JEDZENIE Przekąski

BRUSCHETTA Z SEREM HALOUMI I SALSĄ Z PIECZONEJ PAPRYKI

Sierpień 31, 2016
11

Gotowanie dla siebie samej to wyzwanie. Zazwyczaj mi się najzwyczajniej w świecie nie chce, łapię coś przy okazji, by pod koniec dnia stwierdzić, że ta przypadkowość była do niczego. Lubię jeść pięknie, smacznie i zdrowo. Ostatnio postanowiłam, że będę rozpieszczać nie tylko gości, którzy nas odwiedzają, ale i samą siebie. Żeby ułatwić sobie to zadanie, pomyślałam, żeby zacząć od rzeczy małych. Kanapka na ciepło to coś co robi się w minutę, to comfort food, które daje kopa do działania na resztę dnia. To cudowna przerwa i satysfakcja, że zamiast kabanosa z lodówki i kajzerki – zrobiłam dobrze mojemu organizmowi. Inspirację na tę bruschettę znalazłam w zeszłorocznym, letnim numerze Kuk Buka. W oryginale na półmisku leżał sam ser z salsą paprykową. Od siebie dodałam grzankę. Makaron i chleb są na szczycie mojej piramidy żywieniowej 🙂 Przygotowując tę bruschettę odkryłam coś jeszcze. Odczarowałam paprykę, której przyznam się – nie lubiłam. To znaczy lubiłam, ale mało lubiłam 🙂 Ta pieczona ma jednak zupełnie inny smak, i jest to niewątpliwie doskonały według mnie smak. Do tego ser haloumi, który teraz możesz dostać na przykład w Lidlu i świeża kolendra, którą uwielbiam. Chwila przerwy w samotności. Oh yeah!

BRUSCHETTA Z SEREM HALOUMI I SALSĄ PAPRYKOWĄ

Czego potrzebujesz?

dwie kromki ulubionego, dobrej jakości pieczywa.
oliwa
papryka czerwona
świeża kolendra
ocet balsamiczny
sól i pieprz świeżo mielone
ser haloumi

Umyj paprykę, przekrój ją na pół, pozbądź się nasion i piecz do miękkości w 200 stopniach, przez 25-30 minut. Po upieczeniu włóż ją do woreczka, zamknij go szczelnie, tak by papryka się zaparzyła. Potem zdjemij z niej skórkę. Przygotuj sobie dwie kromki pieczywa. Wybierz to naprawdę dobre, na zakwasie. Może być czerstwe. Dwie kromki to idealna ilość na przekąskę w ciągu dnia. Skrop je oliwą i wstaw do nagrzanego piekarnika na kilka minut, tak by uzyskać chrupiące grzanki. Ser haloumi przekrój tak, by powstały dwa nie za grube plasterki i ugrilluj go na suchej patelni. Po 2 minuty na średnim ogniu, z każdej strony wystarczą.

1 253

Przygotuj paprykową salsę. Upieczoną paprykę drobniutko pokrój, dodaj posiekaną kolendrę (sporą ilość – jej smak jest obłędny!), dodaj również świeżo mielony sól i pieprz. Skrop całość octem i oliwą. Na grzankach ułóż ser, na to salsę i włóż na 2 minuty do piekarnika.

6 7

Bruschetta jest gotowa. Jest przepyszna! Koniecznie ją wypróbuj! Należy ci się ta przerwa 🙂

8 10

11 12

Hej! Podoba Ci się ten tekst? Podziel się nim z innymi i kliknij, w któryś z tych dwóch niebieskich guzików :).

Może Ci się również podobać

13 Komentarze

  • Odpowiedz Ania Sierpień 31, 2016 at 6:06 pm

    o matkobosko jak to pięknie wygląda! Ja mam właśnie problem z rozpieszczaniem samej siebie. Lubię gotować dla całej rodziny, ale sama najchętniej chwytam byle co i w biegu. Mam mocne postanowienie skończenia z tym natychmiast. https://codziennik-kobiety.blogspot.com/

  • Odpowiedz Katjuszka Sierpień 31, 2016 at 7:46 pm

    Mmm przypuszczam, że smakuje bosko, ale wygląda równie doskonale! 🙂

  • Odpowiedz Kasia Wrzesień 1, 2016 at 7:31 am

    Basiu, pysznie wygląda. Spróbuj tą paprykę pieczoną ułożyć warstwami w naczyniu ( może być szklana lub porcelanowa miseczka) Każdą warstwę polać oliwą, octem winnym, do tego sól, pieprz i koniecznie cukier. Jeśli lubisz możesz poukładać na warstwie czosnek w formie cieniutkich plasterków. Tak przygotowaną paprykę włóż do lodówki. Przez kilka dni masz świetną bazę do salsy, paprykowego pesto itp. Ja najbardziej lubię po prostu nakładać ją kawałkami na kanapki 🙂

    • Odpowiedz Basia Szmydt Wrzesień 5, 2016 at 7:40 pm

      brzmi świetnie, ale czy najpierw ją upiec?

      • Odpowiedz Kasia Wrzesień 5, 2016 at 7:53 pm

        Tak, tak poeczoną i obraną ze skóry.

        • Odpowiedz Basia Szmydt Wrzesień 5, 2016 at 7:53 pm

          okej 🙂

    • Odpowiedz Daria Wrzesień 6, 2016 at 4:49 pm

      Ale pomysł! to będzie pyszne. Jutro idę po papryki. <3

  • Odpowiedz Żwawy Leniwiec Wrzesień 1, 2016 at 11:54 am

    Ja bardzo lubię paprykę (szczególnie białą) w każdej postaci 😉
    Wiele osób idzie „na łatwiznę” właśnie przygotowując jedzenie tylko dla siebie, a przecież nie potrzeba wiele wysiłku, żeby przygotować coś szybkiego i smacznego.
    Chociaż… do kabanosów mam słabość… 😉

    • Odpowiedz Basia Szmydt Wrzesień 5, 2016 at 7:09 pm

      kabanosy są wieczne 🙂

  • Odpowiedz kawi Wrzesień 2, 2016 at 9:47 am

    wygląda przepysznie! I cudowne zdjęcia;)

    • Odpowiedz Basia Szmydt Wrzesień 5, 2016 at 7:08 pm

      dziękuję 🙂

  • Odpowiedz Do more of what makes you happy. Wrzesień 3, 2016 at 12:52 pm

    Jak ja zostaje sama w domu to jem byle co i byle jak. Na szczęście rzadko się to zdarza. A taka bruschetta wygląda cudownie.

  • Odpowiedz Zosia Sierpień 16, 2017 at 10:27 am

    Wygląda przepysznie, ale najbardziej urzekła mnie jakość i estetyka zdjęć. Piękne! 🙂

  • Napisz odpowiedź