PIEROGI Z ZIEMNIAKAMI I CZOSNKIEM – IDEALNE NA ŚWIĄTECZNĄ KOLOACJĘ

Te proste pierogi z ziemniakami i czosnkiem to moje popisowe, świąteczne danie. Proste i sycące, dokładnie takie, jak lubelska kuchnia, która wyrasta z tradycji Kresów, z życia blisko ziemi, poszanowania sezonowych produktów i …biedy. Przepis na te pyszne pierogi to tak naprawdę przykład na kreatywność polskich gospodyń, które potrafiły wyczarować coś pysznego, gdy zimą w spiżarce można było znaleźć już tylko ziemniaki, mąkę i czosnek. Ja wracam do tego przepisu co roku, a pierogi z ziemniakami i czosnkiem odsmażane na maśle, znikają z naszego wigilijnego stołu w pierwszej kolejności.

Ciasto na pierogi – jak je zrobić?

Składniki na ok. 50 sztuk

  • 3½ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szklanka ciepłej wody

Wymieszaj mąkę z solą, a olej z ciepłą wodą. Do mąki dodawaj powolnym strumieniem ciepłą wodę z olejem, jednocześnie mieszając ciasto łyżką. Następnie wyrabiaj je przez kilka minut na stolnicy oprószonej mąką. Możesz to również zrobić w misie robota kuchennego tak jak ja. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Pozostaw ciasto na kwadrans, żeby odpoczęło, a następnie rozwałkuj je cieniutko. Szklanką wycinaj kółka i nakładaj na nie po łyżeczce farszu na pierogi. Każdego pieroga sklej dokładnie i zrób widelcem „ząbki”.

Farsz na pierogi z czosnkiem i ziemniakami

  • 6–7 średnich ziemniaków
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka majeranku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
  • sól do smaku

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Rozgnieć je dokładnie widelcem albo przepuść przez maszynkę do mielenia. Odradzam używanie w tym celu blendera, bo masa będzie za rzadka, a pierogi będą się źle sklejać.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła klarowanego i podsmaż na nim drobniutko pokrojoną cebulę.
Gdy cebula się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażaj jeszcze przez minutę.
Dodaj całą zawartość patelni do ziemniaków. Dopraw majerankiem, gałką muszkatołową, pieprzem i solą, a następnie wystudź masę ziemniaczaną. Najlepiej by było, gdyby mogła się chłodzić całą noc w lodówce, ale godzina na balkonie też będzie w porządku.
Nakładaj po łyżeczce farszu na wycięte szklanką krążki ciasta na pierogi, a następnie zlep je dokładnie. Gotuj w osolonym wrzątku po 10 pierogów do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Gdy tak się stanie, gotuj je jeszcze przez 40–50 sekund i wyjmuj łyżką cedzakową na talerz do ostygnięcia. Podawaj je z palonym masłem.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Obserwuj mnie na Instagramie

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.