fbpx

QUESADILLAS Z GUACAMOLE

Autor: Basia Szmydt

Najpierw się trzeba nauczyć tego wymawiać – kesadijas z głakamole 😀 Chyba tak powinno brzmieć.
Z tymi pysznymi trójkątami z tortilli problem jest taki, że nigdy nie ma odpowiedniej pory, by zrobić im zdjęcia. Zazwyczaj ochota przychodzi na nie wieczorem, kiedy wpadają znajomi, i kiedy zimne piwo chłodzi się w lodówce. Tak było i tym razem, stąd na zdjęciach resztki dziennego światła, w którym to quesadillas wyglądać miały apetycznie. Ale nie światło w tym przypadku jest najważniejsze i wiem, że mi wybaczysz jego brak. Najważniejsza jest prostota tego przepisu, smak i to jak się czujesz, kiedy zjadasz je w towarzystwie przyjaciół.

Pierwszy raz zrobiłam je na Gwadelupie, kiedy miały mnie odwiedzić znajomi z Polski. Pamiętam, że tego dnia byłam mega zmęczona i trochę zestresowana tym, co ugotować, żeby było dobre na przełamanie lodów (nowi znajomi!). Jako, że na Karaibach awokado masz pod dostatkiem, i to takiego awokado, że grzech z niego czegoś nie zrobić padło na quesadillas z pysznym guacamole. To był strzał w dziesiątkę, a moi nowi znajomi do dzisiaj wspominają kolację u nas. Ola – w końcu doczekałaś się przepisu na blogu 🙂

W moim przepisie wykorzystałam pierś z kurczaka. Jeśli nie jesz mięsa możesz spokojnie je pominąć. Będzie równie dobre!

PRZEPIS NA QUESADILLAS Z GUACAMOLE

potrzebujesz:
– pierś z kurczaka
– puszka czerwonej fasoli
– puszka kukurydzy
– duża cebula
– 4 ząbki czosnku
– pomidory w puszce i pomidorowa passata (gdy farsz będzie za gęsty)
– papryka
– sól
– pieprz
– papryka ostra
– 300 g sera żółtego (ja lubię goudę lub cheddar)
– 1 lub dwa opakowania placków pszennych tortilla
– duże awokado lub dwa mniejsze
– 2 limonki
– ostra papryczka
– świeża kolendra
– gęsta śmietana

Wydaje Ci się, że składników jest dużo, a co za tym idzie będziesz pół dnia stać w kuchni? Nic z tego. Po prostu wszystko sobie przygotuj, a quesadillas zrobią się prawie same. Do dzieła:

– pokrój pierś z kurczaka w niewielką kostkę. Włóż ją do miski i posyp solą, pieprzem i ostrą papryką. Po szczypcie wszystkiego. Dodaj więcej ostrej papryki jeśli lubisz.
– pokrój cebulę drobno.
– w rondlu rozgrzej kilka łyżek oleju i podsmaż na nim pokrojoną cebulę, aż się zeszkli.
– gdy cebula się zeszkli dodaj przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku.
– dodaj pokrojoną w kostkę pierś, odsączoną fasolę z puszki (możesz ją wcześniej rozgnieść trochę widelcem), puszkę kukurydzy i pokrojoną w kostkę paprykę. Zamieszaj wszystko.
– dodaj pomidory w puszce, a później gdy sos będzie robił się zbyt gęsty podlewaj wszystko odrobiną passaty pomidorowej.
– duś wszystko, aż mięso z kurczaka będzie gotowe, a surowa papryka zmięknie czyli jakieś 20 minut
– dopraw do smaku jeśli trzeba solą i papryką ostrą, skrop połówką limonki i pozostaw do ostygnięcia.

– zetrzyj ser żółty na tarce o grubych oczkach

– awokado przetnij na pół, usuń pestkę i wydrąż łyżką miąższ do miski. Rozgnieć go widelcem. Dodaj do niego pokrojoną drobniutko papryczkę chili (możesz pominąć jeśli nie lubisz ostrych potraw), 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, posiekaną świeżą kolendrę (nie żałuj; możesz pominąć jeśli nie lubisz), sok z limonki, sól, pieprz i niewielką ilość oliwy. Wymieszaj dokładnie.

Na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem połóż jeden placek tortilli, rozłóż na nim starty ser, na to farsz, przykryj drugim plackiem tak jak na zdjęciu i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut, aż placki się zarumienią, ale nie przypalą, a ser rozpuści.
Tak samo zrób z pozostałymi plackami. Upieczone pokrój na trójkąty. Podawaj z guacamole, gęstą śmietaną i sosem tabasko dla tych, którzy lubią ostrzejsze smaki. Do tego zimne piwo widoczne na zdjęciu, obowiązkowo z kawałkiem limonki. Najlepiej smakuje w towarzystwie przyjaciół i jakiegoś filmu z cyklu zabili go i uciekł 🙂

Pamiętaj, że klikając w zakładkę JEDZENIE  na moim blogu, znajdziesz dużo, dużo więcej pysznego, szybkiego, prostego jedzenia.

Loading

Spodobają Ci się także:

10 komentarzy

Monika 25 kwietnia, 2018 - 7:06 pm

Czesc Basiu
Nie znam Cie ale uwielbiam calym sercem mym!!!
Swiat ktory tworzysz jest prawdziwym dobrym zyciem…. Bez przescigania sie na marki, ceny oraz inne wyznaczniki dzisiejszych czasow.
Pisz, pisz I jeszcze raz pisz poniewaz wiele osob w tym ja czerpie z Ciebie dobro, prostote i pozytywna energie. Dzisiejsze blogi raczej zwyklych ludzi doluja a Ty dajesz dobro I radosc!!

Reply
Paulina G Lifestyle 26 kwietnia, 2018 - 4:38 am

Wygląda smakowicie, a i sposób wykonania nie przeraża 😀 z pewnością wypróbuję !

Reply
Anna 26 kwietnia, 2018 - 8:53 am

A przyciskasz to czymś w czasie pieczenia w piekarniku? Garnkiem czy coś?
Ja robiłam, ale wszystko się rozleciało 😮

Reply
Basia Szmydt 26 kwietnia, 2018 - 9:18 am

Garnkiem nie przyciskałam, ale sprobuj położyć ser żółty na obu plackach tortilli i dać mniej farszu – i będzie super 😉

Reply
AgaR 26 kwietnia, 2018 - 10:05 am

uwielbiam! muszę zrobić :))

Reply
Ela - themomentsbyela.pl 26 kwietnia, 2018 - 11:03 am

Zapowiada się super jedzonko. Fajnie że można jeść palcami, tak na luzie

Reply
Paulina Górska | simplistic.pl 27 kwietnia, 2018 - 12:26 pm

Wygląda pysznie!

P.S. Siedziałaś obok mnie na CBP, kurcze, jaka Ty jesteś opalona! 😀

Reply
Basia Szmydt 27 kwietnia, 2018 - 12:52 pm

No i czemu nie podeszłaś ? 😀

Reply
Paulina Górska | simplistic.pl 30 kwietnia, 2018 - 6:19 am

A bo ja taki cykor jestem! 😀

Reply
Sandra 12 września, 2018 - 1:50 pm

Zrobiłam ostatnio i wyszły mega dobre! Fajny przepis 🙂

Reply

Zostaw komentarz

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Ok, rozumiem