fbpx

LEMONIADA OGÓRKOWO – CYTRYNOWA

Autor: Basia Szmydt

Idealna na majówkę, orzeźwiająca, prosta w wykonaniu lemoniada ogórkowa. Wrzucam przepis między jednym majówkowym dniem, a drugim, bo prosiłaś w komentarzach, w wiadomościach, bo tak samo jak ja czujesz, że to naprawdę może być dobre – i masz rację 🙂
Dodatkowo to wspaniały pogromca kaca, pod warunkiem, że wypijesz jej sporo podczas majówkowej imprezy.
Najlepiej by było poczekać na nasz, polski sezon ogórkowy i zrobić ją z ogórków gruntowych. Zachowaj przepis i rób ją przez całe lato – wspaniale nawadnia organizm.

LEMONIADA OGÓRKOWO – CYTRYNOWA
Przepis na ok 2 litry

2 ogórki
3 cytryny
2 łyżki miodu
woda mineralna
lód
mięta opcjonalnie

Ogórki obierz ze skóry, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do wysokiego naczynia. Zblenduj je blenderem ręcznym ze szklanką wody.
Uzyskana papkę przelej do większego naczynia przez sito. Wyciśnij sok z trzech cytryn (ja użyłam wyciskarki do soków; ważne, żeby soku było naprawdę dużo). Dodaj sok z cytryn do soku z ogórków. Dodaj 2 łyżki miodu. Dolej 1,5 litra wody mineralnej.
Podawaj z dużą ilością kostek lodu i listkami świeżej mięty.

Spodobają Ci się także:

6 komentarzy

tekstualna 30 kwietnia, 2018 - 9:01 am

pycha!

Reply
Bernarda 30 kwietnia, 2018 - 1:27 pm

Pani Basiu , lemoniada lepiej smakuje z wodą niegazowaną czy gazowaną?

Reply
Basia Szmydt 30 kwietnia, 2018 - 1:54 pm

Według mnie z niegazowaną i dużą ilością lodu 😉

Reply
Sławka 30 kwietnia, 2018 - 10:12 pm

Przepis przyda się na pewno ale tęsknię już ogromnie za „ulubionymi”

Reply
sykora 1 maja, 2018 - 10:23 am

A ja tęsknię za postami typu: „weekend w obiektywie”, kulinarnymi i pogadankami o życiu 🙂

Reply
Ela - themomentsbyela.pl 2 maja, 2018 - 9:49 am

Super orzeźwiający napój. Genialny na wiosenne ciepłe dni.

Reply

Zostaw komentarz

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Ok, rozumiem