JAK ZORGANIZOWAĆ LETNIE PRZYJĘCIE DLA 20 OSÓB?

Autor: Basia Szmydt

Czy muszę kogokolwiek przekonywać do tego, że organizacja letniego przyjęcia to przyjemna sprawa? Tylko pomyśl: jest wczesny wieczór, już nie jest tak gorąco, a przyjemny, letni chłód pieści Twoją skórę. Świerszcze grają sobie jak szalone w trawie i ten dźwięk miesza się z sączącą się imprezową muzyką. Wszystko kwitnie i wszystko pachnie obłędnie. Dzwonią do Ciebie znajomi z pytaniem gdzie jesteś albo czy coś kupić po drodze. Węgielki w rozpalonym grillu robią się już czerwone, a dym roznosi się po całej okolicy. Zjeżdżają się po kolei goście, każdy coś dokłada do lodówki. Ktoś pyta gdzie jest korkociąg, ktoś polewa Ci kieliszek zimnego prosecco, a ktoś inny właśnie zmienił muzykę na Twoją ulubioną. A Ty? Uroczo uśmiechnięta i jednocześnie zawiadująca całym tym spotkaniem myślisz sobie, że po pierwsze życie jest naprawdę piękne, a po drugie, że czas najwyższy zacząć tę imprezę.

Brzmi jak nierealny sen? No cóż, jestem najlepszym przykładem tego, że to wcale nie jest sen, ale opis jednej z moich imprez 🙂 Co roku w każde lato staramy się z moim mężem zebrać w jednym czasie, w naszym domu, wszystkich naszych bliskich znajomych, by wspólnie się bawić, świętować, śmiać i tworzyć wspomnienia. I choć jestem główną gospodynią tego spotkania, to nie wyobrażam sobie, by nie bawić się tak dobrze jak moi goście. Ale żeby tak było to należy się jednak do tego imprezowania odrobinę przygotować i nieco się zorganizować.

I o tym będzie mój dzisiejszy wpis. Będzie to taki mój subiektywny, ale sprawdzony poradnik bezstresowego imprezowania i tego jak zorganizować letnie przyjęcie dla minimum 20 osób tak, by podczas imprezy nie stać non stop przy garach. Zaczynamy. Im szybciej tym lepiej. W końcu dopiero połowa sierpnia. Jeszcze zdążysz „godnie” pożegnać lato 🙂

JAK ZORGANIZOWAĆ LETNIE PRZYJĘCIE? PLAN DOSKONAŁY TO PODSTAWA.

Zasada jest prosta. Jeśli chcesz zrobić przyjęcie takie jak na moich zdjęciach, czyli z menu obejmującym coś więcej niż paluszki w szklankach i czipsy, to musisz się zorganizować. Dużo wcześniej niż w dzień zaplanowanej imprezy. Jeśli dodatkowo chcesz na tym przyjęciu nie tylko gotować i serwować potrawy, ale również doskonale się bawić to potrzebujesz planu. Planu doskonałego. Powiem Ci jak ja go robię. Zanim jednak przejdę do omawiania szczegółów i planowania chcę Ci napisać kilka zdań, którymi ja się kieruję zanim podejmę się organizacji przyjęcia. Oto one.

Perfekcjonizm na czas imprezy chowam do szafy. To nie chodzi o to, żeby było perfekcyjnie, ale żeby wszyscy mieli co jeść, pić i gdzie spać. Cała reszta to przyjemny dodatek. Ta impreza to nie jest być albo nie być.

Plan to dobra rzecz, ale jeszcze lepsza jest Twoja elastyczność i dostosowywanie się do zmian. A nieprzewidziane zwroty akcji lubią na takich imprezach zadziwiająco często się przydarzać. Cała sztuka polega na tym, by zachować luz i nie przejmować się tym, że coś się przypaliło, coś nie wyszło, ktoś nie przyszedł i coś się zbiło. Pamiętaj, że ostatecznie zawsze można zamówić pizzę, ze stacji przynieść zimne piwo, usiąść na poduchach na tarasie, włączyć doskonałą muzykę i to dalej będzie niezapomniana impreza 🙂

W każdym aspekcie ufam prostocie. Prostota sprawdza się najlepiej. Dlatego kiedy organizuję imprezę nie kombinuję. Ufam sprawdzonym, prostym przepisom na wszystko. Ale o tym więcej w dalszej części wpisu.

