fbpx

SZAKSZUKA – AROMATYCZNE ŚNIADANIE

Autor: Basia Szmydt
szakszuka

Szakszuka to idealne, sycące, aromatyczne śniadanie. Zwykłe jajka w towarzystwie papryki, czerwonej fasoli i sporej szczypty kminu rzymskiego zamieniają się w doskonałe w swej prostocie śniadanie. Zjadaj je koniecznie ze świeżą kolendrą, pajdą dobrego chleba na zakwasie i z kubkiem gorącej herbaty.

Składniki:

  • 4 jajka
  • pół puszki czerwonej fasoli
  • duża czerwona papryka
  • 2 łyżki masła
  • odrobina oliwy z oliwek
  • cebula
  • puszka pomidorów
  • pół szklanki passaty pomidorowej
  • płaska łyżeczka kminu rzymskiego (koniecznie)
  • sól, pieprz do smaku
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • świeża kolendra

Wykonanie:

Paprykę i cebulę pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej dwie łyżki masła i odrobinę oliwy i
podsmażaj na niej paprykę i cebulę aż będą miękkie. Fasolę z puszki odcedź na sitku i dodaj
do warzyw na patelni. Następnie wlej passatę pomidorową i pomidory z puszki. Dodaj
przyprawy i wymieszaj wszystko. Duś sos przez chwilę, aż nieco odparuje.
Następnie łyżką zrób 4 wgłębienia i wbij do nich ostrożnie jajka. Zmniejsz ogień i przykryj
patelnię przykrywką tak by jajka się ścięły. Nie używaj przykrywki jeśli wolisz, by żółtko było
płynne. Twoja szakszuka jest gotowa ! Nie zapomnij posypać jej natką pietruszki lub kolendrą.

Spodobają Ci się także:

5 komentarzy

Ola 24 stycznia, 2021 - 10:12 am

Wersji z fasola nie znałam napewno spróbuje. U mnie nadmiar jajek jest i to takich od kur moich rodziców, wiec będzie pysznie ;). Pozdrawiam

Reply
Basia Szmydt 24 stycznia, 2021 - 10:36 am

smacznego 🙂

Reply
AromaBeauty 26 stycznia, 2021 - 10:04 am

Pięknie wygląda, a jak smakuje 🙂

Reply
wloczykijkaa 27 stycznia, 2021 - 10:17 am

Tyle od jakiegoś czasu słyszę o tej szakszuce, a jeszcze nie jadłam. Czas nadrobić i spróbować 🙂
Miłego dnia. Pozdrawiam gorąco.

Reply
Marta 31 marca, 2021 - 12:03 pm

Uwielbiam szakszukę na śniadanie! Do tego przepisu dodaję czasami kumin i łyżkę jogurtu, aby poczuć delikatnie kuchnie indyjską!

Reply

Zostaw komentarz

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Ok, rozumiem