Basia Szmydt Blog
  • Mój dom
    • JAK URZĄDZIĆ MINIMALISTYCZNĄ ŁAZIENKĘ

      Październik 13, 2019

      SALON W NASZYM DOMU – miejsce, w którym…

      Sierpień 27, 2019

      METAMORFOZA POKOJU NASZEGO 9-LATKA

      Lipiec 25, 2019

      JAK ZROBIŁAM LETNI KLIMAT NA TARASIE – w…

      Lipiec 19, 2019

      NOWA ODSŁONA STAREJ KONSOLI – czyli banalnie proste…

      Lipiec 8, 2019

  • Rodzina
    • OSTATNIE DNI WAKACJI. DZIEŃ DOBRY BABCIU.

      Wrzesień 11, 2019

      NIETYPOWA LEKCJA PRZYRODY

      Listopad 16, 2018

      JADĘ DO BABCI

      Lipiec 17, 2018

      KILKA DROBIAZGÓW, KTÓRE POMAGAJĄ MI BYĆ LEPSZĄ MAMĄ

      Czerwiec 8, 2018

      MOJE DZIECI Z BULLERBYN

      Czerwiec 3, 2018

  • Podróże
    • SPACER PO PARYŻU

      Lipiec 24, 2019

      KARAIBSKA IMPREZA NA NASZYM TARASIE + PRZEPISY

      Lipiec 1, 2019

      MAPA DOBRYCH MIEJSC – JEDZIEMY DO WIELICZKI!

      Czerwiec 30, 2019

      AO NANG W TAJLANDII – POCZTÓWKA Z WAKACJI

      Kwiecień 4, 2019

      ONE NIGHT IN BANGKOK

      Marzec 3, 2019

  • Jedzenie
    • PIĄTKOWE ŚNIADANIA Z DZIEWCZYNAMI + 4 nowe super…

      Październik 8, 2019

      KURCZAK TIKKA MASALA I DOMOWE CHLEBKI NAAN –…

      Październik 3, 2019

      ZUPA MINESTRONE

      Wrzesień 26, 2019

      SZYBKIE PIEROŻKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO NADZIEWANE SOCZEWICĄ

      Wrzesień 14, 2019

      CAŁY DZIEŃ BEZ MIĘSA czyli kilka super przepisów…

      Wrzesień 5, 2019

  • Inspiracje
    • MOJE 30 PLANÓW NA LISTOPAD

      Listopad 6, 2019

      CZYTELNICY PYTAJĄ

      Październik 2, 2019

      100 POMYSŁÓW NA TO JAK POCZUĆ SIĘ LEPIEJ

      Październik 1, 2019

      ULUBIONE W SOBOTĘ – moje plakaty wracają!

      Wrzesień 30, 2019

      CZYTELNICY PYTAJĄ.

      Wrzesień 24, 2019

  • Moim zdaniem
    • ZAKUPOWY SZAŁ ZA 3…2…1!

      Grudzień 5, 2019

      „BAŚKA PŁASKA DESKA!” czyli o tym jak udało…

      Październik 21, 2019

      CZYTELNICY PYTAJĄ

      Październik 2, 2019

      100 POMYSŁÓW NA TO JAK POCZUĆ SIĘ LEPIEJ

      Październik 1, 2019

      CZYTELNICY PYTAJĄ.

      Wrzesień 24, 2019

  • Zacznij tutaj
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt

Basia Szmydt Blog

  • Mój dom
    • JAK URZĄDZIĆ MINIMALISTYCZNĄ ŁAZIENKĘ

      Październik 13, 2019

      SALON W NASZYM DOMU – miejsce, w którym…

      Sierpień 27, 2019

      METAMORFOZA POKOJU NASZEGO 9-LATKA

      Lipiec 25, 2019

      JAK ZROBIŁAM LETNI KLIMAT NA TARASIE – w…

      Lipiec 19, 2019

      NOWA ODSŁONA STAREJ KONSOLI – czyli banalnie proste…

      Lipiec 8, 2019

  • Rodzina
    • OSTATNIE DNI WAKACJI. DZIEŃ DOBRY BABCIU.

      Wrzesień 11, 2019

      NIETYPOWA LEKCJA PRZYRODY

      Listopad 16, 2018

      JADĘ DO BABCI

      Lipiec 17, 2018

      KILKA DROBIAZGÓW, KTÓRE POMAGAJĄ MI BYĆ LEPSZĄ MAMĄ

      Czerwiec 8, 2018

      MOJE DZIECI Z BULLERBYN

      Czerwiec 3, 2018

  • Podróże
    • SPACER PO PARYŻU

      Lipiec 24, 2019

      KARAIBSKA IMPREZA NA NASZYM TARASIE + PRZEPISY

      Lipiec 1, 2019

      MAPA DOBRYCH MIEJSC – JEDZIEMY DO WIELICZKI!

      Czerwiec 30, 2019

      AO NANG W TAJLANDII – POCZTÓWKA Z WAKACJI

      Kwiecień 4, 2019

      ONE NIGHT IN BANGKOK

      Marzec 3, 2019

  • Jedzenie
    • PIĄTKOWE ŚNIADANIA Z DZIEWCZYNAMI + 4 nowe super…

      Październik 8, 2019

      KURCZAK TIKKA MASALA I DOMOWE CHLEBKI NAAN –…

      Październik 3, 2019

      ZUPA MINESTRONE

      Wrzesień 26, 2019

      SZYBKIE PIEROŻKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO NADZIEWANE SOCZEWICĄ

      Wrzesień 14, 2019

      CAŁY DZIEŃ BEZ MIĘSA czyli kilka super przepisów…

      Wrzesień 5, 2019

  • Inspiracje
    • MOJE 30 PLANÓW NA LISTOPAD

      Listopad 6, 2019

      CZYTELNICY PYTAJĄ

      Październik 2, 2019

      100 POMYSŁÓW NA TO JAK POCZUĆ SIĘ LEPIEJ

      Październik 1, 2019

      ULUBIONE W SOBOTĘ – moje plakaty wracają!

      Wrzesień 30, 2019

      CZYTELNICY PYTAJĄ.

      Wrzesień 24, 2019

  • Moim zdaniem
    • ZAKUPOWY SZAŁ ZA 3…2…1!

      Grudzień 5, 2019

      „BAŚKA PŁASKA DESKA!” czyli o tym jak udało…

      Październik 21, 2019

      CZYTELNICY PYTAJĄ

      Październik 2, 2019

      100 POMYSŁÓW NA TO JAK POCZUĆ SIĘ LEPIEJ

      Październik 1, 2019

      CZYTELNICY PYTAJĄ.

      Wrzesień 24, 2019

JEDZENIE

TARTA Z BURAKAMI, KOZIM SEREM I ORZECHAMI WŁOSKIMI

Autor: Basia Szmydt Luty 13, 2018
Luty 13, 2018
TARTA Z BURAKAMI, KOZIM SEREM I ORZECHAMI WŁOSKIMI

Dziś kolejny przepis prezentowany na mojej uroczej, karaibskiej ceracie, rozłożonej na plastikowym, ogrodowym stoliku 🙂
A tak serio to warunki mam tutaj nieco utrudnione, by ładnie zaprezentować ci to, co upichciłam. Zepsuty aparat, który nie chce łapać ostrości i wystrój naszego mieszkania nieco ograniczają moje możliwości, zatem musisz uwierzyć mi na słowo – ta tarta jest naprawdę pyszna. Do tego super prosta i w miarę szybka.
Czy wiesz, że najpopularniejszym wpisem w historii tego bloga, wpisem, który odwiedziło prawie 200 tysięcy osób jest przepis na tartę ze szpinakiem! Nie żadne moje kobiece refleksje, nie żadne relacje z podróży, nie! Basia Szmydt – to ta od tarty ze szpinakiem. Od jedzenia w każdym razie.
Ok, w takim razie daję ci przepis na kolejną, moim zdaniem świetną i zdrową tartę. Jeśli tak jak ja jesteś fanką buraków pod każdą postacią – spodoba ci się.

TARTA Z BURAKAMI, KOZIM SEREM I ORZECHAMI WŁOSKIMI

Ciasto:
1,5 szklanki mąki żytniej (możesz zrobić tę tartę na spodzie z mąki pszennej; użyj wtedy 250 g mąki pszennej i 150 g zimnego masła)
pół kostki (ok 125 g) zimnego, dobrej jakości masła (82 %)
2 żołtka
płaska łyżeczka soli
szczypta gałki muszkatołowej
zimna woda opcjonalnie

Farsz:
3-4 małe upieczone lub ugotowane buraki (ja użyłam gotowych, już ugotowanych, ze sklepu)
średnia cebula
niecała szklanka orzechów włoskich (wyłuskanych)
3 jajka
masło klarowane
serek kozi (ok 180 g, np taki jak ten –>klik )
pół szklanki craime fraiche lub gęstej śmietany
sól, świeżo mielony pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
natka lub rukola
ocet balsamico

A teraz to, co musisz zrobić po kolei:

– zagnieć ciasto. Wysyp mąkę, zimne masło zetrzyj na tarce o grubych oczkach albo posiekaj nożem na mniejsze kawałki. Zrób zagłębienie w mące i wbij 2 żółtka, płaską łyżeczkę soli i szczyptę gałki muszkatołowej. Zagnieć szybko ciasto, w razie potrzeby dodaj kilka łyżek zimnej wody. Kulkę ciasta połóż na talerz i włóż do lodówki na 20 minut. W ten sposób ciasto będzie super kruche.

