fbpx

NAJPROSTSZE ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Autor: Basia Szmydt

Przepis na te ekspresowe, banalnie proste, pachnące świętami pierniczki jest w naszej rodzinie od lat. Robiła mi je moja mama na wszystkie mikołajkowe, szkolne imprezy. Niewątpliwym plusem tych pierniczków był fakt, że nawet jeśli powiedziałam mamie o 22 o tym, że ich potrzebuję na następny dzień to nie był to koniec świata. Zazwyczaj wszystkie składniki były w kuchni, ich wykonanie nie zajmowało więcej niż pół godziny, no i były dobre do jedzenia od razu. To takie piernikowe ciastka. Spodoba Ci się ten przepis.

SZYBKIE ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI – PRZEPIS

2,5 szklanki mąki
2 jajka
kopiasta łyżka masła
3/4 szklanki cukru
150 g miodu
łyżeczka sody
łyżka przypraw piernikowych (cynamon, mielone goździki, skórka cytrynowa lub gotowa przyprawa do piernika)
lukier, rozpuszczona czekolada lub skórka pomarańczowa do dekoracji

Wszystkie składniki łączymy. Miód i masło muszą mieć formę płynną. Jeśli masz robota kuchennego zagniataj w nim ciasto, jeśli nie – zrób to ręcznie. W razie konieczności, gdy ciasto będzie zbyt lepkie dodaj odrobinę mąki. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość 3-4 mm i foremkami wycinaj pierniczki. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciastek posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 10 minut (w zależności od piekarnika ten czas może być dłuższy lub krótszy, ciastka powinny być rumiane z wierzchu i wyrośnięte).
Gotowe pierniczki dekoruj lukrem, polewą czekoladową, skórką pomarańczową lub cukrową posypką – tu już ważna jest Twoja własna inwencja. Moja jak widzisz ogranicza się tylko do niedbałego polania pierników lukrem lub rozpuszczoną czekoladą 🙂


Jeśli chcesz zawiesić je na choinkę, przed upieczeniem zrób końcówką ołówka lub długopisu (tą grubszą końcówką) dziurki.

Smacznego!

Loading

Spodobają Ci się także:

11 komentarzy

Karolina 17 grudnia, 2018 - 1:03 pm

Ach pierniczki… najważniejsze zaraz po Mikołaju 😉 też mam swój ulubiony przepis sprawdzony od kilku ładnych lat, przy trójce dzieci robię od razu z 1 kg mąki… i tak już niewiele zostało gdyż Najmłodsza okazała się prawdziwym Piernikowym Potworem Pożeraczem.
Nie bawiłam się nigdy w jakieś leżakujące ciasto, z braku czasu i szczerze mówiąc ochoty, skoro jest coś prostego szybkiego i jednocześnie tak pysznego. Dla mnie najfajniejszy z tego jest zapach w domu 🙂

Reply
Ania 17 grudnia, 2018 - 2:28 pm

Moja mama robi dokładnie takie same pierniczki! 🙂

Reply
Monika 17 grudnia, 2018 - 5:39 pm

Dziurki wycina sie najlepij słomką

Reply
Małgorzata 17 grudnia, 2018 - 6:59 pm

U nas pierwsza tura pierniczków za nami i została zjedzona, czas upiec następne, mam nadzieję, że doczekają Świąt 🙂 Pozdrawiam cieplutko i Świątecznie 🙂

Reply
Danka 18 grudnia, 2018 - 9:48 am

Fajna jesteś. Uwielbiam czytać Twojego bloga. Wesołych Świąt.

Reply
Maja 18 grudnia, 2018 - 10:01 am

Witam, planuję dzisiaj zrobić pierniczki wg Pani przepisu:) czy naprawdę trzeba piec 20-25 min? W większości przepisów jest ok.10 min. Czy nie będą suche?

Reply
Basia Szmydt 18 grudnia, 2018 - 11:22 am

Najlepiej obserwować 😉 sprobuj 10 w swoim piekarniku.

Reply
Babcia Gawędziarka 20 grudnia, 2018 - 1:39 pm

Zrobię 😀

Reply
Delektujemy 6 lutego, 2019 - 12:40 pm

Super widzieć Ciebie uśmiechniętą!

Reply
Vitaga 19 grudnia, 2019 - 7:38 pm

Ten przepis nie wychodzi. Ciasto jest płynne i nie nadaje się do wałkowania. Wszystko zrobiłam jak w podanym przepisie. Córka zawiedziona, składniki zmarnowane …

Reply
Basia Szmydt 20 grudnia, 2019 - 12:12 pm

Robimy je w naszym domu od 30 lat i ciasto zawsze wychodzi sprężyste, łatwe do rozwałkowania. Robiłam je 3 dni temu dokładnie z tego przepisu, więc ciężko mi się zgodzić z Twoim komentarzem, bo nasze pierniki wyszły super 😉

Reply

Zostaw komentarz

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Ok, rozumiem