fbpx

PIECZONA PAPRYKA FASZEROWANA GRZYBAMI I KASZĄ GRYCZANĄ

Autor: Basia Szmydt

12

Jesienne gotowanie ma w sobie magię. Wychodzisz domu, czujesz przenikający chłód, na głowę leje się deszcz, a ty nie marzysz o niczym innym jak tylko do tego domu wrócić, zrobić sobie wielki kubek herbaty, poczuć ciepło swojego domu i zakopać się pod koc. Jesień ma swoje sezonowe warzywa, swoje smaki, swój klimat – jak każda pora roku.

Dziś mega szybki obiad. Tani, zdrowy, mało skomplikowany. Te papryki zrobiła mi kiedyś Monika. Coś ci powiem – jeszcze w zeszłym roku nie namówiłabyś mnie ani do zjedzenia papryki, ani kaszy gryczanej – tak, byłam niejadkiem. Uczę się nowych smaków, a odkąd zmieniłam swoją dietę na tę bogatą w warzywa i owoce, zmienił mi się smak. Przez całe życie nie jadłam kaszy gryczanej. Kiedy w końcu się przemogłam, zaczęłam gotować ją codziennie. Nie mogę się nią najeść! Muszę nadrobić stracone lata. Grzyby leśne w tym przepisie nazbierali w tym roku moi rodzice. Dostałam ostatnio dużą paczkę suszonych podgrzybkó. Uwielbiam takie prezenty.
No dobrze. To teraz przepis.

PAPRYKI FASZEROWANE GRZYBAMI I KASZĄ GRYCZANĄ

Czego potrzebujesz?

6 dużych papryk
niecała szklanka kaszy gryczanej (palonej)
500 g pieczarek
spora garść suszonych grzybów leśnych
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
masło klarowane (nie żałuj)
natka pietruszka (najlepiej świeża, ale możesz użyć suszoną – dużo!)
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
sól
pieprz czarny
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki

Najpierw sobie wszystko przygotuj.
Paprykom odetnij „czapeczki” tak jak na zdjęciu, lub przetnij je na pół – jak wolisz. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu.
Kaszę gryczaną ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Leśne, suszone grzyby namocz w bardzo gorącej wodzie.
Na dużej desce posiekaj drobno cebulę.
Pieczarki pokrój na małę kawałeczki.
Na patelni ropuść masło klarowane (2-3 łyżki) i na rozgrzanej podsmaż cebulkę (niech się ładnie zeszkli).
Potem dorzuć do niej pieczarki. Smaż na wolnym ogniu, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość. W razie konieczności wlej odrobinę wody, najlepiej tę z namoczonych grzybów.
Suszone grzyby odsącz (wody nie wylewaj!) i zblenduj je w miseczce na papkę. To fajny trik, który sprawia, że smak leśnych grzybów idealnie rozprowadzi się po całej patelni. Zmiksowane prawdziwki dodaj do pieczarek i cebuli, wymieszaj. Następnie dodaj 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dorzuć do tego ugotowaną kaszę gryczaną, wymieszaj i smaż wszystko na wolnym ogniu. Podlewaj to wodą z namoczonych grzybów, aż kasza wchłonie nadmiar płynu. Dodaj jeszcze 2 łyżki masłą – nie żałuj, w końcu mamy jesień 🙂
Wyłącz gaz i poczekaj, aż wszystko ostygnie. Przypraw całość pieprzem, solą, słodką wędzoną papryką i pieprzem ziołowym. Dodaj posiekaną lub suszoną natkę pietruszki. Takim farszem napełnij każdą z papryk i piecz je w 180 stopniach przez ok. 30 minut (to zależy od piekarnika; papryki mają być miękkie). Podawaj z ogórkiem kiszonym – koniecznie!

Smaaaa-czneeee-gooo!
11 2 3 9 10

Loading

Spodobają Ci się także:

2 komentarze

Pani_B 22 września, 2017 - 2:03 pm

Wyglądają przepysznie:)

Reply
Fundacja Szkoła na widelcu 27 września, 2017 - 6:38 am

No i pysznie! 🙂

Reply

Zostaw komentarz

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Ok, rozumiem