GRANOLA PIERNIKOWA Z MUSEM MALINOWYM – wspaniała na grudniowe śniadanie

No i przyszedł grudzień, najbardziej klimatyczny miesiąc w roku. Moja kuchnia zaczyna pachnieć cynamonem, goździkami i pomarańczami, a dieta składa się głównie z mandarynek. Jak co roku 🙂 Wydaje mi się, że kolejnej już nie wcisnę, ale po upływie kilku minut okazuje się, że jednak się myliłam.

Ale grudzień to przecież nie tylko mandarynki. To całe mnóstwo różnych pachnących potraw, które właśnie teraz smakują najlepiej.

Dziś mam dla ciebie przepis na śniadaniową granolę. Grudniowego charakteru nadaje jej przyprawa do piernika. Granola jest bardzo prosta i szybka do zrobienia. Idealna na grudniowe, weekendowe, leniwe poranki.

PRZEPIS NA GRANOLĘ PIERNIKOWĄ Z MUSEM MALINOWYM:

Składniki na orzechową granolę (na kilka pożywnych śniadań) :

• ½ szklanki nerkowców
• ½ szklanki orzechów włoskich
• ½ szklanki migdałów lub płatków migdałowych
• kilka orzechów pekan
• 2 łyżki nasion chia
• 1 łyżka oleju kokosowego
• 1 łyżka dobrego masła orzechowego
• 1 łyżka syropu klonowego

Orzechy rozdrobnij delikatnie. Możesz użyć do tego noża albo tłuczka. Chodzi o to, żeby orzechy nie były w całości ale w kawałkach. Następnie dodaj nasiona chia, olej kokosowy, masło orzechowe i syrop klonowy i wymieszaj wszystko razem, tak by orzechy zostały oblepione olejem, masłem i syropem. Wyłóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 minut. W połowie pieczenia wymieszaj orzechy. Orzechy powinny być brązowe, ale nie spalone.

Składniki na korzenny sos malinowy (również wystarczy na kilka śniadań):

•400 g malin (mogą być mrożone)
•1-2 łyżeczki przyprawy do piernika
•1 łyżeczka (lub więcej) syropu klonowego

Rozmrożone maliny zmiksuj z przyprawą do piernika i syropem klonowym. Przed podaniem podgrzej, by malinowy sos był ciepłym dodatkiem do śniadania.

Do miseczki włóż kilka łyżek gęstego jogurtu greckiego, posyp go porcją granoli i polej piernikowym sosem malinowym.
Granola smakuje świetnie sama albo jako dodatek do owsianki czy miseczki mleka.
Sos malinowy również można użyć do ulubionej owsianki albo kawałka brownie.

Podobne wpisy

2 komentarze

  1. Jaki piękny sweter, nie mogę się napatrzeć. Na zdjęciu widać głównie sweter (na Tobie oczywiście) , ale na pewno pięknie w nim wyglądasz.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Obserwuj mnie na Instagramie

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.