2,3 papryki czerwone
– 2 opakowania sera halloumi
– pół słoiczka czarnych oliwek bez pestek
– 2 czerwone cebule
– garść świeżego szpinaku
– pęczek świeżej bazylii
– 1/3 szklanki oliwy
– duży jogurt grecki
– ząbek czosnku
– sól, pieprz

Paprykę umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą i oprósz solą. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez ok. 25 minut (papryka ma być miękka, kiedy wbijasz w nią widelec, ale nie spalona).


Ser halloumi pokrój na grubsze plastry i podsmaż z obu stron, aż się zrumieni na suchej patelni (najlepiej grillowej).
Chlebki pita skrop lekko woda i podpiecz w piekarniku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Popieczonym chlebkom odkrój wierzchołek i utwórz z nich takie kieszonki.


Czas na bazyliowy sos. Oderwij listki z całego pęczka bazylii (kilkadziesiąt), dodaj ząbek czosnku, 1/3 szklanki oliwy, opakowanie jogurtu, sól i pieprz do smaku i zmiksuj w blenderze na gładki sos.
Chlebki posmaruj sosem wewnątrz, a następnie nadziewaj je grillowanym serem, pieczoną papryką, świeżymi listkami szpinaku, pokrojoną w cienkie piórka czerwoną cebulą i pokrojonymi na plasterki oliwkami. Zawiń je w papier, włóż do koszyka i ruszaj w plener.

Te dwa super przepisy powstały w ramach akcji #Kuchennepojedynki organizowaną przez Netto Polska. Moją rywalką była Alicja znana w sieci jako Mamala. Koniecznie zajrzyj na jej bloga, bo wyczarowała pysznego pstrąga na warzywach, piknikowe kanapki i super zdrowe batoniki. Według mnie każda z nas wygrała ten pojedynek, a ja nie obraziłabym się gdyby Alicja zaprosiła mnie do siebie na obiad 🙂

 

Może Ci się również podobać

6 komentarzy

  • Odpowiedz Anka Czerwiec 30, 2018 at 5:35 pm

    Jadłabym wszystko i wszędzie…. 🙂

  • Odpowiedz AgaR Lipiec 1, 2018 at 4:14 am

    jeju, jaki super namiocik wykombinowałaś!!! :)) przepisy super, wykorzystam napweno

  • Odpowiedz Ela - themomentsbyela.pl Lipiec 2, 2018 at 6:14 am

    Super proste i szybkie przepisy. Masz rację, że posiłki na dworze smakują najlepiej. Przepięknie Ci w tej sukience. Miłego tygodnia.

  • Odpowiedz KrystynaW Lipiec 4, 2018 at 7:05 am

    Boże jakie to musi być pyszne! Wygląda przepięknie. Jak dobrze że od niedawna mam ogród i mogę serwować posiłki na powietrzu. To mnie kręci na maxa, właśnie takie małe codzienne przyjemności .
    Dziękuję ci Basiu za to że jesteś dla mnie inspiracją każdego dnia. U ciebie zawsze tak pięknie i spokojnie.

  • Odpowiedz Gonia Lipiec 8, 2018 at 8:41 pm

    Tak tak, wygląda pysznie i kurczaka na pewno wypróbuję, ale… jak pięknie wyglądasz w tej sukience!!!

    • Odpowiedz Basia Szmydt Lipiec 8, 2018 at 9:29 pm

      Oh dziękuję ❤️

    Napisz odpowiedź