fbpx

TARTA Z BURAKAMI, KOZIM SEREM I ORZECHAMI WŁOSKIMI

Autor: Basia Szmydt

Dziś kolejny przepis prezentowany na mojej uroczej, karaibskiej ceracie, rozłożonej na plastikowym, ogrodowym stoliku 🙂
A tak serio to warunki mam tutaj nieco utrudnione, by ładnie zaprezentować ci to, co upichciłam. Zepsuty aparat, który nie chce łapać ostrości i wystrój naszego mieszkania nieco ograniczają moje możliwości, zatem musisz uwierzyć mi na słowo – ta tarta jest naprawdę pyszna. Do tego super prosta i w miarę szybka.
Czy wiesz, że najpopularniejszym wpisem w historii tego bloga, wpisem, który odwiedziło prawie 200 tysięcy osób jest przepis na tartę ze szpinakiem! Nie żadne moje kobiece refleksje, nie żadne relacje z podróży, nie! Basia Szmydt – to ta od tarty ze szpinakiem. Od jedzenia w każdym razie.
Ok, w takim razie daję ci przepis na kolejną, moim zdaniem świetną i zdrową tartę. Jeśli tak jak ja jesteś fanką buraków pod każdą postacią – spodoba ci się.

TARTA Z BURAKAMI, KOZIM SEREM I ORZECHAMI WŁOSKIMI

Ciasto:
1,5 szklanki mąki żytniej (możesz zrobić tę tartę na spodzie z mąki pszennej; użyj wtedy 250 g mąki pszennej i 150 g zimnego masła)
pół kostki (ok 125 g) zimnego, dobrej jakości masła (82 %)
2 żołtka
płaska łyżeczka soli
szczypta gałki muszkatołowej
zimna woda opcjonalnie

Farsz:
3-4 małe upieczone lub ugotowane buraki (ja użyłam gotowych, już ugotowanych, ze sklepu)
średnia cebula
niecała szklanka orzechów włoskich (wyłuskanych)
3 jajka
masło klarowane
serek kozi (ok 180 g, np taki jak ten –>klik )
pół szklanki craime fraiche lub gęstej śmietany
sól, świeżo mielony pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
natka lub rukola
ocet balsamico

A teraz to, co musisz zrobić po kolei:

– zagnieć ciasto. Wysyp mąkę, zimne masło zetrzyj na tarce o grubych oczkach albo posiekaj nożem na mniejsze kawałki. Zrób zagłębienie w mące i wbij 2 żółtka, płaską łyżeczkę soli i szczyptę gałki muszkatołowej. Zagnieć szybko ciasto, w razie potrzeby dodaj kilka łyżek zimnej wody. Kulkę ciasta połóż na talerz i włóż do lodówki na 20 minut. W ten sposób ciasto będzie super kruche.

– upieczone lub ugotowane wcześniej buraki obierz ze skórki i pokrój na plasterki lub mniejsze kawałki.
– cebulę pokrój w piórka i zeszklij na patelni na maśle klarowanym
– w miseczce wymieszaj 3 jajka, śmietanę lub craime fraiche, sól, pieprz, gałkę muszkatołową
– pokrój serek kozi na małe kawałki
– orzechy włoskie posiekaj nożem na mniejsze kawałki

– wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je cienko i posmarowaną masłem formę do tarty wyłóż ciastem
– podpiecz spód w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 15 -20 minut

– do miski wlej masę, pokrojone buraczki, orzechy włoskie, serek kozi pokrojony na kawałki i całość wylej na podpieczony spód
– całość piecz 20-25 minut, aż masa się zetnie (czas zależny od rodzaju piekarnika – obserwuj)
– wyjmij upieczona tartę z piekarnika i poczekaj, aż ostygnie
– ciepłą, ale nie gorącą podawaj z posiekaną natką pietruszki lub tak jak wolę ja – z rukolą skropioną octem balsamicznym

Smacznego!

ps. ja ułożyłam buraczki w plasterkach na wierzchu, posypałam to orzechami, żeby ładniej wyglądało na zdjęciu. Nie sugeruj się tym – ty możesz stworzyć prawdziwy bałagan w tej tarcie 🙂

Spodobają Ci się także:

6 komentarzy

Basia 13 lutego, 2018 - 6:08 pm

Prawie wszystkie składniki mam w domu. Na bank wyjdzie mega smaczna!
Basiu przecież fajny obrus- w mega karaibskim stylu.

Reply
Bożena 14 lutego, 2018 - 8:59 am

Basiu, mała , ale istotna uwaga. Mąka żytnia jest dla człowieka strawna i pozywna tylko po przekwaszeniu , stąd chleb żytni pieczony na zakwasie wymaga ok 10 godzin tego procesu. Tyle rośnie i kwasi sie ciasto chlebowe .
Jedzona nie przekwaszona powoduje, że jej resztki zalegaja jelita i tam zachodzi niekorzystny proces kwaszenia .
Oczywiści nie od razu, ale można sobie narobić bałaganu we florze jelitowej.
O ile mnie pamięc nie myli, 5 godzin trwa taki minimalny proces kwaszenia np w obecności jogurtu naturalnego- no podczas przygotowywania naleśników, czy placków z mąki żytniej.
Pozdrawiam z Polski 🙂

Reply
Paulina 15 lutego, 2018 - 12:03 pm

Świetnie wygląda to danie. U mnie dziś ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem!

Reply
Ela - themomentsbyela.pl 15 lutego, 2018 - 8:25 pm

Zapowiada się bosko. Wszystkie składniki które uwielbiam.

Reply
Babcia Gawędziarka 16 lutego, 2018 - 8:07 am

Ojej, mega! Z pewnością ją przygotuję! <3

Reply
Seszen 9 września, 2018 - 5:48 am

Pyszna wyszła, bardzo dobry przepis! 🙂

Reply

Zostaw komentarz

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Ok, rozumiem