Idealna na majówkę, orzeźwiająca, prosta w wykonaniu lemoniada ogórkowa. Wrzucam przepis między jednym majówkowym dniem, a drugim, bo prosiłaś w komentarzach, w wiadomościach, bo tak samo jak ja czujesz, że to naprawdę może być dobre – i masz rację 🙂
Dodatkowo to wspaniały pogromca kaca, pod warunkiem, że wypijesz jej sporo podczas majówkowej imprezy.
Najlepiej by było poczekać na nasz, polski sezon ogórkowy i zrobić ją z ogórków gruntowych. Zachowaj przepis i rób ją przez całe lato – wspaniale nawadnia organizm.
LEMONIADA OGÓRKOWO – CYTRYNOWA
Przepis na ok 2 litry
2 ogórki
3 cytryny
2 łyżki miodu
woda mineralna
lód
mięta opcjonalnie
Ogórki obierz ze skóry, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do wysokiego naczynia. Zblenduj je blenderem ręcznym ze szklanką wody.
Uzyskana papkę przelej do większego naczynia przez sito. Wyciśnij sok z trzech cytryn (ja użyłam wyciskarki do soków; ważne, żeby soku było naprawdę dużo). Dodaj sok z cytryn do soku z ogórków. Dodaj 2 łyżki miodu. Dolej 1,5 litra wody mineralnej.
Podawaj z dużą ilością kostek lodu i listkami świeżej mięty.
6 komentarzy
pycha!
Pani Basiu , lemoniada lepiej smakuje z wodą niegazowaną czy gazowaną?
Według mnie z niegazowaną i dużą ilością lodu 😉
Przepis przyda się na pewno ale tęsknię już ogromnie za „ulubionymi”
A ja tęsknię za postami typu: „weekend w obiektywie”, kulinarnymi i pogadankami o życiu 🙂
Super orzeźwiający napój. Genialny na wiosenne ciepłe dni.