USTAL DATĘ

Od tego zacznij. Wbrew pozorom bardzo trudno jest zebrać w jednym czasie tak duże grono dorosłych ludzi. Każdy ma swoje urlopy, rodzinę, zobowiązania etc. Im wcześniej ustalisz datę imprezy i roześlesz zaproszenia do gości tym lepiej.
Pamiętaj, by poprosić o potwierdzenie przybycia, ale w przypadku mało oficjalnej imprezy jaką jest letnie przyjęcie messenger naprawdę wystarczy 🙂

FORMA IMPREZY

Zdecyduj i wspomnij o tym w zaproszeniu (tym za pośrednictwem mesendżera czy smsa również) jaka to będzie forma imprezy, bo to ma duże znaczenie. Czy będzie to impreza, podczas której siedzi się elegancko przy stole, czy też może klimat boho i poduchy rozrzucone po ogrodzie. Szwedzki stół czy może talerz dla każdego? Rozpalisz grilla czy przygotujesz jedzenie wcześniej?

PLAN B

Musisz go mieć jeśli zdecydujesz się na organizowanie imprezy na tarasie albo w ogrodzie. Pogoda lubi zaskakiwać dlatego nie powinno Cię to stresować. Od początku rozważaj dwie opcje: imprezy na dworze i imprezy w domu w razie złej pogody. Plan B dotyczy też menu. Miej w zanadrzu dwa słoiczki gotowego pesto, dwa opakowania spaghetti i kostkę grana padano. Zawsze coś się może przypalić, zepsuć się na słońcu albo po prostu goście wszystko zjedzą, a dalej będą głodni.

LISTA, LISTA

Robienie list to dla mnie podstawa w organizacji wszystkiego. Organizując imprezę robię LISTĘ GOŚCI, żeby wiedzieć kto będzie, wykreślić tego, kto odwołał przybycie, żeby mieć pogląd na to ile potrzebuję jedzenia, krzeseł, talerzy i ewentualnych miejsc do spania.
Robię też LISTĘ POTRAW, które chcę by znalazły się na stole, czyli MENU. Jeśli mam menu to następnym krokiem jest zrobienie LISTY ZAKUPÓW. Listę zakupów na letnie przyjęcie robię następująco:

  • najpierw przy każdym przepisie wypisuję listę składników, których potrzebuję do jego zrobienia. Sprawdzam co mam w domu, a co muszę dokupić
  • potem te produkty sumuję, tzn. jeśli do kilku rzeczy potrzebuję jakąś część jogurtu greckiego, to na listę wpisuję tyle jego opakowań, żeby mi starczyło do wszystkiego.
  • jak już mam wszystkie produkty to robię listę zakupów z podziałem na kategorie, osobno nabiał, osobno warzywa, osobno pieczywo etc. Zakupy robię w tym samym sklepie więc ogarniam tę listę półkami, bo wiem co gdzie w sklepie leży.
  • listę mam zawsze przy sobie i różne rzeczy kupuję wcześniej. W pierwszej kolejności kupuję produkty trwałe, na koniec zostawiam te najszybciej się psujące.

Przydaje się też LISTA ZADAŃ DO ZROBIENIA przed imprezą. U mnie to może być na przykład pożyczenie krzeseł od sąsiadów, naładowanie przenośnego głośnika, zerwanie kwiatków na stół etc. Im więcej sobie zapisuję nawet najbardziej prozaicznych rzeczy na listę, tym lepiej i swobodniej się później bawię 🙂

PRZYGOTUJ SWÓJ DOM NA LETNIE PRZYJĘCIE

Musisz wiedzieć kto z Twoich gości zatrzyma się u Ciebie na noc. U mnie zazwyczaj zostają wszyscy, bo mieszkam na wsi. W mieście sprawa jest prostsza, bo są taksówki 🙂 Nocowanie gości ma tez swój urok, bo można poczuć się jak w liceum rano. Spójrz tylko na moje zdjęcia. Leżeliśmy wszyscy pod drzewem, na kocach, piliśmy kawę, gadaliśmy, słuchaliśmy muzyki i było naprawdę klimatycznie 🙂
Przygotowując swój dom pochowaj cenne rzeczy. Mam na myśli wszystko, co może się stłuc albo uszkodzić.
Zobacz czy masz wystarczającą ilość pościeli, koców, poduszek i przygotuj miejsca do spania wcześniej.
Policz raz jeszcze gości i zastanów się czy masz wystarczającą ilość krzeseł, ławek, sztućców, talerzy i kieliszków. Ja używam talerzy i sztućców, każde z innej parafii. Kolekcjonuję je i kupuję w second handach. Dobrym rozwiązaniem zamiast plastiku mogą być naczynia bambusowe, nadające się do recyclingu. Wszystko tak jak wspomniałam zależy od formy imprezy.