Pyszne i idealnie kruche. Jego sekretem jak zwykle jest ciasto, które udało się zagnieść z nieprzyzwoitą ilością masła. Dzięki temu rozpływa się w ustach. Do tego symbol czerwca czyli kwaśny rabarbar i soczyste truskawki. Szybko znikają, trzeba się spieszyć, by najeść się nimi do syta.
To ciasto jest grzechu warte – uwierz mi na słowo.
Smakuje najlepiej jeszcze ciepłe. Polecam zjeść je na trawie, na balkonie, na tarasie, nad jeziorem lub gdziekolwiek indziej, byleby na świeżym powietrzu.
Lato!
PRZEPIS NA KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM, TRUSKAWKAMI I BEZĄ
Na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
2/3 kostki prawdziwego masła (82% tłuszczu)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
3/4 szklanki cukru
Na nadzienie:
kilka łodyg rabarbaru
0,5 kg truskawek
1/3 szklanki soku malinowego lub truskawkowego (opcjonalnie – zamiast soku możesz użyć trochę wody z cukrem)
cukier do smaku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Na bezę:
4 białka
4 łyżki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu jabłkowego
Najpierw zagnieć ciasto. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem, zimne masło zetrzyj na tarce lub posiekaj, dodaj zimne żółtka i zagniataj, aż ciasto będzie elastyczne, a Ty będziesz mogła uformować zgrabną kulę. Jeśli będzie taka konieczność dodaj trochę zimnej wody. Ciasto włóż do lodówki. Im będzie zimniejsze przed pieczeniem, tym będzie bardziej kruche po upieczeniu.
Czas na nadzienie. Rabarbar pokrój w plasterki i przełóż do rondelka. Podlej go 1/2 szklanki wody i 1/3 szklanki soku malinowego słodzonego. Jeśli nie masz soku użyj tylko wody. Rabarbar ma się w niej dusić na średnim ogniu, aż zmięknie i puści sok. Ten sok musi trochę odparować. Wyłącz gaz, dodaj pokrojone truskawki, łyżkę mąki ziemniaczanej i cukier. To ile cukru dodasz zależy od Ciebie. Ja lubię gdy ciasta nie są zbyt słodkie, więc wystarczy słodki sok malinowy i łyżka cukru. Pamiętaj, że słodki będzie też spód i beza – nie wolno przesadzić, ale trzeba pamiętać, że rabarbar jest kwaśny 🙂
Teraz beza. Do misy miksera wbij 4 białka, szczyptę soli i ubijaj na najwyższych obrotach, aż białka będą sztywne.
Dodawaj cukier po łyżeczce ciągle mieszając, ale już na niskich obrotach. Na koniec dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej i łyżeczkę octu jabłkowego.
Wyjmij ciasto z lodówki i wyłóż nim blaszkę uprzednio posmarowaną masłem. Na moich zdjęciach jest okrągła foremka, ale taka klasyczna, prostokątna będzie najlepsza. Jeśli zostanie Ci ciasta możesz zetrzeć je na tarce o grubych oczkach i posypać wierzch placka przed włożeniem do piekarnika.
Ponakłuwaj ciasto w blaszce w foremce widelcem i podpiecz je w piekarniku przez 10 – 15 minut. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Na tak podpieczony spód wyłóż nadzienie truskawkowo – rabarbarowe, a na to ubite białka, które rozsmaruj łyżką tworząc górki i doliny 🙂
Piecz ciasto przez 35 minut i po tym czasie pozostaw w wyłączonym piekarniku do ostygnięcia.
8 komentarzy
Mmmmm, narobiłaś smaka 🙂
Pychota. Ale mi narobiłaś ochoty na wakacyjne smaki.
Przepysznie wygląda! 🙂
Jestem fanką ciast z bezą <3
Aż chciałoby się zjeść, uwielbiam truskawki 🙂
Idealne na lato! Bardzo fajny przepis 🙂
Czegoś takiego właśnie szukałem na te upalne dni. Palce lizać 🙂
uwielbiam rabarbar 🙂 super przepis