JEDZENIE Pomysł na obiad

SAŁATKA Z KASZY PĘCZAK I PIECZONYCH WARZYW KORZENIOWYCH – super szybka i super prosta

Czerwiec 23, 2017
IMG_1055

Ta sałatka ma tylko jedną wadę – jest niefotogeniczna. Poza tym to najprostsze ostatnio danie, które robi się praktycznie samo, które sprawdza się idealnie na piknikach, w lunchboxach do pracy czy po prostu na obiad. Jeśli jesteś na diecie również się sprawdzi. Ja odmierzam sobie odpowiednią ilość węglowodanów, błonnika, tłuszczu i białka i tadamm – dietetyczny posiłek gotowy. Jest pyszna, sycąca, tania, kolorowa i dietetyczna, a takie danie lubimy najbardziej – zgadza się?

SAŁATKA Z KASZY PĘCZAK I PIECZONYCH WARZYW KORZENIOWYCH (1-2 porcja)

burak
marchewka
pietruszka
pół szklanki kaszy pęczak
jedna pojedyncza pierś z kurczaka
oliwa
5-6 ząbków czosnku
sok wyciśnięty z połówki cytryny
świeża kolendra

Warzywa wyszoruj, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Wyłóż je na blaszkę i skrop oliwą, solą i pieprzem. Wymieszaj wszystko, żeby oliwa dobrze pokryła kawałki warzyw. Na brzegach blaszki ułóż duże i świeże ząbki czosnku, nie obieraj ich z łupin. Upiecz je do miękkości. W moim piekarniku pieką się 25-30 minut w temperaturze 180 stopni, ale pamiętaj, że piekarnik piekarnikowi nie równy.
Kaszę pęczak ugotuj do miękkości. Ja wody, w której gotuje się kasza nie solę. Wolę doprawiać gotową potrawę.
W połowie pieczenia warzyw dołóż na blaszkę pokrojoną na kawałki pierś z kurczaka. Wymieszaj ją z tymi warzywami, tak żeby i ją pokryły przyprawy i oliwa. Gdy wszystko będzie miękkie i upieczone, a kasza ugotowana, wymieszaj wszystko razem w misce (oprócz czosnku).
Pora na sos. Wyciśnij do miseczki upieczony czosnek, dodaj sok z połowy cytryny i łyżkę lub dwie oliwy. Polej sałatkę sosem. Posyp obficie natką kolendry i zajadaj się na zdrowie. Mówiłam, że proste? 25 minut i masz gotowe danie do pracy.

IMG_1055 IMG_1064 IMG_1100

Hej! Podoba Ci się ten tekst? Podziel się nim z innymi i kliknij, w któryś z tych dwóch niebieskich guzików :).

Może Ci się również podobać

11 Komentarze

  • Odpowiedz Ola Czerwiec 23, 2017 at 9:50 am

    Bardzo smakowita!!

  • Odpowiedz Listopadowa78 Czerwiec 23, 2017 at 10:31 am

    Czekalam na ten przepis:) dzis zrobię zakupy ma ryneczku i jutro robię! Dziekuje i proszę o wiecej przepisów :)) pozdrawiam z upalnej Dojczlandii!

  • Odpowiedz Marta Czerwiec 23, 2017 at 12:04 pm

    Salatka wyglada rewelacyjnie.Wstyd sie przyznac,ale jeszcze nigdy nie probowalam kaszy peczak…

  • Odpowiedz Wiktoria Czerwiec 23, 2017 at 12:07 pm

    Chyba czas spróbować pieczonych warzyw 🙂

  • Odpowiedz Olga Czerwiec 23, 2017 at 12:15 pm

    Sałatka może niefotogeniczna, ale jaki ładny talerz 🙂

  • Odpowiedz Listopadowa78 Czerwiec 23, 2017 at 12:42 pm

    Wcięło moj komentarz:(((
    Dzieki bardzo za ten przepis! Czekalam na niego:) zaraz wszystko kupie i jutro robię:)))

  • Odpowiedz Monika Czerwiec 23, 2017 at 3:32 pm

    Talerz za…isty !!
    Przepis ciekawy, pozdrawiam

  • Odpowiedz Pani_B Czerwiec 23, 2017 at 8:30 pm

    Wygląda smakowicie, też będę musiała ją wypróbować.

  • Odpowiedz Ola Czerwiec 24, 2017 at 1:54 pm

    przepis i post „inspirowany” blogiem nieboniebo

    • Odpowiedz Basia Szmydt Czerwiec 24, 2017 at 7:30 pm

      a w życiu 🙂 nie znam tego Bloga

  • Odpowiedz Magda Czerwiec 26, 2017 at 5:36 pm

    Super przepis, wypróbuje na pewno. Basiu a nie dało by się umieścić na stronie odnośnika do archiwum ? ( takiego rozwijalnego z poszczególnymi latami ? ) Czasami bardzo brakuje mi tej opcji.
    Pozdrawiam serdecznie
    Magda

  • Napisz odpowiedź