fbpx

TARTA Z MŁODYMI MARCHEWKAMI

Autor: Basia Szmydt
tarta z młodymi marchewkami

Uwielbiam tarty i mam do nich ogromną słabość. Ta tarta z młodymi marchewkami wygląda, jak małe dzieło sztuki i jest zaskakująco prosta w wykonaniu. Jest pyszna, a dodatkowo potrafi pięknie udekorować wielkanocny stół. Ta tarta z młodymi marchewkami smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Marchewki polecam kupować młodziutkie, najlepiej w pęczku. Jeśli uda Ci się taką znaleźć, nie odcinaj ogonków. Marchewki z ogonkami upieczone w tarcie wyglądają naprawdę wiosennie. Oto jak ją zrobić.

PRZEPIS NA TARTĘ Z MŁODYMI MARCHEWKAMI

składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej (1 i 3/4 szklanki)
  • 125 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki zimnej wody

składniki na farsz:

  • pęczek młodych marchewek
  • 200 ml jogurtu naturalnego (małe opakowanie)
  • 3 jajka
  • 1 łyżka musztardy
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • biała część pora
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g sera camembert (jeden mały krążek)
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła klarowanego do smażenia
  • pęczek świeżego koperku

wykonanie:

Z podanych składników zagnieć szybko ciasto na tartę. Ma być gładkie i elastyczne. Formę do tarty wysmaruj masłem, a następnie rozwałkuj cienko kruche ciasto, podsypując stolnicę mąką. Wyłóż dno i boki foremki ciastem. Zrób w cieście dziurki widelcem i wstaw foremkę do lodówki na co najmniej 30 minut. Po tym czasie połóż na ciasto wycięte z papieru do pieczenia koło a na papier wysyp suchy groch. Ten zabieg sprawi, że kruche ciasto nie wyrośnie za bardzo, a cały farsz bez problemu się zmieści. Tak przygotowane kruche ciasto wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika z opcją grzania góra-dół na 10-12 minut. 

Pora na farsz. Marchewki obierz ze skórki, zostaw nieco zielonej naci i przekrój je wzdłuż na połówki. Tak przygotowane marchewki ugotuj w osolonej wodzie. Ma w nie bez problemu wchodzić widelec, ale nie mogą się rozpadać. Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż na nim pokrojoną w piórka białą część pora. Gdy por będzie już miękki, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i smaż wszystko jeszcze przez 1-2 minuty. Na suchej patelni podpraż pokrojone na mniejsze kawałki orzechy włoskie. W średniej misce wymieszaj wystudzony por z czosnkiem, orzechy, jogurt, jajka, musztardę, pokrojony na małe kawałki camembert, posiekany drobno koperek i dopraw wszystko solą oraz pieprzem. 

Zdejmij z podpieczonego spodu do tarty groch i papier, potem wylej farsz, a następnie układaj na nim marchewki tak jak na zdjęciu obok. Piecz tartę przez ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gdy wierzch tarty będzie się za bardzo przypiekał, ustaw tylko grzanie od dołu. Tarta najlepiej smakuje wystudzona.

To wszystko! Mam nadzieję, że tarta będzie Ci smakować.

A jeśli masz ochotę na więcej takich prostych i wielkanocno – wiosennych przepisów, to już za kilka dni rusza promocja mojego e-booka kulinarnego „Pyszna Wielkanoc”, a w nim ponad 40 sprawdzonych, pysznych przepisów, za pomocą których wyczarujesz swój wielkanocny stół.

SPRAWDŹ TUTAJ MOJE E-BOOKI I ZOBACZ CZY ZNAJDZIESZ COŚ DLA SIEBIE.

Loading

Spodobają Ci się także:

4 komentarze

Ania 7 marca, 2024 - 12:15 pm

Uwielbiam tarty! I te na słodko, i te na słono, ale w wersji z marchewkami jeszcze nie robiłam 🙂 Chętnie spróbuję, bo zwykle w podobnym wydaniu króluje u mnie por.

Reply
Basia Szmydt 7 marca, 2024 - 5:35 pm

Na zdrowie ❤️

Reply
Kasia 30 marca, 2024 - 9:02 pm

Dziękuję Ci za tę tartę, właśnie ją zrobiłam.
Jest wspaniała.

Reply
Basia Szmydt 31 marca, 2024 - 9:46 am

Na zdrowie

Reply

Zostaw komentarz

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Ok, rozumiem