MAZUREK CYTRYNOWY
Mazurek cytrynowy to jeden z moich ulubionych mazurków. Słodki, kruchy i maślany spód wspaniale komponuje się z kwaskowatą cytryną. A dekoracja z plasterków cytryny i maleńkich cukrowych kuleczek sprawia, że ten mazurek wygląda jak małe dzieło sztuki.
Mazurek cytrynowy – składniki na kruchy spód
- 2/3 kostki masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka esencji waniliowej lub 1 opakowanie cukru waniliowego
Mazurek cytrynowy – składniki na krem cytrynowy
- 1/2 szklanki cukru
- 2 cytryny
- 2 jajka
- 80 g masła
- 1 tabliczka białej czekolady
Masło posiekaj nożem lub zetrzyj na tarce. Z podanych składników zagnieć szybko kruche ciasto. Włóż je do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj je cienko na posypanej mąką stolnicy. Dużą i płaską blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wykładaj cienko rozwałkowanym ciastem. Powinno być ono rozwałkowane do takiego rozmiaru, by utworzyć brzeg, tak jak jest to widoczne na zdjęciu. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz spód mazurka przez około 25–30 minut. Ciasto ma być zarumienione. Wyłącz piekarnik i pozostaw do ostygnięcia.
Przygotuj krem cytrynowy. W miseczce nad kąpielą wodną (ja ustawiam metalową miseczkę nad garnkiem z niewielką ilością gotującej się wody) umieść cały cukier, skórkę otartą z 2 cytryn i wyciśnięty z nich sok (powinno go być około 80 ml, czyli mniej więcej ⅓ szklanki). Podgrzewaj, żeby cukier się rozpuścił. Po tym czasie dodaj roztrzepane jajka i masło i mieszaj energicznie przez kilka minut, aż masa zwiększy objętość i zacznie gęstnieć. Dodaj kawałki białej czekolady i znowu mieszaj trzepaczką, aż wszystko się rozpuści i uzyskasz jednolity krem. Ostudzoną masę wylej na spód do mazurka. Wyrównaj łyżką, a na koniec udekoruj swój mazurek wedle gustu. Włóż ciasto do lodówki na kilka godzin, żeby masa stężała.
Smacznego!
