JEDZENIE

EKSPRESOWA SAŁATKA Z SZYNKĄ I SŁONECZNIKIEM MOJEJ MAMY

Marzec 29, 2018

Kiedy moja mama zrobiła ją po raz pierwszy i postawiła na stole podczas jakiejś imprezy spojrzałam na nią dziwnie i zapytałam: „więcej szczypiorku się nie dało przemycić” ? Moja mama kazała mi najpierw spróbować, a później się wymądrzać. Spróbowałam i od tamtej chwili, podczas każdej imprezy organizowanej przez moich rodziców siadam jak najbliżej miski z tą sałatką.
To będzie najkrótszy przepis w historii bloga. Przyda ci się teraz przed Świętami. Będziesz miała więcej czasu na pomalowanie paznokci.
Do dzieła:

CZEGO POTRZEBUJESZ?
– opakowanie ziaren słonecznika (ok 250 g)
– 2 pęczki szczypiorku (z 6 małych cebulek; szczypiorku musisz mieć szklankę, już po posiekaniu)
– puszka krojonego ananasa
– kawałek chudej szynki (ok 200 g)
– 3 łyżki majonezu
– 3 łyżki jogurtu greckiego
– czarny pieprz

Słonecznika upraż na suchej patelni, pilnuj by się nie przypalił, zdejmij z ognia i wystudź.
Szczypiorek potnij drobniutko nożyczkami (ja tak robię 😀 ).
Szynkę pokrój drobno.
W misce wymieszaj szynkę, szczypiorek, ananas i prażony słonecznik razem z 3 łyżkami majonezu, 3 łyżkami jogurtu i pieprzem.
Do lodówki, bo najlepiej smakuje schłodzona.
Koniec 🙂
Daj znać czy Ci smakowała.

Może Ci się również podobać

19 komentarzy

  • Odpowiedz Magda Marzec 29, 2018 at 6:26 pm

    Zrobię z pewnością, gdyż wszystkie składniki bardzo lubię. Na chwilę obecną ciężko mi sobie wyobrazić połączenie szczypioru z ananasem.

  • Odpowiedz Kat Nems Marzec 29, 2018 at 6:58 pm

    Będę robić, no będę robić, bo akurat szukam inspiracji na wielkanocny stół!

  • Odpowiedz Celina Marzec 29, 2018 at 7:03 pm

    Święta u nas jeszcze w proszku, ale sałatkę – jak widzę – ogarnę na czas. 🙂

  • Odpowiedz Aga Marzec 29, 2018 at 8:44 pm

    Spróbuję. Tak się szczęśliwie składa, że kupiłam ananasa i słonecznik z myślą, że może coś wymyślę. I proszę, jest pomysł.

  • Odpowiedz Anu Marzec 29, 2018 at 9:58 pm

    Kurczę a jakby czymś zastąpić ananasa?tylko czym? Bo go nie lubię 😉

  • Odpowiedz Asia Marzec 30, 2018 at 6:47 am

    Poszukiwałam jakiejś inspiracji na sałatkę, więc dziękuję za przepis, będę robić 🙂

  • Odpowiedz wakemefood Marzec 30, 2018 at 2:40 pm

    To idealnie moje smaki! Zrobię na święta na bank. Proste przepisy to moje ulubione 🙂

  • Odpowiedz Beata Marzec 30, 2018 at 5:04 pm

    A ja sałatek z ananasem nie cierpię, zwłaszcza kurczak + ananas LUB seler marynowany + anaanas (+ inne składniki), ale ta jakoś mnie urzekła i robię na święta! Może dlatego, że dobra jest też 3-składnikowa pieczarki duszone-jaja-szczypior, gdzie też szczypioru jest dużo!

  • Odpowiedz Ania Marzec 31, 2018 at 10:55 am

    Zrobiłam, jest świetna!! Dzięki za przepis!

  • Odpowiedz Natalia Marzec 31, 2018 at 12:15 pm

    Świetny przepis- sałatka faktycznie ekspresowa- już się chłodzi w lodówce 🙂

  • Odpowiedz M. Kwiecień 1, 2018 at 5:01 pm

    zrobiłam. tak na świeżo – hmmm… chyba nie mój smak, ale posmakuję jutro jak się przegryzie. No i zobaczę co powiedzą goście.

  • Odpowiedz Katarzyna Kwiecień 1, 2018 at 5:24 pm

    Pyszota zrobiła furorę. Przepis doskonały.

  • Odpowiedz Karolina Kwiecień 3, 2018 at 9:20 am

    Bardzo ciekawe przepis. Muszę spróbować 🙂

  • Odpowiedz Anita Kwiecień 9, 2018 at 3:42 pm

    Nam nie przypadła do gustu. Mi nie pasował ananas, mężowi słonecznik, jakoś ogólnie coś nam nie pasowało… ale warto było spróbować choćby po to aby się przekonać że to nie nasz klimat

    • Odpowiedz Basia Szmydt Kwiecień 10, 2018 at 5:56 am

      Mój mąż też jej nie lubi, reszta rodziny się zajada 😉

  • Odpowiedz Agnieszka Kwiecień 28, 2018 at 8:40 pm

    O jaaaa jakie to dobre. Sałatka miała być zrobiona na święta, ale nie wyszło, zrobiłam ją na próbę w zeszłym tygodniu – bardzo szybko zniknęła. 🙂 Dziś, po powrocie ze spaceru znowu mnie na nią naszło i już się chłodzi w lodówce. Najlepsze jest to, że Mój Mężczyzna, który uważa, że dodawanie ananasa do czegokolwiek jest profanacja, sałatkę wcina aż miło. 🙂 Pozdrawiam serdecznie

    • Odpowiedz Basia Szmydt Kwiecień 28, 2018 at 9:12 pm

      Ale extra 🙂

  • Odpowiedz Seaside Stories Maj 6, 2018 at 12:45 pm

    Zrobiłam. A ona zrobiła furorę na przyjęciu urodzinowym synka.
    Dzięki! Boski przepis

    • Odpowiedz Basia Szmydt Maj 6, 2018 at 12:53 pm

      Cieszę się mega 😉

    Napisz odpowiedź