fbpx

SERNIK WIEDEŃSKI najlepszy, bo według przepisu Babci Zosi

Autor: Basia Szmydt

Według mnie jest to najlepszy sernik na świecie, ale ile fanów sernika tyle opinii na jego temat. Ten mój, babciny, jest zrobiony z dobrego, prawdziwego twarogu, który mielimy tylko raz (samodzielnie w maszynce do mielenia). Dla mnie gotowe masy sernikowe, które możemy kupić w marketach są absolutnie nie do zaakceptowania. W serniku muszę czuć ser, a nie serową papkę. I taki jest sernik wiedeński, który zawsze robiła moja babcia Zosia. Prawdziwie sernikowy! Za każdym razem, gdy przyjeżdżaliśmy do niej na Święta Wielkanocne, podłużne, oblane polewą czekoladową serniki, stygły sobie na tekturowych podkładkach, na ganku. Nikomu nie można było ich jeść przed świątecznym śniadaniem. Nikomu oprócz mnie, mojej siostry i reszty rodzeństwa 🙂  Babcia wysyłała nas na ten ganek z talerzykiem i nożem i pozwalała ukroić sobie solidny kawałek. Rozpieszczała nas bez reszty i była najmniej konsekwentną w egzekwowaniu ustalonych zasad babcią jaką świat widział. Byłyśmy z siostrą ogromnymi niejadkami i na tym serniku potrafiłyśmy przeżyć całą Wielkanoc – oczywiście, dzięki babci, która chroniła nas przed surowym wzrokiem rodziców i pozwalała jeść to, na co miałyśmy ochotę 🙂 Przepis na ten sernik napisany odręcznym, pięknym pismem babci mam oprawiony w ramkę. To strona, która kiedyś wyleciała z jej notesu z przepisami. Schowałam ją i przywiozłam aż tutaj, do siebie na wieś. Moja cenna pamiątka.

Składniki:

  • 1,2 kg prawdziwego, dobrego twarogu
  • 1 szklanka cukru (jeśli lubisz bardziej słodkie ciasta, możesz dać odrobinę więcej)
  • opakowanie cukru waniliowego
  • skórka otarta z dwóch cytryn
  • 8 łyżek kaszy manny
  • małe opakowanie rodzynek
  • 7 jajek
  • 4 łyżki mleka
  • 8 łyżek miękkiego masła
  • szczypta soli

Wykonanie:

Najpierw zmiel ser. Wystarczy raz. Ja używam do tego maszynki do mielenia.
Do zmielonego sera dodaj jajka, cukier, cukier waniliowy, kaszę manną, masło, mleko, sól i skórkę otartą z dwóch wyparzonych wrzątkiem i wyszorowanych cytryn. Jeśli masz i lubisz dodaj kilka kropel olejku migdałowego lub cytrynowego. Wymieszaj wszystko dokładnie, tak by składniki się połączyły. Rodzynki zalej wrzątkiem na 10 minut, potem odsącz i wmieszaj w sernikową masę. Z podanych proporcji upiekłam dwa okrągłe serniki, w blaszkach o średnicy ok. 25 cm. Przed pieczeniem blaszki wysmaruj masłem, następnie wylej do każdej masę sernikową i piecz przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Moje dzieci i mąż uwielbiają sernik bez żadnej polewy, saute.
Babcia zawsze polewała swoje serniki czekoladową polewą robioną z masła i kakao.
Ja najbardziej lubię posmarować ciepły sernik cienką warstwą masy krówkowej i posypać uprażonymi na suchej patelni migdałami w płatkach.

przepis na prawdziwy sernik
sernik wiedeński babci Zosi
sernik wiedeński

Prosty i naprawdę pyszny.
Najlepiej smakuje na następny dzień, schłodzony.

Smacznego <3

Loading

Spodobają Ci się także:

11 komentarzy

Zuzka 13 kwietnia, 2020 - 3:38 pm

Zrobiłam, wyszedł pyszny 🙂

Reply
Ela - themomentsbyela.pl 14 kwietnia, 2020 - 8:07 am

Domowe ciasta ze sprawdzonych starych receptur są najlepsze. Sernik musi smakować tak samo obłędnie jak wygląda.

Reply
Jola 14 kwietnia, 2020 - 2:24 pm

Swietny przepis ! znalazłam go podczas świąt i teraz po przetestowaniu i zebraniu pochwał od dzieci mogę wydać opinię . Jest doskonały, nie za słodki, lekki , pożera się go w bardzo szybkim tempie. Nawet mąż, który nie przepada za sernikiem ten zjadł i poprosił o dokładkę ! dziękuję !:*

Reply
Marta 15 kwietnia, 2020 - 10:25 am

Przepis jest bardzo podobny do „mojego” tradycyjnego, choć z lenistwa kupuję ser w pudełeczku. Lenistwo totalne, bo mam przecież super maszynkę do mielenia… Następnym razem się poprawię! 🙂
Ale tak w ogóle to zazdroszczę ci takich pamiątek po babci jak choćby ta kartka z przepisem. Moje babcie nie miały żadnych przepisów, żadnych, tylko te w głowie… Moja mama wszystko ma takie współczesne. Widziałaś kuchnię na blogu Iwony z bloga Ona Ma Siłę? Ona właśnie ma w kuchni mnóstwo takich starych przepisów w pięknych ramkach, ach <3

Reply
Basia Szmydt 15 kwietnia, 2020 - 11:38 am

Nie widziałam, dzięki za polecenie 🙂
Ja mam tylko jedną kartkę, a notes mojej babci przejęła siostra cioteczna, a notes mojej mamy moja siostra rodzona. Hmhhh chyba jestem poszkodowana ☺️

Reply
puch ze słów 15 kwietnia, 2020 - 11:53 am

Ja jestem szarlotkowa a nie sernikowa… ale zdjecia bardzo klimatyczne 🙂

Reply
Marysia 28 kwietnia, 2020 - 4:09 pm

Sernik wygląda obłędnie! Szczególnie ten z płatkami migdałów. MNIAM 🙂

Reply
Anna 19 maja, 2020 - 9:25 am

Basiu, upiekłam! Pyszny, jak to powiedział mój mąż – organiczny. Synek też się zajadał, on jest prawdziwym smakoszem serników. Dziękuję więc za przepis, smakowity i bardzo prosty. To mój pierwszy prawdziwy sernik! P. S. Czy na pewno z tych proporcji wyszły Ci 2 serniki w tortownicach o średnicy ok 25 cm? Upiekłam z połowy składników w tortownicy 25 cm, tak na próbę i wyszedł bardzo niski.

Reply
Basia Szmydt 19 maja, 2020 - 6:58 pm

bardzo się cieszę 🙂 Jedna blaszka miała 23 cm druga mniej 19-20. On wychodzi raczej płaski.

Reply
Ola 17 marca, 2021 - 5:46 pm

Zastanawiam się czym mogłabym zastąpić kaszę manną? Kasza jaglana może? Potrzebują coś bezglutenowego 🙁

Reply
Basia Szmydt 19 marca, 2021 - 8:58 am

próbuj, eksperymentuj 🙂 kasza jaglana wydaje się być dobrym kierunkiem.

Reply

Zostaw komentarz

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Ok, rozumiem