fbpx

BIAŁA CZEKOLADA I CZARNY PIEPRZ – połączenie doskonałe

Autor: Basia Szmydt

Nawet przez chwilę nie zastanawiajcie się czy oby na pewno nie przejęzyczyłam się w tytule tego posta. Nic z tych rzeczy. Przedstawiam Wam jeden z najbardziej zaskakujących deserów, jakie ostatnio miałam okazję spróbować.
Jego nazwa brzmi świetnie po włosku Mousse di Cioccolato Bianco Pepe Nero. Czyż nie? Uwierzcie mi, ze równie świetnie smakuje.

Potrzebujemy:

-280 g białej czekolady podzielonej na cząstki
– 300 ml śmietanki kremówki
– 1 łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
– 12 listków świeżej mięty (6 pokrojonych i 6 do dekoracji)

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, upewniając się że dno miski, w której jest połamana czekolada nie dotyka miski z wodą. Gdy czekolada się rozpuści, zdejmujemy ją z miski i chwilę studzimy. śmietanę ubijamy na sztywną pianę. Dwie łyżki ubitej śmietany dodajemy do rozpuszczonej czekolady i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy całą czekoladę do śmietany i delikatnie mieszamy. Dodajemy pieprz i posiekaną miętę i ponownie mieszamy.
Powstały mus przelewamy do miseczek, wstawiamy na 20 minut do lodówki, a po wyjęciu dekorujemy listkami mięty.

Smacznego!

MG_1917-1200x800

Loading

Spodobają Ci się także:

2 komentarze

bila 13 lutego, 2018 - 12:29 pm

Znalazłam się tu zupełnie przypadkowo.Ale zamierzam skorzystać z kilku przepisów. No i podobają mi się wpisy…bardzo. Idea smacznego pod względem wszelakim życia jest mi bliska.Pozdrawiam cieplutko

Reply
Basia Szmydt 13 lutego, 2018 - 12:39 pm

Super, cieszę się bardzo 🙂

Reply

Zostaw komentarz

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Ok, rozumiem