KREMOWE, ZIELONE PESTO Z SERKIEM – CZYLI ZNOWU GOTUJEMY Z RESZTEK!

Autor: Basia Szmydt

Cieszy mnie niezmiernie, że temat gotowania z tego co mamy akurat w lodówce, wykorzystywanie resztek i maksymalne zużywanie kupionych składników jest teraz tak modne. To przecież tak bardzo aktualne i dotyczy niemal nas wszystkich. Wszyscy mamy na sumieniu wyrzucanie jedzenia i wszyscy możemy to w bardzo prosty sposób zmienić. Wiele razy pokazywałam ci na moim blogu jak ja robię to w swojej kuchni. Pokazuję, że się da, że można gotować ekonomicznie i z poszanowaniem naszej planety, a przy tym zachować pyszny smak potraw i ich różnorodność. Mam wrażenie, że teraz, gdy tak wielu z nas musi zostać w domu, to nasza kreatywność w kuchni nabrała jeszcze większej mocy. I to jest naprawdę super!

Do mojego dzisiejszego wpisu zaprosiła mnie marka Almette. Zostałam poproszona o odtworzenie w domu jednego z przepisów Davida Gaboriaud, który po mistrzowsku czaruje dania z dosłownie kilku składników. Dania, których nie powstydziłyby się najlepsze restauracje. Przepis na kremowe pesto, który miałam odwzorować okazał się być dziecinnie prosty, więc postanowiłam w ramach domowej edukacji, ćwiczenia małej motoryki i sensoryki też, zaangażować do gotowania moich synów. W końcu to też jest szkoła czyż nie? Szkoła życia 🙂
Marudzili trochę, bo woleliby, żebyśmy robili frytki, ale rozkręcili się i zaangażowali w pracę zaskakując nawet mnie 🙂

No dobrze, pora gotować. Krok po kroku pokażę ci jak w naszej kuchni powstało pyszne, zielone kremowe pesto. 

gotowanie z dziecmi

Dzieciaki zwarte i gotowe, składniki naszykowane, sprzęty kuchenne również.
Jeszcze tylko ostatnie spojrzenie na film z przepisem Davida Gaboriaud i zabieramy się do roboty.

przepisy z serkiem almette

ZIELONE KREMOWE PESTO – PRZEPIS

Ten przepis to idealny pomysł na wykorzystanie tego, co zazwyczaj lądowało w naszych koszach na śmiecie. Nie ma znaczenia czy szczypiorek lub bazylia są już lekko przywiędłe – gdy pójdą pod nóż blendera i tak zamienią się w pyszne, soczyście zielone pesto. A szczypiorek to sobie w ogóle można samemu w domu wyhodować – proszę o tym nie zapominać 🙂 Zdarza się, że przygotowując jakieś danie z makaronem gotujemy go za dużo i taki saute, bez żadnego sosu wstawiamy do lodówki, by później o nim zapomnieć i po prostu po czasie wyrzucić. Taki ugotowany makaron z powodzeniem można wykorzystać następnego dnia. Wystarczy przelać go wrzącą wodą, a potem połączyć z zielonym pesto. 
Zmiksowane zioła w połączeniu ze śmietankowym serkiem Almette zamieniają się w doskonały, kremowy sos. I na koniec parmezan, a raczej jego końcówka. Gdy się wystarczająco mocno postaramy (tak jak mój synek!) to z takiej wyschniętej końcówki za pomocą tarki otrzymamy aromatyczny dodatek do naszego dania. I obiad z resztek tudzież z kilku składników gotowy
🙂

kuchnia zero waste

Składniki:

  • 2 – 3 łyżki serka śmietankowego Almette– garść makaronu spaghetti (albo innego ulubionego) 
  • zioła, które znajdziesz w lodówce. Ja użyłam natki pietruszki, kilka łodyg dymki i garść kolendry. Świetnie nada się np. bazylia czy koperek.
  • kawałek parmezanu lub grana padano
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • odrobina soku z cytryny

Wykonanie:

Najpierw należy wszystkie zioła pociąć albo posiekać i umieścić w pojemniku blendera. 

przepis na pesto
dzieci gotują

Potem do naszych ziół dodajemy szczyptę soli, szczyptę pieprzu, ok. 1/3 szklanki oliwy (lub więcej w razie potrzeby) i 2 ząbki czosnku.

przepis na pesto z serkiem
przepisy dla dzieci

Wszystko dokładnie miksujemy. Nasze pesto powinno być gładkie i przepięknie zielone.

kremowe pesto przepis

Skrapiamy je odrobiną soku z cytryny, żeby nie straciło koloru.

Na tarce ścieramy nasz ser. Przyda się do posypania pesto i nada mu super smak. Rekomenduję, by robić to z takim zaangażowaniem jak Marcinek 🙂

przepis na pesto
pesto kremowe

W garnku z osoloną wodą gotujemy makaron lub jeśli chcemy wykorzystać ten z dnia poprzedniego – przelewamy go tylko wrzącą wodą.

przepis na kremowe pesto z serkiem almette

Makaron łączymy z porcją pesto i kilkoma łyżkami serka śmietankowego Almette.
Mieszamy wszystko bardzo dokładnie i posypujemy dużą ilością startego parmezanu.
Zjadamy od razu, gorące 🙂
Uwaga – pesto bez dodatku serka i parmezanu możemy przechowywać w zamkniętym słoiczku, w lodówce nawet 2 tygodnie. Pamiętajmy jednak, by na wierzch pesto wyl