4 SPOSOBY NA SZPARAGI

Autor: Basia Szmydt

Szparagi to jedna z tych rzeczy, której spróbowałam dopiero w swoim dorosłym życiu. Dzisiaj staram się nadrobić stracone lata i gdy tylko pojawia się sezon na szparagi przyrządzam je kilka razy w tygodniu. Są niskokaloryczne, pełne witamin i są po prostu pyszne. Dobre dla kobiet w ciąży, bo zawierają spore ilości kwasu foliowego. Nic nie zastąpi ich smaku. Ja najbardziej lubię je sauté, usmażone na odrobinie masła klarowanego albo po prostu ugotowane al dente. Jednak na szparagi jest dużo więcej smacznych pomysłów. W dzisiejszym wpisie opowiem Ci o 4 z nich.

SZPARAGI W SOSIE HOLENDERSKIM

Sos holenderski robi się dosyć łatwo, choć wymaga on pewnej wprawy i cierpliwości. Jednak jeśli mi się udało to i Tobie też się uda. Sos holenderski pasuje doskonale do pieczonej ryby, warzyw czy tosta z szynką i serem.

Jak zrobić sos holenderski?

Przede wszystkim uważnie 🙂 Sos podgrzewamy na parze jednocześnie ubijając żółtka. Ważne jest, aby miseczka metalowa, którą umieścisz nad garnkiem z gotującą się wodą nie dotykała tej wody, bo zamiast sosu z jajek zrobisz jajecznicę.

Składniki sosu holenderskiego:

  • 150 g masła 82 %
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • spora szczypta soli (dosmakuj na końcu)
  • szczypta pieprzu (najlepiej białego)

Sos holenderski – wykonanie:

Najpierw rozpuść w rondelku masło, a następnie wystudź je. Masło powinno być płynne, ale ciepłe, nie gorące.
Żółtka jajek oddziel od białek. Do sosu potrzebne będą tylko żółtka. Następnie weź rondelek, w którym będzie się gotowała woda, a nad nim połóż metalową miseczkę. Pamiętaj, by delikatnie gotująca się woda nie dotykała dna miski. Do miski wlej żółtka z sokiem z cytryny i zacznij energicznie je ubijać trzepaczką aż zaczną gęstnieć i zmieniać kolor na jaśniejszy. Powoli do takich żółtek, ciagle ubijając dolewaj rozpuszczone ciepłe masło. Gdy sos będzie już gęsty i puszysty dopraw go solą i pieprzem.

Jak ugotować zielone szparagi?

Młode zielone szparagi są bardzo delikatne. Zanim zaczniesz je gotować odłam ich końcówki (ok. 1/4 długości). Jeśli masz wysoki garnek do szparagów wypełnij go wodą tak, by główki postawionych szparagów wystawały. Do wody dodaj 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę cukru, a także 1 łyżeczkę masła. Szparagi powinny gotować się nie dłużej niż 4 minuty. Powinny być al dente. Rozgotowane szparagi naprawdę nie smakują dobrze. Możesz też podsmażyć szparagi na sklarowanym maśle po 2 minuty z każdej strony.

Ugotowane szparagi polej sosem holenderskim.

SZPARAGI Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI I JAJKIEM SADZONYM

To jest tak zwany obiad – klasyk i taka mała zapowiedź lata 🙂 Bo przecież tuż po szparagach zaczyna się prawdziwy letni festiwal warzyw i owoców. Szparagi z jajkiem i ziemniakami robi się dosłownie chwilę i obiad ten smakuje chyba wszystkim. Wszystkim oprócz moich dzieci – wiadomo 🙂

Składniki:

  • pęczek młodych zielonych szparagów
  • kilogram młodych ziemniaków
  • świeży koperek
  • masło klarowane
  • jajka
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą i ugotuj w osolonej wodzie. Szparagi ugotuj lub usmaż na maśle klarowanym. Gdy ziemniaki i szparagi będą już gotowe rozgrzej patelnię z nieprzywierającym dnem i rozpuść na niej łyżkę masła klarowanego. Wbij ostrożniej jajka i smaż ok. 3-4 minuty. Białka powinny się ściąć, a żółtka pozostać lekko płynne.
Podawaj na talerzu młode ziemniaki posypane koperkiem, ugotowane szparagi, a na wierzchu sadzone jajko. Oprósz całość świeżo mielonym pieprzem. Do tego dania świetnie pasuje również sos holenderski z poprzedniego przepisu.

