Szakszuka to idealne, sycące, aromatyczne śniadanie. Zwykłe jajka w towarzystwie papryki, czerwonej fasoli i sporej szczypty kminu rzymskiego zamieniają się w doskonałe w swej prostocie śniadanie. Zjadaj je koniecznie ze świeżą kolendrą, pajdą dobrego chleba na zakwasie i z kubkiem gorącej herbaty.
Składniki:
- 4 jajka
- pół puszki czerwonej fasoli
- duża czerwona papryka
- 2 łyżki masła
- odrobina oliwy z oliwek
- cebula
- puszka pomidorów
- pół szklanki passaty pomidorowej
- płaska łyżeczka kminu rzymskiego (koniecznie)
- sól, pieprz do smaku
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- świeża kolendra
Wykonanie:
Paprykę i cebulę pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej dwie łyżki masła i odrobinę oliwy i
podsmażaj na niej paprykę i cebulę aż będą miękkie. Fasolę z puszki odcedź na sitku i dodaj
do warzyw na patelni. Następnie wlej passatę pomidorową i pomidory z puszki. Dodaj
przyprawy i wymieszaj wszystko. Duś sos przez chwilę, aż nieco odparuje.
Następnie łyżką zrób 4 wgłębienia i wbij do nich ostrożnie jajka. Zmniejsz ogień i przykryj
patelnię przykrywką tak by jajka się ścięły. Nie używaj przykrywki jeśli wolisz, by żółtko było
płynne. Twoja szakszuka jest gotowa ! Nie zapomnij posypać jej natką pietruszki lub kolendrą.
7 komentarzy
Wersji z fasola nie znałam napewno spróbuje. U mnie nadmiar jajek jest i to takich od kur moich rodziców, wiec będzie pysznie ;). Pozdrawiam
smacznego 🙂
Pięknie wygląda, a jak smakuje 🙂
Tyle od jakiegoś czasu słyszę o tej szakszuce, a jeszcze nie jadłam. Czas nadrobić i spróbować 🙂
Miłego dnia. Pozdrawiam gorąco.
Uwielbiam szakszukę na śniadanie! Do tego przepisu dodaję czasami kumin i łyżkę jogurtu, aby poczuć delikatnie kuchnie indyjską!
Wygląda naprawdę ciekawie! Nie ukrywam, że jest to dla mnie nowość, lecz z racji że jestem wege, to zdecydowanie przetestuje u siebie, wielkie dzięki i czekamy na jeszcze więcej wegetariańskich dań 🙂
Nie jestem fanką śniadań, ale chętnie na kolacyjkę wypróbuję. Składniki bardzo fajne, a i zdjęcie zachęca do wypróbowania.