fbpx

SERNIK Z NUTELLĄ NA 6 URODZINY MICHAŁA

Autor: Basia Szmydt

Moje dziecko ma dziś urodziny. Jestem mamą od 6 lat! Wczoraj wieczorem, kiedy dom pachniał jeszcze w środku pierwszym tak ciepłym, wiosennym powietrzem, i kiedy dzieci już spały, ja zabrałam się za pieczenie urodzinowego tortu. Jest coś magicznego w takich chwilach. Starasz się jako mama, wiesz, że robisz to wszystko, żeby małemu było przyjemnie, i choć czasem padasz na twarz to wiesz, że oto nadchodzą urodziny Twojego dziecka, i wiesz, że nie ma nic ważniejszego od tego święta.

Zamiast tradycyjnego tortu upiekłam sernik z nutellą według przepisu wydartego kiedyś z jakiejś gazety. Dałam trochę mniej cukru niż w oryginale, bo tak lubimy. Użyłam dobrego twarogu, kupionego na wagę, żebyśmy poczuli, że jemy sernik właśnie, a nie sernikową piankę.

Dekoracje to „prehistoryczna trawa” wycięta z zielonego brystolu i przewiązana niebieską wstążką, żeby się trzymała ciasta. Do tego urocze dinozaury z Wycinanki, które potraktowałam farbami akwarelowymi, czarnym żelopisem namalowałam buźki i przykleiłam je taśma do patyczków od szaszłyków. Proste prawda?

2

Czego potrzebujesz?

Na spód sernika:
– 120 g ciasteczek maślanych w polewie czekoladowej (użyłam takich serduszek z Krakusa)
– 3 łyżki kakao
– 100 g masła

Na masę serową:
– 800 g twarogu dwukrotnie zmielonego
– 1/2 szklanki cukru pudru
– 5 jajek
– 200 g serka mascarpone (całego! nie wyjadaj go z opakowania tak jak ja 🙂 )
– 2 łyżki budyniu waniliowego
– 300 g nutelli

Polewa:
– 3 i 1/3 łyżki nutelli
– 50 ml śmietanki 30%
– łyżka masła

Najpierw robisz spód. Ciasteczka łączysz z masłem i kakao za pomocą blendera. Mój blender kupiłam, kiedym jeszcze panienką była, więć musiałam pomóc sobie ręcznie. Ważne, żeby wszystko się połączyło, a ciastka były porządnie rozkruszone. Taką masą wyłóż tortownicę (21-25 cm średnicy), wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw na bok. Czas na masę sernikową. Od razu przygotuj dwie miski. Zmiel maszynką do mięsa twaróg dwukrotnie, potem dodaj do niego jajka utarte z cukrem, mascarpone i budyń. Wymieszaj dobrze całość i połowę masy przełóż do drugiej miski. Tę drugą połowę właśnie wymieszaj z nutellą. Nakładaj teraz na ciasteczkowy spód raz białą masę, a raz tę z nutellą i rób łyżką takie ślimaczki. W ten sposób uzyskasz taki marmurkowy efekt. Ładny w każdym razie 😀
Wstaw ciasto do piekarnika na 60 minut i piecz w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie studź sernik przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Gdy wystygnie całkowicie wyjmij go z tortownicy i posmaruj polewą uzyskaną z podgrzanej nutelli, śmietanki i masła. Włóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Potem postaraj się nie zjeść całego sama. Enjoy 🙂

3

Mały ktoś się czai, by zdmuchnąć świeczki, choć to nie są jego urodziny 🙂

4

Michaś całkiem sam pokroił tort. Sam wybrał nóż ( z ząbkami, do chleba!). Sam wydał bratu polecenia, żeby przyniósł talerzyki i łyżeczki! 🙂

5 6 7

Zniknął w jedno popołudnie.

Uściski
B.

Loading

Spodobają Ci się także:

5 komentarzy

Pani KoModa 4 kwietnia, 2016 - 2:13 pm

mmmmm pyszności 🙂
Świetny pomysł na dekorację tortu 🙂

Reply
Kamila 4 kwietnia, 2016 - 2:48 pm

Basiu w przepisie, gdy podajesz składniki na masę budyniową to te „5 szklanek” chyba jest zbędne? 🙂

Tort wygląda super, uwielbiam takie zbite serniki z prawdziwego twarogu a nie z wiaderka.

Reply
Basia Szmydt 4 kwietnia, 2016 - 3:36 pm

nieeee: w jednej Malibu, w drugiej Mohito, w trzeciej Cuba Libre, a w czwartej i piątej woda z cytryną i Alka Seltzer 😀
ps. dzięki za czujność 🙂

Reply
Kamila 4 kwietnia, 2016 - 6:17 pm

Aaa chyba, że tak. To mam tylko nadzieję, że po takiej mieszance Alka Seltzer cicho będzie rozpuszczał się w szklance :D. Patrzę, że sama strzeliłam babola i napisałam o masie budyniowej zamiast serowej- ale wiemy o co chodzi 😉

Reply
Ewa 4 kwietnia, 2016 - 5:42 pm

Sto lat dla chłopaka! Tort bomba!

Reply

Zostaw komentarz

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Ok, rozumiem