KREMOWY I PYSZNY MAKARON Z TUŃCZYKIEM

Są takie dania, które przydarzają się mi zupełnym przypadkiem. Na przykład wtedy, gdy jestem naprawdę głodna i składniki na patelnię dorzucam niczym szalony naukowiec 🙂 Ten makaron z tuńczykiem to właśnie efekt eksperymentu pt. „połącz wszystko co znajdziesz w lodówce na półce i zobacz czy dobre”. Robiąc go co chwilę powtarzałam Tomkowi „nie jestem pewna czy to nam będzie smakować”. Bo musisz wiedzieć, że jest jedna rzecz, której w swojej kuchni nie robię – nie próbuję dań podczas gotowania. Tę przypadłość odziedziczyłam po mojej mamie i babci. W moim rodzinnym domu trwały wieczne przepychanki o to kto ma spróbować czy gotowane właśnie danie jest już dobre. Żadna z nas tego nie robiła 🙂 Tak czy siak tego makaronu również spróbowałam dopiero po ugotowaniu, siedząc na tarasie , w pewien zimny, marcowy wieczór. Od razu też uznałam, że makaron ten zdecydowanie zasługuje na miano „jednego z ulubionych”. Oto przepis!

Kremowy makaron z tuńczykiem – ekspresowy przepis

Składniki:

  • puszka dobrej jakości tuńczyka w oliwie
  • ok. 20 sztuk czarnych oliwek
  • jedna mała papryczka chilli
  • jedna spora biała cebula
  • pół szklanki śmietanki 30% lub kremowy serek
  • łyżka masła + łyżeczka oliwy
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • makaron spaghetti (porcja dla dwóch osób)
  • opcjonalnie kawałek startego parmezanu

Na patelni rozgrzewam masło z oliwą. Zawsze łączę masło z oliwą. Samo masło się przypala, a dodatek oliwy temu zapobiega.
Na maśle z oliwą podsmażam pokrojoną drobno cebulę.
Gdy się zeszkli dodaję pokrojone czarne oliwki i pokrojoną drobniutko papryczkę chilli (uważaj na papryczkę i nie dotykaj oczy rękami). Warzywa podsmażam przez minutę, a następnie dodaję tuńczyka. Część oleju z puszki odlewam, część dodaję wraz z tuńczykiem na patelnię.
Dodaję śmietankę albo serek kremowy i czarny pieprz (u mnie to minimum pół łyżeczki)
W tym czasie gotuję w osolonej wodzie makaron i po ugotowaniu odcedzam go i dodaję do sosu na patelni.
Mieszam wszystko dokładnie tak, by makaron oblepił się sosem.
Jeśli chcesz możesz dodać trochę startego parmezanu i natkę pietruszki.
Zjadaj od razu – gorący!
Smacznego 🙂

makaron z tuńczykiem - szybki, pyszny i kremowy

Podobne wpisy

11 komentarzy

  1. Ciekawy pomysł i szybkie wykonanie, ekstra 🙂 czy Wasze chłopaki też się tym zajadają, czy to raczej obiad dla rodziców? Dzięki za przepis, pozdrawiam 🙂

  2. Właśnie jesteśmy po konsumpcji. Brzuchy mega zadowolone. Czasami robię pastę do kanapek z tuńczykiem, cebulą i groszkiem lub ogórkiem kiszonym lub konserwowym. Więc tu groszek lub suszone pomidory też by pasowały. Ale była pycha!

  3. Robię takie spagetti od jakichś… 15 lat. Wszystkim smakuje, również dzieciom (wiadomo że nie przyprawiamy wtedy zbyt dużo). Ja często dodaję też groszek zielony, czerwoną paprykę, to co mam w zasięgu dłoni.

  4. Basiu ten przepis jest super! Mojemu mężowi bardzo smakuje, właśnie przyrządzam kolejny raz na obiadCzy masz jeszcze fajne pomysły na makaronowe dania dla dzieci?

  5. Moje dzieci z makaronu to tylko carbonarę po mojemu jedzą – przepis jest na blogu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *