Czy zrobienie pizzy jest trudne? Czy potrzeba do tego jakiś wyszukanych składników?
Jeszcze pół roku temu odpowiedziałabym, że takiej pizzy jak w ulubionej pizzeri zrobić nie potrafię i nawet nie mam zamiaru się za nią zabierać. Aż do momentu, w którym to trafiłam w końcu na przepis idealny, w którym to ta pizza wyszła mi taka jak być powinna, i w którym rozpoczęłam jej masową produkcję w moim domu (moje dzieci stwierdziły, że chcą ją jeść codziennie).
Nie ma w tym absolutnie nic trudnego, zrobisz ją bez problemu, a za dziesiątym razem nawet z zamkniętymi oczami.
To w naszym domu dobra recepta na wszystkie fochy naszych dzieci, chandry i deszczowe dni, a tego wszystkiego ostatnio pod dostatkiem – i fochów i deszczu.
Zatem do roboty!
Oczywiście nie musisz robić margherity, możesz położyć na nią dowolne składniki, będzie równie pyszna. Najważniejsze to zachować proporcje przy robieniu ciasta.
PIZZA MARGHERITA – PRZEPIS
Składniki na ciasto ( na 3 pizze):
3,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki ciepłej wody
1,5 łyżki oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki soli
25 g świeżych drożdży lub opakowanie suchych (ok. 7 g)
Składniki na sos do pizzy:
przecier pomidorowy 500 g (najlepiej z bazylią i lekko solony)
suszone oregano – pół łyżeczki
2 ząbki czosnku
sól – do smaku
cukier – płaska łyżeczka
Dodatkowo:
mozarella
i inne składniki, które chcesz umieścić na swojej pizzy
Do dzieła!
Drożdże pokrusz do dużej miski i wlej do nich 1,5 szklanki ciepłej wody (nie gorącej, ale ciepłej).
Wymieszaj je palcami tak, by dobrze się rozpuściły. Jeśli używasz suchych drożdży to postępuj tak samo, ale nie musisz ich już rozdrabniać palcami oczywiście.
Do tak rozpuszczonych drożdży wsyp mąkę, sól, dolej oliwę i wyrabiaj ciasto. Nie dosypuj mąki – ciasto będzie się trochę kleić. Zamiast mąki posmaruj wnętrze dłoni oliwą i dalej zagniataj. Uformuj kulę, oprósz ją na wierzchu odrobiną mąki (wyrastające nie będzie brudzić ściereczki), przykryj miskę czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1-1,5 h. Czasami, w chłodniejsze dni ciasto potrzebuje 1,5 h do wyrośnięcia, w gorące dni jest gotowe już po 40 minutach – będziesz wiedziała kiedy czas na kolejny etap.
Wyrośnięte ciasto podziel na trzy części i znowu zwilżonymi oliwą dłońmi uformuj 3 kule.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozlej kilka kropel oliwy i rozprowadź ciasto rękami. Tak, żeby uformować spód do pizzy taki jak na zdjęciach.
Czas na sos do pizzy. Ja to robię tak, że mieszam przecier pomidorowy z płaską łyżeczką cukru, solą do smaku, suszonym oregano i dwoma, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Najbardziej lubię przeciery pomidorowe, które już w swoim składzie mają bazylię i odrobinę soli.
Gotowym sosem smaruję cienko spód do pizzy i wkładam ją do piekarnika. Podpiekam ten spód, aż boki się zrumienią (w moim piekarniku to jest jakieś 20-25 minut), a na sam koniec posypuję pizzę startym serem mozarella i wkładam do piekarnika jeszcze na kilka minut, aż ser się rozpuści.
Pizza wychodzi cienka, chrupiąca i odpowiednio przyprawiona. Zamiast margherity możesz wykombinować swoją z ulubionymi składnikami. Pamiętaj jednak, żeby ser dorzucać na samym końcu.
Smacznego! <3
31 komentarzy
Najchętniej już bym leciała do kuchni ją robić… tylko ta godzina Jutro na kolację wjeżdża bez gadania . Dzięki Kochana.
Czy drożdze podanie są w odpowiedniej ilości? 25 dkg to dwie i pół kostki? Czy to nie za dużo?
Oczywiście, że nie – 25 g czyli 1/4 kostki. Ale by było wyrośnięte ciasto 😀
Chętnie wypróbuję przepis. Marzy mi się takie cienkie, chrupiące ciasto bo ostatnio dostałam przepis na takie bardzo drożdżowe i wyszła wyrośnięta buła 😉
P.S. Kocham Twojego bloga :*
Ja mam bardzo podobny przepis z tym że dodaję do ciasta szklankę wody i pół szklanki mleka i szczyptę cukru żeby drożdże szybciej pracowały.
Pizza domowa jest najlepsza.
Na jaki rozmiar blachy ta pizza?
