BROWNIE – najlepszy przepis

Autor: Basia Szmydt

Przepis na to brownie dostałam od mojej przyjaciółki Joki. Mimo, że jest banalnie prosty, to wiem że poświęciła sporo czasu na odpowiednie dobranie proporcji. To jeden z tych przepisów, który powinnyśmy znać na pamięć, by móc wykorzystać go za każdym razem, kiedy będzie nam smutno, kiedy za oknem będzie pochmurno, zimno i deszczowo, kiedy będzie nami rządził PMS albo po prostu, kiedy będziemy miały ochotę na coś słodkiego i turboczekoladowego.

PRZEPIS NA BROWNIE

Składniki na brownie:

  • 1 kostka masła 82%
  • 200 g czekolady (100 g gorzkiej i 100 g mlecznej)
  • 6 jajek
  • 250 g cukru
  • 100 g mąki

Jak zrobić brownie?

W kąpieli wodnej (czyli umieszczając metalową miseczkę nad garnkiem z gotującą się wodą) rozpuść czekoladę połamaną na kostki. Gdy czekolada się rozpuści dodaj kostkę masła i rozpuść je, a następnie wymieszaj wszystko dokładnie. Wystudź czekoladę.
W mikserze albo trzepaczką ubij jajka na puszystą masę i pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier, a potem mąkę.
Do ubitych z cukrem i mąką jajek wlej powoli wystudzoną czekoladę i wymieszaj wszystko dokładnie.
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
Ciasto wlej do foremki (jeśli wybierzesz dużą brownie będzie bardziej płaskie, jeśli mniejszą – analogicznie, będzie grubsze).
Piecz ciasto w 220 stopniach przez ok. 20 minut.

Składniki sosu „słony karmel”:

  • 4 łyżki cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 8 łyżek śmietanki 30 %
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli (na czubeczku łyżeczki)

Jak zrobić sos „słony karmel”?

Przyznam, że potrzeba do tego nieco wprawy. Mi wyszedł idealny dopiero za drugim razem. Cała sztuka polega na tym, by nie dodać za dużo wody i śmietanki, bo wyjdzie za rzadki. I by się nie poparzyć, bo woda dodawana do rozpuszczonego, gorącego cukru potwornie pryska. Wszystko jest jednak warte zachodu, bo czekoladowe brownie połączone ze słonym karmelowym sosem to MISTRZOSTWO ŚWIATA.

Przygotuj mały rondelek. Rozprowadź po jego dnie cukier i podgrzewaj na średnim ogniu. Nie wolno go mieszać. Gdy się rozpuści wlej szybko wodę i zamieszaj wszystko tak by cukier znowu się rozpuścił. Po minucie dolej śmietankę, zamieszaj i podgrzewaj 2 minuty. Dodaj sól i masło i znowu podgrzewaj 2 minuty. Odstaw do wystygnięcia i polewaj sosem swój kawałek brownie.

Daj mi znać w komentarzu czy to brownie sprawiło, że twój świat w deszczowy dzień stał się choć odrobinę lepszy? 🙂

Spodobają Ci się także:

20 komentarzy

Anna 21 lutego, 2020 - 2:07 pm

Mimo ze dieta, ze zdrowe odżywianie, mimo wczoraj tłusty czwartek, mimo to wszystko sprawię sobie mój świat odrobine lepszym w nadchodzący weekend. To musi być nieziemsko pyszne

Reply
Basia Szmydt 21 lutego, 2020 - 2:20 pm

Jest! 🙂 ja zaczynam dietę dopiero od przyszłego tygodnia 🙂

Reply