Mega prosty, mega sycący i zdrowy obiad. Robi się w zasadzie sam, na jednej patelni.
Ten przepis podobno pochodzi z Portugalii. Jest jednak na tyle banalny i prosty, że spokojnie może być po prostu naszym polskim dorszem z ziemniakami w sosie pomidorowym 🙂
DORSZ Z ZIEMNIAKAMI W SOSIE POMIDOROWYM – PRZEPIS
1 kg ziemniaków
3 średnie cebule
4 ząbki czosnku
3 łyżeczki papryki wędzonej
1 łyżeczka oregano
2 łyżeczki tymianku lub 3 gałązki świeżego
0,5 kg filetów z dorsza (bez skóry i ości)
3 łyżki masła klarowanego
0,5 l przecieru pomidorowego
pęczek posiekanej natki
sólo i pieprz do smaku
cytryna do smaku
Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj al dente w osolonej wodzie.
Na patelni (musi być dosyć głęboka) rozgrzej klarowane masło i smaż na nim cebulę, aż się zeszkli.
Gdy cebula będzie już podsmażona, dodaj pokrojony drobno (może być w cienkie plasterki) czosnek.
Dodaj oregano, tymianek i wędzoną paprykę.
Zamieszaj wszystko i po chwili dorzuć ugotowane i odcedzone ziemniaki.
Wlej przecier pomidorowy i delikatnie wszystko zamieszaj.
Duś całość kilka minut i jeśli będzie potrzeba dolewaj po pół szklanki wody.
Na ostatnie 5 minut gotowania dorzuć pokrojone na kawałki filety dorsza. Jeśli zrobisz to wcześniej ryba się rozpadnie. W niczym to oczywiście nie przeszkadza oprócz tego, że psuje efekt wizualny i nieco zmienia konsystencje potrawy.
Na koniec dopraw potrawę solą, świeżo mielonym pieprzem , posiekana natką i sokiem z cytryny.
To danie zaserwowałam mojemu mężowi po całym dniu prac remontowo – budowlanych w naszym domu. I tak sobie myślę, że taki obiad smakuje szczególnie kiedy człowiek się zmęczy, wybrudzi, zmoknie, ugrzęźnie w błocie itp.
Miska kartofli, ryby i grubo pokrojonej, miękkiej cebuli z aromatycznymi przyprawami – proste i cholernie dobre.
13 komentarzy
to jest to co za wypróbuję! 🙂 smakowicie wygląda A nie jest mocno skomplikowany czyli to co lubię 😉
Szczerze mówiąc sama nie przepadam za rybami, ale mój mąż je uwielbia, więc szukam fajnego przepisu dla niego. Patrząc jednak, jak apetycznie i estetycznie wygląda Twoja propozycja podania dorsza, chyba sama się na niego skuszę! Pozdrawiam serdecznie 🙂
Dziś będzie serwowany u mnie w domu;))
Dorsza robię gotowanego głównie z ryżem i warzywami. Dziękuję za pomysł- wypróbuję z pewnością. Połączenie ryb i przecieru pomidorowego moim zdaniem to jest bardzo udany duet.
Basiu! Czy to przypadkiem nie jest przepis z dość starej książki kucharskiej „Potrawy z różnych stron świata”? Mam tę książkę u siebie, zabraną z domu rodzinnego, i swojego czasu z podobnego przepisu, właśnie z tej książki, korzystałam. Ale jakoś tak się stało, że wypadł z regularnego menu. I właśnie całkiem niedawno wspominaliśmy z mężem tego dorsza i mówiliśmy, że koniecznie trzeba go niedługo przygotować! Potrawa jest pyszna! 🙂
a być może 🙂 nie wiem, nie mam tej książki. Ja go wyciągnęłam z mojego pudełka z przepisami, które od lat wydzieram z gazet różnych 🙂
Uwielbiam takie smaki, zrobię z pewnością a Ciebie zapraszam do mnie na pierogi 🙂
Basiu, a myślisz, że nada się rozmrożony filet z dorsza? W tym samym momencie byś go dodała?
Tak, możesz spokojnie użyć mrożonego. Ja jednak rozmroziłabym go najpierw, a potem dodała do sosu tak jak w przepisie.
Dużo lepszy sposób niż jedzenie ryby w formie filetów smażonych w panierce na głębokim tłuszczu lub paluszków rybnych.
Uwielbiam Twoje przepisy
świetny przepis 🙂
Robiłam dziś, pyszka 🙂