fbpx

LEMONIADA ARBUZOWA I DOMOWE LODY – nasze sposoby na upały

Autor: Basia Szmydt

Dzisiaj u nas słupki rtęci w termometrze pokazują 31 stopni. To i tak nic w porównaniu do 36 stopni, które zawitały jakiś czas temu. Pamiętam, że ustawiliśmy wtedy sofę w salonie dokładnie w takim miejscu, aby siedzieć w przeciągu. Otworzyliśmy drzwi tarasowe po obu stronach salonu, zalegliśmy w strojach kąpielowych na poduchach, a w przerwie popijalismy lemoniadę, jedliśmy lody i kąpaliśmy się w małym, czerwonym basenie. Dolce vita! Było fajnie i raczej nie narzekaliśmy, że za gorąco.
Lemoniada jest pyszna, na maksa orzeźwiająca i skutecznie gasi pragnienie. Lody natomiast, są po prostu zdrowe. Z kilku składników, bez żadnej chemii, stanowią doskonałą alternatywę dla tych sklepowych, zwłaszcza jeśli do tego sklepu w taki upał albo nie chce się jechać, albo ma się daleko, bo się na wsi zamieszkało na przykład 🙂

Potrzebujesz:
-arbuza
– 2 cytryny
– miód
– świeżą miętę
– lód

Arbuza kroję na kawałki, a z miąższu wydłubuję wszystkie pestki. Pokrojony miąższ blenduję na gładką masę i przelewam przez sito do dzbanka. Dodaję sok z dwóch cytryn i miód do smaku. My lubimy kiedy nie jest za słodka, bo sam owoc ma w sobie mnóstwo słodyczy, ale ty możesz dodać tyle miodu, aż poczujesz, że to jest właśnie ten smak. Do zmiksowanego arbuza z cytryną i miodem dodaję wodę. Lubię lekko gazowaną. Na koniec kilka gałązek mięty i do lodówki na godzinę. Tuż przed podaniem wrzucam do dzbanka kilka kostek lodu. Pychota w 5 minut.

1 2

Przygotowanie takich lodów też nie jest skomplikowane, choć zabierze ci odrobinę więcej smaków. W upalny weekend zdecydowaliśmy się na nasze trzy ulubione smaki. Dla mnie sorbet mango, dla Michała jagodowe, a dla Marcina i Tomka – zawsze truskawkowe. Pojechaliśmy na ryneczek po świeże owoce, po kilka składników do supermarketu i zabraliśmy się za miksowanie naszych lodów. Chłopcy dzielnie pomagali.
5

Czego potrzebujesz, by przygotować lody truskawkowo – śmietankowe, jagodowo – śmietankowe i sorbet mango?

500 g świeżych, słodkich truskawek lub 500 g jagód
500 ml słodkiej śmietanki 36 %
miód do smaku

Truskawki odszypułkuj, umyj dokładnie i pokrój na ćwiartki. Wrzuć je do garnuszka i zalej odrobiną wody. Analogicznie postępuj z jagodami. Doprowadź do wrzenia, poczekaj, aż zaczną się trochę rozpadać, a następnie wystudzone zmiksuj. Dodaj śmietankę i tyle miodu do smaku, aż uznasz, że są wystarczająco słodkie. Możesz zmiksować je niedbale, tak by zostawić kawałki owoców, jeśli lubisz. Przelej masę do plastikowego pojemnika i włóż do zamrażarki. Co pół godziny wyjmuj je z zamrażarki i blenduj ponownie. W ten sposób unikniesz powstaniu kryształków lodu. Ja zrobiłam to 4 krotnie. PRzed podaniem wyjmij z zamrażarki 20 minut wcześniej, żeby łatwiej nakładały się do wafelków.

Do sorbetu mango weź dwa dojrzałe owoce mango, sok z połowy cytryny i opcjonalnie miód do smaku.
To najprostsze i według mnie najpyszniejsze lody tego lata. Wystarczy pokroić mango na kawałki, zmiksować, dodać sok z cytryny i sprawdzić czy ten smak ci pasuje. Jeśli wolisz słodsze – dodaj miód. Dla mnie mango jest wystarczająco słodkie i miodu już nie dodaję. Miksuję całość i przekładam do pojemnika. Miksuję co jakiś czas. Myślę, że wyjdą super również w foremkach na lody.

Proste, pyszne i w odpowiednio dużej ilości lody domowe, własnoręcznie przez ciebie zrobione gotowe!

6

Loading

Spodobają Ci się także:

3 komentarze

Bilib World 11 lipca, 2016 - 3:12 pm

Super! Mangowe na pewno wypróbuję.

Reply
Ania 12 lipca, 2016 - 10:21 am

Mango wyglądają i brzmią pyszni, wypróbuję 🙂

Reply
Iza 13 lipca, 2016 - 7:44 am

Jak zwykle boskie zdjęcia <3 Jak ja tęsknię za jagodami, w Szwajcarii ani się ich nie kupi, ani nie można ich zbierać. Chociaż podobno Polacy sobie radzą, 😉 ja pewnie gdybym na nie trafiła, też bym miała w nosie przepisy. 🙂

Reply

Zostaw komentarz

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Ok, rozumiem