RYBA PO JAPOŃSKU – GENIALNY PRZEPIS MOJEJ MAMY
Ryba po japońsku – nie mam najmniejszego pojęcia czy w Japonii robi się taką rybę. Szczerze w to wątpię 🙂 Ale właśnie tak tę potrawę ma zapisaną w swoim zeszycie z przepisami moja mama, która przygotowuje tę rybę co roku, na Wigilię. Kiedy siadam przy świątecznym stole, to tak, żeby być jak najbliżej półmiska z rybą po japońsku. Uwielbiam! Najlepiej smakuje, gdy się trochę “przeżre”, czyli minimum następnego dnia po zrobieniu. Lubię ją nawet na zimno.
Oto jak ją zrobić:
- 2 spore filety ryby, może być dorsz, mintaj, halibut
- 6 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanki wody gazowanej
- ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu
- 3 marchewki
- ½ korzenia selera
- 6 ząbków czosnku
- słoik papryki konserwowej
- puszka ananasa w kawałkach
- szklanka bulionu (możesz użyć ekologicznej kostki rosołowej albo zamrożonego rosołu z obiadu)
- 2 łyżki octu winnego (może być jabłkowy)
- 5 łyżek sosu sojowego
- 4 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżeczka curry
- 2 łyżki sosu ajvar (dostępny w większych supermarketach, możesz ją pominąć i dać ½ szklanki passaty pomidorowej oraz doprawić papryką w proszku, słodką albo wędzoną)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- odrobina oleju roślinnego
Marchewki i seler umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Tak starte warzywa podsmaż na rozgrzanym oleju (wystarczą 2 łyżki). Po kilku minutach dodaj czosnek pokrojony w plasterki, pokrojoną w kostkę paprykę konserwową, przyprawę curry, bulion, koncentrat pomidorowy, sos ajvar, sos sojowy i duś na wolnym ogniu aż warzywa staną się miękkie. Na sam koniec dodaj pokrojonego drobno ananasa z puszki, cukier, ocet, sól i pieprz.
Moja rada – doprawiaj warzywa, kiedy nieco wystygną. Wtedy łatwiej będzie Ci ocenić czy potrzebujesz więcej smaku słodkiego, słonego, a może kwaśnego.

Pora na rybę. Rybę pokrój na kawałki. W większej misce wymieszaj mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, wodę gazowaną, jajka, sól i pieprz. Na patelni rozgrzej olej roślinny. Obtocz kawałki ryby w cieście i smaż z dwóch stron na złoty kolor. Po usmażeniu przełóż je do żaroodpornego naczynia, a na wierzch wyłóż duszone warzywa wraz z całym sosem.

Pozostaw do ostygnięcia, a najlepiej zrób ją na jeden dzień przed Wigilią. Wtedy wszystkie smaki doskonale się ze sobą połączą i ryba będzie smakowała najlepiej.
