fbpx

KREMOWY I PYSZNY MAKARON Z TUŃCZYKIEM

Autor: Basia Szmydt

Są takie dania, które przydarzają się mi zupełnym przypadkiem. Na przykład wtedy, gdy jestem naprawdę głodna i składniki na patelnię dorzucam niczym szalony naukowiec 🙂 Ten makaron z tuńczykiem to właśnie efekt eksperymentu pt. „połącz wszystko co znajdziesz w lodówce na półce i zobacz czy dobre”. Robiąc go co chwilę powtarzałam Tomkowi „nie jestem pewna czy to nam będzie smakować”. Bo musisz wiedzieć, że jest jedna rzecz, której w swojej kuchni nie robię – nie próbuję dań podczas gotowania. Tę przypadłość odziedziczyłam po mojej mamie i babci. W moim rodzinnym domu trwały wieczne przepychanki o to kto ma spróbować czy gotowane właśnie danie jest już dobre. Żadna z nas tego nie robiła 🙂 Tak czy siak tego makaronu również spróbowałam dopiero po ugotowaniu, siedząc na tarasie , w pewien zimny, marcowy wieczór. Od razu też uznałam, że makaron ten zdecydowanie zasługuje na miano „jednego z ulubionych”. Oto przepis!

Kremowy makaron z tuńczykiem – ekspresowy przepis

Składniki:

  • puszka dobrej jakości tuńczyka w oliwie
  • ok. 20 sztuk czarnych oliwek
  • jedna mała papryczka chilli
  • jedna spora biała cebula
  • pół szklanki śmietanki 30% lub kremowy serek
  • łyżka masła + łyżeczka oliwy
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • makaron spaghetti (porcja dla dwóch osób)
  • opcjonalnie kawałek startego parmezanu

Na patelni rozgrzewam masło z oliwą. Zawsze łączę masło z oliwą. Samo masło się przypala, a dodatek oliwy temu zapobiega.
Na maśle z oliwą podsmażam pokrojoną drobno cebulę.
Gdy się zeszkli dodaję pokrojone czarne oliwki i pokrojoną drobniutko papryczkę chilli (uważaj na papryczkę i nie dotykaj oczy rękami). Warzywa podsmażam przez minutę, a następnie dodaję tuńczyka. Część oleju z puszki odlewam, część dodaję wraz z tuńczykiem na patelnię.
Dodaję śmietankę albo serek kremowy i czarny pieprz (u mnie to minimum pół łyżeczki)
W tym czasie gotuję w osolonej wodzie makaron i po ugotowaniu odcedzam go i dodaję do sosu na patelni.
Mieszam wszystko dokładnie tak, by makaron oblepił się sosem.
Jeśli chcesz możesz dodać trochę startego parmezanu i natkę pietruszki.
Zjadaj od razu – gorący!
Smacznego 🙂

makaron z tuńczykiem - szybki, pyszny i kremowy

Spodobają Ci się także:

11 komentarzy

Namysłowska 3 4 kwietnia, 2020 - 2:25 pm

Och Ty..a ja wege jestem.. No nic – dla K. zrobię. Dzięki za przepis

Reply
Melodia 4 kwietnia, 2020 - 6:52 pm

Normalnie z nieba mi spałaś

Reply
Melodia 4 kwietnia, 2020 - 6:52 pm

Miało być spadłaś. 🙂

Reply
Gosia 5 kwietnia, 2020 - 7:16 pm

Ciekawy pomysł i szybkie wykonanie, ekstra 🙂 czy Wasze chłopaki też się tym zajadają, czy to raczej obiad dla rodziców? Dzięki za przepis, pozdrawiam 🙂

Reply
Basia Szmydt 6 kwietnia, 2020 - 7:19 am

Dla rodziców 🙂

Reply
Karina 7 kwietnia, 2020 - 12:15 pm

Właśnie jesteśmy po konsumpcji. Brzuchy mega zadowolone. Czasami robię pastę do kanapek z tuńczykiem, cebulą i groszkiem lub ogórkiem kiszonym lub konserwowym. Więc tu groszek lub suszone pomidory też by pasowały. Ale była pycha!

Reply
Basia Szmydt 7 kwietnia, 2020 - 12:51 pm

Na zdrowie ❤️

Reply
Justyna 10 kwietnia, 2020 - 3:16 am

Robię takie spagetti od jakichś… 15 lat. Wszystkim smakuje, również dzieciom (wiadomo że nie przyprawiamy wtedy zbyt dużo). Ja często dodaję też groszek zielony, czerwoną paprykę, to co mam w zasięgu dłoni.

Reply
Gosia 20 kwietnia, 2020 - 1:24 pm

Basiu ten przepis jest super! Mojemu mężowi bardzo smakuje, właśnie przyrządzam kolejny raz na obiadCzy masz jeszcze fajne pomysły na makaronowe dania dla dzieci?

Reply
Basia Szmydt 20 kwietnia, 2020 - 1:35 pm

Moje dzieci z makaronu to tylko carbonarę po mojemu jedzą – przepis jest na blogu 🙂

Reply
Gosia 20 kwietnia, 2020 - 5:25 pm

Ok super, zaraz poszukam

Reply

Zostaw komentarz

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Ok, rozumiem