– upieczone lub ugotowane wcześniej buraki obierz ze skórki i pokrój na plasterki lub mniejsze kawałki.
– cebulę pokrój w piórka i zeszklij na patelni na maśle klarowanym
– w miseczce wymieszaj 3 jajka, śmietanę lub craime fraiche, sól, pieprz, gałkę muszkatołową
– pokrój serek kozi na małe kawałki
– orzechy włoskie posiekaj nożem na mniejsze kawałki

– wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je cienko i posmarowaną masłem formę do tarty wyłóż ciastem
– podpiecz spód w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 15 -20 minut

– do miski wlej masę, pokrojone buraczki, orzechy włoskie, serek kozi pokrojony na kawałki i całość wylej na podpieczony spód
– całość piecz 20-25 minut, aż masa się zetnie (czas zależny od rodzaju piekarnika – obserwuj)
– wyjmij upieczona tartę z piekarnika i poczekaj, aż ostygnie
– ciepłą, ale nie gorącą podawaj z posiekaną natką pietruszki lub tak jak wolę ja – z rukolą skropioną octem balsamicznym

Smacznego!

ps. ja ułożyłam buraczki w plasterkach na wierzchu, posypałam to orzechami, żeby ładniej wyglądało na zdjęciu. Nie sugeruj się tym – ty możesz stworzyć prawdziwy bałagan w tej tarcie 🙂

6 komentarzy
3
FacebookTwitterGoogle +Pinterest
Basia Szmydt

poprzedni wpis
WYRUSZ W PODRÓŻ – POZNAJ SIEBIE. Czyli czego się dowiedziałam o sobie po kilku miesiącach na Karaibach.
następny wpis
CO SŁYCHAĆ U NAS NA KARAIBACH?

Spodobają Ci się także:

PIĄTKOWE ŚNIADANIA Z DZIEWCZYNAMI + 4 nowe super...

Październik 8, 2019

KURCZAK TIKKA MASALA I DOMOWE CHLEBKI NAAN –...

Październik 3, 2019

ZUPA MINESTRONE

Wrzesień 26, 2019

6 komentarzy

Basia Luty 13, 2018 - 6:08 pm

Prawie wszystkie składniki mam w domu. Na bank wyjdzie mega smaczna!
Basiu przecież fajny obrus- w mega karaibskim stylu.

Reply
Bożena Luty 14, 2018 - 8:59 am

Basiu, mała , ale istotna uwaga. Mąka żytnia jest dla człowieka strawna i pozywna tylko po przekwaszeniu , stąd chleb żytni pieczony na zakwasie wymaga ok 10 godzin tego procesu. Tyle rośnie i kwasi sie ciasto chlebowe .
Jedzona nie przekwaszona powoduje, że jej resztki zalegaja jelita i tam zachodzi niekorzystny proces kwaszenia .
Oczywiści nie od razu, ale można sobie narobić bałaganu we florze jelitowej.
O ile mnie pamięc nie myli, 5 godzin trwa taki minimalny proces kwaszenia np w obecności jogurtu naturalnego- no podczas przygotowywania naleśników, czy placków z mąki żytniej.
Pozdrawiam z Polski 🙂

Reply
Paulina Luty 15, 2018 - 12:03 pm

Świetnie wygląda to danie. U mnie dziś ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem!

Reply
Ela - themomentsbyela.pl Luty 15, 2018 - 8:25 pm

Zapowiada się bosko. Wszystkie składniki które uwielbiam.

Reply
Babcia Gawędziarka Luty 16, 2018 - 8:07 am

Ojej, mega! Z pewnością ją przygotuję! <3

Reply
Seszen Wrzesień 9, 2018 - 5:48 am

Pyszna wyszła, bardzo dobry przepis! 🙂

Reply

Zostaw komentarz Przerwij odpowiedź

Zapisz moją nazwę, email i adres www w przeglądarce dla kolejnych wizyt.

Cześć, witaj na moim blogu!

Cześć, witaj na moim blogu!


Cześć! Jestem Basia Szmydt i jestem specjalistką od cieszenia się drobiazgami. Tą radością postaram się zarazić również Ciebie, pokazując Ci, że życie jest naprawdę bardzo proste, jeśli tylko nie będziemy na siłę go komplikować :) Cieszę się, że jesteś na moim blogu. Dobrego dnia.

Dowiedz się więcej

Szukaj

Facebook

Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username

Archiwum

Śledź mnie na instagramie

No images found!
Try some other hashtag or username
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube

@2018 - Basia Szmydt. All Right Reserved. Stworzone z pasji przez Hartwork.


Wróć do góry