Na zdjęciu jest blacha z piekarnika, a pizza ma nieregularny kształt i rozmiar w zależności od tego jak ją sobie porozciagasz 🙂
Basiu, na jakim obiegu pieczesz pizzę? U mnie to ogromna różnica:)
Zazwyczaj włączam grzanie od góry i od dołu, ale bywało i tak, że najpierw piekłam przez 10 minut z grzaniem od dołu, a później zmieniałam na „góra – dół” 🙂
Czy tak przygotowane ciasto trzeba zużyć całe od razu, czy można je na przykład przechować w lodówce na drugi dzień?
Wydaje mi się, że można, ale mnie nigdy się nie udało nie zużyć całego i nie zjeść 3 pizz na raz 😀
Jakieś rzadkie to ciasto. Jak długo trzeba je wyrabiać?
Ciasto ma być takie. Ja wyrabiam kilka minut.
Trochę cukru i wody można dodać do drożdży. Odstawić, a same się rozpuszczą bez rozgniatania. A sos teraz najlepszy ze świeżych pomidorów, odparować na patelni z czosnkiem i ulubionymi przyprawami
muszę wypróbować :))
Hej, Basiu, tak wypadło, że pytanie związane z odżywianiem zadam pod przepisem na pizzę 😀 Powiedz, proszę, jak potoczyły się losy Twojej candidy? Czy post „co jeść, żeby być zdrowym?” jest takim podsumowaniem tej sytuacji i nie miałaś z nią więcej problemów? Odpowiedz oczywiście, jeśli nie masz nic przeciwko. Mam nadzieję, że nie pominęłam żadnego posta będacego odpowiedzią 😉 Pozdrawiam słonecznie!
Historia zatoczyła koło, dużo się od tego czasu dowiedziałam, wiele dobrych książek trafiło w moje ręce. Wszystko jest ze sobą powiązane. Stres powoduje, że jedzenie zaczyna szkodzić, że grzyby Candida w naszych jelitach wypierają dobre bakterie. W moim przypadku jest tak, że wszystkie objawy, o których pisałam w poście o diecie przeciwgrzybicznej wracają w mniejszej lub większej skali. Problemy z cerą, spadki nastroju, bardzo przeszkadzający mi w życiu PMS, wahania wagi. Wszystko to jednocześnie mija jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, kiedy zaczynam dbać o florę jelitową czyli wracam do warzyw, owoców, kasz, kiszonek, a ograniczam alkohol, cukier, nabiał, stres.
Nie opublikowałam chyba posta będącego jakimś podsumowaniem i sama u siebie takiego podsumowania nie zanotowałam. Traktuję to w kategorii cennej lekcji o tym jak zbudowany jest ludzki organizm, jak ważne jest dbanie o jelita i jak zachowuje się moje ciało pod wpływem różnego jedzenia. Jako, że te wszystkie dolegliwości w ostatnim czasie się u mnie nasiliły planuję wrócić do dobrej dla mnie diety, niech no tylko te wyjazdy i wakacje się skończą 🙂 Pozdrawiam Cię serdecznie <3
Jakiej mozzarelli używasz ? Kulki czy w kawałku ?
Zazwyczaj kulki choć to nie ma większego znaczenia 🙂
Mi niestety konsystencja ciasta nie przypasowala… A liczylam na coś „wooow”. Szkoda
Pytanie czy konsystencja ciasta nie podpasowała Ci przed czy po upieczeniu? 🙂 Bo jeśli przed to ciasto ma być rzadkie i dosyć klejące.
Czy możesz polecić książki, które Cię zainspirowały w walce z candida? Z góry dziękuję i pozdrawiam 🙂
Food Pharmacy, Pokonać grzybicę, Jaglany detoks Marka Zaremby.
Rzeczywiście ciasto jest mega dobre. Najlepsze jakie do tej pory robiłam
Probowalam roznych spodow zdecydowanie to jest moim strzalem w dziesiątkę. Bardzo dziekuje za przepis! Pozdrawiam
Juto dzień pizzy, szukam dobrego przepisu i właśnie znalazłam! wygląda pysznie, robię taką!
Chyba coś poszło nie tak. Dodałam mąkę do pizzy włoskiej. Może to była przyczyna? W każdym razie ciasto przez upieczeniem było bardzo rzadkie. A po jest całkiem smaczne, ale wyszło mega grube
To zupełnie normalne, że ciasto jest przed upieczenie rzadkie. Ale nie powinno wyjść grube.
Przepyszny przepis ! Do pizzy używamy mąki wysokobiałkowej Caputo Farina ma aż 14 g białka.
Do bardziej „składnikowych” pizzy np z kiełbasą polecamy też grzyby suszone, świetnie smakują w pizzy, leśne dają super aromat.
Najlepsze grzyby suszone https://grzybysuszone-sklep.pl/ http://astiagrzyby.pl/
W jakiej temperaturze pieczecie tą pizze? Ile fabryka dała czyli +/- 230°C ?
200 stopni