PIEROGI Z ZIEMNIAKAMI I CZOSNKIEM – IDEALNE NA ŚWIĄTECZNĄ KOLOACJĘ
Te proste pierogi z ziemniakami i czosnkiem to moje popisowe, świąteczne danie. Proste i sycące, dokładnie takie, jak lubelska kuchnia, która wyrasta z tradycji Kresów, z życia blisko ziemi, poszanowania sezonowych produktów i …biedy. Przepis na te pyszne pierogi to tak naprawdę przykład na kreatywność polskich gospodyń, które potrafiły wyczarować coś pysznego, gdy zimą w spiżarce można było znaleźć już tylko ziemniaki, mąkę i czosnek. Ja wracam do tego przepisu co roku, a pierogi z ziemniakami i czosnkiem odsmażane na maśle, znikają z naszego wigilijnego stołu w pierwszej kolejności.
Ciasto na pierogi – jak je zrobić?
Składniki na ok. 50 sztuk
- 3½ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki oleju
- 1 szklanka ciepłej wody
Wymieszaj mąkę z solą, a olej z ciepłą wodą. Do mąki dodawaj powolnym strumieniem ciepłą wodę z olejem, jednocześnie mieszając ciasto łyżką. Następnie wyrabiaj je przez kilka minut na stolnicy oprószonej mąką. Możesz to również zrobić w misie robota kuchennego tak jak ja. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Pozostaw ciasto na kwadrans, żeby odpoczęło, a następnie rozwałkuj je cieniutko. Szklanką wycinaj kółka i nakładaj na nie po łyżeczce farszu na pierogi. Każdego pieroga sklej dokładnie i zrób widelcem „ząbki”.


Farsz na pierogi z czosnkiem i ziemniakami
- 6–7 średnich ziemniaków
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka majeranku
- szczypta gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- sól do smaku
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Rozgnieć je dokładnie widelcem albo przepuść przez maszynkę do mielenia. Odradzam używanie w tym celu blendera, bo masa będzie za rzadka, a pierogi będą się źle sklejać.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła klarowanego i podsmaż na nim drobniutko pokrojoną cebulę.
Gdy cebula się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażaj jeszcze przez minutę.
Dodaj całą zawartość patelni do ziemniaków. Dopraw majerankiem, gałką muszkatołową, pieprzem i solą, a następnie wystudź masę ziemniaczaną. Najlepiej by było, gdyby mogła się chłodzić całą noc w lodówce, ale godzina na balkonie też będzie w porządku.
Nakładaj po łyżeczce farszu na wycięte szklanką krążki ciasta na pierogi, a następnie zlep je dokładnie. Gotuj w osolonym wrzątku po 10 pierogów do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Gdy tak się stanie, gotuj je jeszcze przez 40–50 sekund i wyjmuj łyżką cedzakową na talerz do ostygnięcia. Podawaj je z palonym masłem.

Życzę Ci spokojnych i magicznych przygotowań do Świąt. A jeśli masz ochotę na więcej pysznych przepisów i ciepłych, otulających treści, to:



