fbpx

PRZEPYSZNA SAŁATKA NA CIEPŁO ZE SZPARAGAMI

Autor: Basia Szmydt

Przepis na tę sałatkę pochodzi z mojego e-booka „Pyszne lato”. Gdy zrobiłam ją po raz pierwszy, oszalałam na jej punkcie! Jest po prostu przepyszna, a ja mogłabym jeść ją przez cały szparagowy sezon. Zwłaszcza, że szparagi są naprawdę bardzo zdrowe. Są niskokaloryczne, bogate w błonnik, witaminy i minerały, takie jak witamina K, witamina C, witamina A, kwas foliowy, żelazo i potas. Szparagi w medycynie chińskiej są uważane za warzywo o właściwościach oczyszczających i odżywczych, wspierających pracę nerek i układu moczowego. Jestem pewna, że większość składników na tę sałatkę masz w swojej lodówce. Spróbuj koniecznie.

Składniki dla 2 osób:

pęczek młodych, zielonych szparagów
3 jajka ugotowane na twardo
pęczek rzodkiewki
garść prażonych orzechów laskowych (lub włoskich)
1-2 kromki dobrego chleba (może być czerstwy)
masło klarowane do smażenia
3 łyżki oliwy
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka gęstego sosu na bazie octu balsamico (np. Monini)

Odłam zdrewniałe końcówki ze szparagów. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła klarowanego i podsmażaj na wolnym ogniu szparagi, do momentu, aż staną się miękkie. Wyłóż je na półmisek. Na tym samym maśle podsmaż pokrojony w kostkę chleb do momentu, aż się zarumieni. Białko jajek pokrój w kosteczkę. Rzodkiewkę pokrój w plasterki. Orzechy drobno posiekaj. Na szparagi pokrusz żółtko, posyp je pokrojonym białkiem, orzechami, rzodkiewką i polej sosem zrobionym z oliwy, sosu sojowego i sosu balsamico. I nie zapomnij o grzankach!

Loading

Spodobają Ci się także:

1 odpowiedź

Dorota 5 maja, 2024 - 12:50 pm

Ale apetycznie wygląda <3

Reply

Zostaw komentarz

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Ok, rozumiem