SZPARAGI I KALAFIOR SMAŻONE W CIEŚCIE PIWNYM + MAJONEZ AWOKADO

Ta propozycja jest dla kogoś, kto chciałby zjeść szparagi w nieco bardziej kalorycznej wersji. To dobra przekąska na przyjęcie. Zazwyczaj w piwnym cieście, smażonym na głębokim tłuszczu robimy kawałki mięsa. A gdyby tak zastąpić mięso czymś zdrowszym – warzywami? Ciasto powinno być w tym przepisie naprawdę dobrze doprawione i warto je spróbować przed smażeniem. Kąski takie najlepiej smakują lekko wystudzone. Ja proponuję dip zrobiony z awokado, ale świetnie sprawdzi się również salsa pomidorowo – paprykowa, jogurtowy sos czosnkowy czy inne ulubione dipy.

Składniki:

  • pęczek młodych, zielonych szparagów i jeden młody kalafior
  • olej do smażenia

    NA SOS:
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sok z całej cytryny
  • kilka gałązek szczypiorku
  • sólo i pieprz do smaku

    NA CIASTO:
  • 1 szklanka jasnego piwa
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 2 jajka
  • przyprawy (szczypta każdej): pieprz, papryka słodka, papryka ostra, gałka muszkatołowa, sól

Wykonanie:

Najpierw zrób dip. Awokado przekrój na pół i wydrąż miąższ. Dodaj do niego resztę składników i razem z posiekanym szczypiorkiem zblenduj na gładki dip. Dopraw do smaku.

Żeby zrobić ciasto wlej do miski szklankę piwa, dodaj szklankę mąki, żółtka i przyprawy, a następnie zamieszaj całość energicznie trzepaczką. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do ciasta. Na koniec dodaj stary parmezan i wymieszaj całość dokładnie.

Ze szparagów odłam końcówki, a resztę połam na mniejsze kawałki (na pół). Kalafiora podziel na różyczki.
W głębokiej patelni rozgrzej olej. Na rozgrzany tłuszcz wkładaj zanurzone w cieście warzywa i smaż je dotąd aż z każdej strony będą złote. Wykładaj je na papierowy ręcznik. Proponuję, by usmażyć na próbę jeden kawałek warzywa, wystudzić go i spróbować czy ciasto jest odpowiednio doprawione. Każdy ma inne preferencje. Jedni lubią gdy kąski są bardziej słone, inni wolą mniej słone, ale bardziej ostre. Warto poeksperymentować.

SPAGHETTI PRIMAVERA

Pyszny, wiosenny makaron, do którego pasują wszystkie, zielone warzywa – nie tylko szparagi. Ale to właśnie ze szparagami i zielonym groszkiem ja lubię go najbardziej.

Składniki:

  • pół paczki pełnoziarnistego makaronu spaghetti
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek i łyżka klarowanego masła
  • 1/2 szklanki śmietanki 30 %
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • zielone warzywa (szparagi, brokuł, zielony groszek) – objętość ok. 2 szklanek. Możesz oczywiście użyć samych szparagów.
  • świeżo mielony czarny pieprz (szczypta)
  • szczypta gałki muszkatałowej i soli
  • opcjonalnie kawałek salami (kilka plasterków)

Wykonanie:

Szparagom standardowo odłam końcówki i podziel je na mniejsze kawałki. Brokuły podziel na małe różyczki. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i masło, a następnie podsmaż na rozgrzanym tłuszczu wszystkie warzywa: szparagi, groszek (może być mrożony) i brokuły. Warzywa mają być al dente. Makaron ugotuj w osolonej wodzie.
Gdy warzywa będą gotowe wlej na patelnię uprzednio wymieszaną śmietankę ze startym serem. Mieszaj i podgrzewaj całość aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i gałką. Na koniec wyłącz gaz, dodaj do warzyw z sosem ugotowany makaron i wymieszaj całość dokładnie. Zjadaj ciepłe, posypane płatkami parmezanu i dodatkową szczyptą pieprzu.

PS. Klikając tutaj znajdziesz przepis na pyszną kanapkę ze szparagami i serem halloumi. Ja ją uwielbiam <3

SMACZNEGO!

Daj znać, który sposób na szparagi podoba Ci się najbardziej. A może masz jakiś inny?
Nie zwlekaj ze spróbowaniem przepisów na szparagi. Sezon an nie trwa niezwykle krótko.

11 komentarzy