JEDZENIE

PIECZONE ZIEMNIACZKI – czyli moje comfort food

Czerwiec 15, 2015
IMG_4614-1200x800

Są takie dni, kiedy najprostsze smakuje najlepiej, kiedy ostatnią rzeczą na jaką masz ochotę jest gotowanie, albo kiedy wpadają do Ciebie znajomi i mają podobny nastrój do twojego. Nastrój piżamowy, piątkowy, serialowy.
Są wreszcie takie dni, kiedy jak nie zjem coś ziemniaczanego to czuję się nieswojo. Moja miłość do ziemniaków jest już słynna. Nie potrafię przejść obojętnie obok przygotowanych w ten własnie sposób.

1 kg ziemniaków
zioła suszone lub świeże:
oregano, rozmaryn, tymianek, bazylia
czosnek świeży lub suszony
oliwa

Do tego twarożek, rzodkiewka i szczypiorek
sól i pieprz

Ziemniaki szoruję i kroję na kawałki, jeśli są duże lub układam w całości na blaszce wyłożonej folią aluminiową.
Nie obieram ich ze skórki. Posypuję je czosnkiem, rozdrobnionymi ziołami, odrobiną soli morskiej i polewam dwiema łyżkami oliwy. Mieszam dokładnie wszystko rękami, aż każdy ziemniak będzie dokładnie pokryty wszystkimi przyprawami i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około pół godziny. Proponuję je kilka razy wymieszać podczas pieczenia. Po pierwsze dlatego, że równo się upieką, po drugie za każdym razem, kiedy otworzycie piekarnik w domu uniesie się ich boski zapach…

Do tego twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, zimne piwo, przyjaciele i serial.
Nie może być lepiej.
Najprostsze jest najlepsze.

IMG_4608-1200x800 IMG_4613-1200x800 (1) IMG_4614-1200x800
cats1-1200x900 h-1200x900

Może Ci się również podobać

3 Komentarze

  • Odpowiedz Mania Kwiecień 30, 2016 at 5:18 am

    Mega, ja też jestem wielką miłośniczka ziemniaków, w każdej postaci. Mmmmm. Dzięki za przepis na pyrki i zupkę dla niejadkow 🙂 serio 30m w piecu starczy na upieczenie? Ja to zawsze meczylam półtorej godziny i dalej cholery twarde.

    • Odpowiedz Basia Szmydt Kwiecień 30, 2016 at 8:11 am

      O kurde to jakieś twarde sztuki Ci się trafiły. Może je podgórze wcześniej?

      • Odpowiedz Mania Maj 4, 2016 at 5:09 am

        No teraz jak będę próbować to specjalny rodzaj do pieczenia ziemniaków. Oby się udało, Haha. Dzięki 🙂

    Napisz odpowiedź