KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I BUDYNIEM

Idealnie kruche ciasto z malinami i budyniem po prostu rozpływa się w ustach. To niesamowite, że coś tak prostego może dać tyle przyjemności! Piekę je bardzo często z równymi owocami. W tym przepisie sprawdzają się świetnie nie tylko maliny, ale i jabłka, śliwki, jeżyny, jagody, wiśnie czy śliwki.

Spójrz tylko na to zdjęcie poniżej: kuchnia, do której wpadają późno południowe promienie sierpniowego słońca i dom pachnący tym maślanym ciastem. Do tego czarna, mocna aromatyczna kawa, a dla moich nastolatków szklanka zimnego mleka i ten dzień nie może być już lepszy.

Oto jak je zrobić!

Kruche ciasto z malinami i budyniem – składniki :

  • 2 szklanki mąki pszennej + trochę do podsypywania
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru + trochę do posypania na wierzchu
  • 1,5 kostki masła
  • 4 żółtka
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 szklanki mleka
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka dodatkowego cukru do budyniu
  • ok. 500 g owoców (można to ciasto zrobić z malinami, ale można też ze śliwkami, wiśniami, morelami czy truskawkami)

Kruche ciasto z malinami i budyniem – wykonanie:

Do kruchego ciasta używam zimnego masła i zimnych jajek. Na stolnicę wysypuję wszystkie suche składniki: mąkę, mąkę ziemniaczaną, cukier puder i proszek do pieczenia. Masło siekam nożem lub ścieram na tarce o grubych oczkach. Następnie dodaję żółtka i zagniatam szybko ciasto. Należy to zrobić w miarę szybko i sprawnie, ale tak, żeby ciasto było gładkie i sprężyste. Ze względu na duża ilość masła w przepisie, ciasto może się lepić do dłoni, ale właśnie tak ma być. Wystarczy podsypać stolnicę odrobiną mąki i uformować kulę, którą następnie wkładamy do lodówki na 15-20 minut.

W tym czasie zrób budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale jedną z dwóch łyżek cukru zastąp cukrem z prawdziwą wanilią.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

Blaszkę (klasyczną, prostokątna o wymiarach ok. 38x25x6 cm) posmaruj masłem.

Wyjmij ciasto z lodówki i odkrój od niego 1/4 – ta część przyda się na sam koniec.

Wylep blaszkę ciastem, ponakłuwaj widelcem, a następnie wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut.

Na tak podpieczony spód wylej budyń.

Pora na owoce. Wyłóż je równomiernie na warstwę budyniu, a na te owoce zetrzyj na tarce resztę ciasta. Na tym etapie możesz tez przygotować prostą kruszonkę, jeśli wolisz. Wystarczy wówczas połączyć ze sobą 1/2 szklanki mąki, 4 łyżki cukru pudru i 4 łyżki masła.

Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz je przez ok. 45-50 minut do momentu, aż brzegi ciasta będą przyrumienione.

Najlepiej smakuje wystudzone i na drugi dzień.

Jeśli ciasto będzie za mało słodkie – oprósz je cukrem pudrem.

A do kawki polecam Ci też ten przepis na marmurek. Doskonały w swej prostocie. Kliknij w zdjęcie poniżej, a zostaniesz przeniesiona do przepisu.

Podobne wpisy

3 komentarze

  1. Witam , do czego są te 2 szklanki mleka ? do budyniu to chyba za dużo ?
    pozdr .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Obserwuj mnie na Instagramie

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.