Uncategorized

LETNI KURCZAK CYTRYNOWY

Lipiec 5, 2017
IMG_1906

Dziś powiedziałam do męża, że lubię przewidywalność i powtarzalność w naszej codzienności. Popatrzył na mnie jak na kosmitkę, bo przecież non stop jęczę, że potrzebuję przygód i adrenaliny, że stagnacja mnie wykończy kiedyś.
Oczywiście, jak to mężczyzna – wszystko pokręcił, źle zrozumiał.
Lubię, gdy wracają dzieciaki z przedszkola i gdy zasiadamy do wspólnej obiadokolacji.
Lubię gwar, rozmowy chłopaków przy stole i siebie przygotowującą posiłek dla nich.
Lubię, gdy parują mi okulary.
Lubię gdy przyprawy zaczynają w kuchni pachnieć, gdy stukają talerze o blat stołu.
Lubię gdy dzieje się to codziennie.
To jest właśnie ta przewidywalność.
To daje mi poczucie bezpieczeństwa.
Ciepły obiad na stole. Rodzina.

Dziś coś na szybko. Takie przepisy lubimy najbardziej prawda? Tak, żeby tego czasu zostało jeszcze na wspólne popołudnie, na książkę z biblioteki, na serial z mężem. Obiecuję ci zatem, że nie napracujesz się przy tym kurczaku za bardzo.

LETNI KURCZAK CYTRYNOWY z sałatą i młodymi, pieczonymi ziemniaczkami.

Pierś z kurczaka
marynata:
5 łyżek oliwy
1 łyżeczka musztardy
łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 2 ząbki świeżego przeciśnietego przez praskę
pęczek świeżego tymianku lub oregano
szczypta suszonych ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
skórka otarta z połowy cytryny
kilka cieniutkich plasterków cytryny
1 kg młodych, małych ziemniaków

sałata rzymska (to moja ulubiona, możesz wybrać dowolną)
dressing (zrobiłam dressing o podobnym aromacie co marynata w kurczaku, ale jeśli masz swój ulubiony dressing do sałaty – śmiało)
2 łyżeczki musztardy łagodnej
łyżka soku z cytryny
łyżka miodu
oliwa – 5-6 łyżek
ząbek czosnku

IMG_1871 _MG_1879

Pierś z kurczaka podziel na cienkie filety i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
Zrób marynatę:
– do miseczki wlej oliwę, musztardę, sok z cytryny, szczyptę soli, szczyptę pieprzu, paprykę słodką, czosnek, szczyptę ziół prowansalskich i otartą z cytryny skórkę. Wymieszaj to wszystko dokładnie.
Wylej marynatę na filety i wymieszaj wszystko dokładnie, tak by mięso było w całości pokryte przyprawami.
Posyp wszystko posiekanym, świeżym tymiankiem lub oregano.
Ziemniaki wyszoruj, ale pozostaw je w łupinach. Większe podziel na mniejsze kawałki.
Ułóż je w naczyniu pomiędzy filetami kurczaka.
Na filetach połóż cieniutkie plasterki cytryny.
Powtykaj pomiędzy mięso i ziemniaki ząbki czosnku w łupinach. Zjedz później upieczony – smakuje super.
Oprósz całość delikatnie solą.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut, polewając mięso w połowie pieczenia sosem, który zbiera się na dnie naczynia. Sprawdź czy ziemniaki są miękkie.
Zjadaj z ulubioną sałatą.

I jak? Poszło szybko?

IMG_1906 _MG_1920 IMG_1908 _MG_1893

Hej! Podoba Ci się ten tekst? Podziel się nim z innymi i kliknij, w któryś z tych dwóch niebieskich guzików :).

Może Ci się również podobać

17 Komentarze

  • Odpowiedz Monika Lipiec 5, 2017 at 8:03 pm

    Hmmm raczej podalabym białe wino…….przepis mimo to wymiata

  • Odpowiedz Magda - Dobrze Zorganizowana Lipiec 6, 2017 at 8:16 am

    Brzmi i wygląda smacznie – wypróbuję przepis w najbliższym czasie

  • Odpowiedz Pola - Odpoczywalnia Lipiec 6, 2017 at 8:36 pm

    Nie wchodzi mi ostatnio mięso za bardzo, ale może się skuszę, bo brzmi z tą cytrynką bardzo przekonująco:)

  • Odpowiedz Iza Lipiec 7, 2017 at 7:39 am

    Robię w niedzielę!Dzięki Basiu za inspirację :)))

  • Odpowiedz Karolina Lipiec 7, 2017 at 10:26 am

    Dzięki za świetny pomysł! Mam tylko jedno pytanie: czy filet z kurczaka ma być podwójny?

    • Odpowiedz Basia Szmydt Lipiec 7, 2017 at 1:42 pm

      tak 😉

      • Odpowiedz Karolina Lipiec 9, 2017 at 8:39 pm

        Wielkie dzięki 🙂 Zrobiłam i potwierdzam, że wychodzi palce lizać!

        • Odpowiedz Milena Lipiec 13, 2017 at 4:04 pm

          A czy Twoje ziemniaki były gotowe po 25-30, minutach jak w przepisie? Moje juz siedzą 35 min. w 200 stopniach i nadal twarde! 🙁

          • Basia Szmydt Lipiec 14, 2017 at 4:29 pm

            piekarnik piekarnikowi nie równy, może pokrój na mniejsze kawałki ?

  • Odpowiedz Aneta Lipiec 7, 2017 at 12:26 pm

    Dziękuje za przepis, zrobię w weekend 🙂 Ostatnio zrobiłam makaron z cukinią, był pyszny. Pozdrawiam 🙂

    • Odpowiedz Basia Szmydt Lipiec 7, 2017 at 1:42 pm

      super!

  • Odpowiedz Mariola Lipiec 8, 2017 at 11:32 am

    Basiu a czy piec pod przykryciem czy nie?

  • Odpowiedz Kasia Bonczek Lipiec 9, 2017 at 6:22 pm

    Uwielbiam takie kwadransowe dania !

  • Odpowiedz Agnieszka Lipiec 10, 2017 at 6:58 am

    Basia, ten przepis na kurczaka to strzał w dziesiątkę, bardzo mi smakował. A dressing do sałaty palce lizać, wykorzystam nie tylko do kurczaka.

  • Odpowiedz Olga Lipiec 10, 2017 at 9:13 am

    I taką prostotę w kuchni uwielbiam 🙂

  • Odpowiedz Małagocha Lipiec 15, 2017 at 9:33 pm

    Pyszny! I mąż zachwycony 😉

  • Odpowiedz Patrycja Lipiec 23, 2017 at 5:24 am

    Przepyszny, szybki i wygląda bardzo efektownie 🙂 ja też musiałam trzymać ziemniaki długo dłużej 🙂

  • Napisz odpowiedź