JEDZENIE

CURRY Z KREWETKAMI – SUPER SZYBKI I PROSTY OBIAD

Styczeń 31, 2018

Jeszcze do niedawna nie cierpiałam krewetek. Owoce morza to nie było coś, o czym myślałam w kategorii comfort food. Raczej ciekawość, chęć spróbowania, ale finalnie i tak stwierdzałam, że to raczej nie dla mnie. Zdanie zmieniłam tutaj, na Karaibach. I nie wiem czy to kwestia klimatu, bliskości morza, czy po prostu to jest mój czas na jedzenie owoców morza, ale te krewetki są po prostu przepyszne! Jemy je tutaj na okrągło. Zazwyczaj robię z nich curry, zazwyczaj przemycam razem z nimi tonę warzyw, ale dziś mam dla ciebie przepis najprostszy z możliwych. To obiad, który robi się w kwadrans. A takie lubimy najbardziej.

KOKOSOWO-POMIDOROWE CURRY Z KREWETKAMI

1

Czego potrzebujesz?

20 dużych krewetek (mogą być mrożone)
olej kokosowy do smażenia
1 cebula
2 ząbki czosnku
pół lub cała ostra papryczka ( w zależności od tego jak bardzo ostre dania lubisz i jak ostre papryczki posiadasz; te na Karaibach to prawdziwi zabójcy – pół maleńkiej papryczki na cały gar skutecznie przeczyszcza zatoki 🙂 )
3 cm kawałek świeżego imbiru
1 łyżeczka przyprawy garam masala
puszka krojonych pomidorów
sól do smaku
jeden mały koncentrat pomidorowy
puszka mleka kokosowego
szklanka wody
ryż
świeża kolendra lub szczypiorek (w zależności od tego co lubisz bardziej)
limonka

Cebulę pokrój w piórka.
Czosnek posiekaj drobniutko.
Papryczkę posiekaj drobniutko, ale uważaj na oczy (umyj dokładnie ręce!).
Kawałęk imbiru zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju kokosowego.
Na rozgrzany olej kokosowy wsyp przyprawę garam masala.
Na oleju wymieszanym z garam masala podsmaż cebulę, czosnek, imbir i papryczkę.
Gdy cebula się zeszkli dorzuć pomidory w puszce wraz z zalewą. Smaż chwilkę, aż nadmiar płynu wyparuje.
Dodaj koncentrat pomidorowy, mleko kokosowe i wodę. Gotuj sos, aż zgęstnieje. Dopraw solą.
Na sam koniec dodaj do sosu rozmrożone, oczyszczone krewetki (ja kupuję już oczyszczone). Gotuj całość, aż krewetki zmienią kolor, czyli jakieś 7 – 10 minut.

Podawaj z ugotowanym ryżem. Ja do tej potrawy gotuję ryż w wodzie wymieszanej ze szklanką mleka kokosowego i łyżeczką soli.
Gotową potrawę posyp świeżą kolendrą lub szczypiorkiem, jeśli nie lubisz kolendry. Na koniec skrop wszystko świeżym sokiem z limonki.

Sma-czne-go!

23

Może Ci się również podobać

10 komentarzy

  • Odpowiedz Gosia Styczeń 31, 2018 at 5:54 pm

    Fajne to danie! SZYBKIE☺ ja też nie przepadam za krewetkami i nawet nie wiem jakie kupić żeby były dobre, ale mój mąż uwielbia i ostre też. Także myślę że na walentynki muszę zrobić.
    P.S. Dziewczyny, które są bardziej obeznane w krewetkach, jak możecie to wrzućcie zdjecie sprawdzonych krewetek oczyszczonych, które mogę dostać w marketach typu Lidl, Kaufland,itp.

    • Odpowiedz Ela Styczeń 31, 2018 at 11:16 pm

      W biedroneczce sa wystarczajaco smaczne

  • Odpowiedz Ela Styczeń 31, 2018 at 11:15 pm

    Wow!!!! No to mam pomysl an jutrzejszy obiadek 🙂 dziekuje I pozdrawiam

  • Odpowiedz Ela - themomentsbyela.pl Luty 1, 2018 at 7:17 am

    Pychota. Wygląda rewelacyjnie. Masz rację, że takie delikatne dania smakują najlepiej w lecie kiedy jest ciepło.
    Zasiałaś u mnie pomysł na jutrzejszą kolację.

  • Odpowiedz Basia Luty 5, 2018 at 11:40 am

    Imienniczko moja droga, czy Twój instagram nie działa? Tzn u mnie pokazuje, jakoby żadnych postów nie było, weź no mi wytłumacz o co kaman bo Karaibow mi brakujee

    • Odpowiedz Basia Szmydt Luty 5, 2018 at 12:19 pm

      wszystko działa 🙂

      • Odpowiedz Basia Luty 5, 2018 at 1:05 pm

        To w takim razie zrobiłaś prywatne konto chyba, bo wyraźny komunikat u mnie, ze na Twoim koncie nie ma żadnych postów.

        • Odpowiedz Basia Szmydt Luty 5, 2018 at 1:54 pm

          nie, konto nie jest prywatne, na kilku komórkach wszystko działa, u znajomych też, nie mam pojęcia gdzie leży problem

  • Odpowiedz Basia Luty 5, 2018 at 5:15 pm

    Hmmmm gdybys miała info z tym samym problemem co mój, daj znać może ktoś znajdzie przyczynę.

    • Odpowiedz Basia Szmydt Luty 5, 2018 at 5:20 pm

      dobrze 🙂

    Napisz odpowiedź