fbpx

BRUSCHETTA Z SALSĄ PAPRYKOWĄ I SEREM HALLOUMI

Autor: Basia Szmydt

Potrzebujesz ekspresowego przepisu na lunch dla jednej osoby? Spróbuj tej bruschetty z salsą paprykową i serem halloumi. Ten prosty i efektowny przepis to prawdziwe niebo w gębie. Zwłaszcza jeśli gotowanie dla samej siebie stanowi dla ciebie niemałe wyzwanie. Ja ostatnio postanowiłam, że będę rozpieszczać nie tylko gości, którzy nas odwiedzają, ale i samą siebie. Żeby ułatwić sobie to zadanie, pomyślałam, żeby zacząć od rzeczy małych. Ta bruschetta z serem halloumi i salsą paprykową to danie, które robi się w minutę i comfort food, który daje kopa do działania na resztę dnia. To cudowna przerwa i satysfakcja, że zamiast kabanosa z lodówki i kajzerki zjadasz coś zdrowego i pożywnego.

BRUSCHETTA Z SALSĄ PAPRYKOWĄ I SEREM HALLOUMI

Czego potrzebujesz?

dwie kromki pieczywa dobrej jakości
oliwa
papryka czerwona (2 sztuki)
świeża kolendra
gęsty, słodki sos na bazie octu balsamicznego (kupuję gotowy)
sól i pieprz świeżo mielony
ser haloumi

Umyj paprykę, przekrój ją na pół, pozbądź się nasion i piecz do miękkości w 200 stopniach, przez 25-30 minut. Po upieczeniu włóż ją do woreczka, zamknij go szczelnie, tak by papryka się zaparzyła. Potem zdejmij z niej skórkę. Przygotuj sobie dwie ulubionego kromki pieczywa. Polecam dobry, wiejski chleb na zakwasie. Może być nawet trochę czerstwy. Skrop je oliwą i wstaw do nagrzanego piekarnika na kilka minut, tak by uzyskać chrupiące grzanki. Ser halloumi pokrój na plastry i podsmaż na suchej patelni, aż się zrumienią z każdej strony.

3

Przygotuj paprykową salsę. Upieczoną paprykę drobniutko pokrój, dodaj posiekaną kolendrę, świeżo mielony sól i pieprz. Skrop całość sosem na bazie balsamico i oliwą. Na grzankach ułóż ser, na to salsę i włóż je na 2 minuty do piekarnika.

Jeśli nie lubisz kolendry, spróbuj zamienić ją na bazylię.

6

Bruschetta jest gotowa. Jest przepyszna! Koniecznie ją wypróbuj! Należy ci się ta przerwa.

11

Loading

Spodobają Ci się także:

13 komentarzy

Ania 31 sierpnia, 2016 - 6:06 pm

o matkobosko jak to pięknie wygląda! Ja mam właśnie problem z rozpieszczaniem samej siebie. Lubię gotować dla całej rodziny, ale sama najchętniej chwytam byle co i w biegu. Mam mocne postanowienie skończenia z tym natychmiast. https://codziennik-kobiety.blogspot.com/

Reply
Katjuszka 31 sierpnia, 2016 - 7:46 pm

Mmm przypuszczam, że smakuje bosko, ale wygląda równie doskonale! 🙂

Reply
Kasia 1 września, 2016 - 7:31 am

Basiu, pysznie wygląda. Spróbuj tą paprykę pieczoną ułożyć warstwami w naczyniu ( może być szklana lub porcelanowa miseczka) Każdą warstwę polać oliwą, octem winnym, do tego sól, pieprz i koniecznie cukier. Jeśli lubisz możesz poukładać na warstwie czosnek w formie cieniutkich plasterków. Tak przygotowaną paprykę włóż do lodówki. Przez kilka dni masz świetną bazę do salsy, paprykowego pesto itp. Ja najbardziej lubię po prostu nakładać ją kawałkami na kanapki 🙂

Reply
Basia Szmydt 5 września, 2016 - 7:40 pm

brzmi świetnie, ale czy najpierw ją upiec?

Reply
Kasia 5 września, 2016 - 7:53 pm

Tak, tak poeczoną i obraną ze skóry.

Reply
Basia Szmydt 5 września, 2016 - 7:53 pm

okej 🙂

Reply
Daria 6 września, 2016 - 4:49 pm

Ale pomysł! to będzie pyszne. Jutro idę po papryki. <3

Reply
Żwawy Leniwiec 1 września, 2016 - 11:54 am

Ja bardzo lubię paprykę (szczególnie białą) w każdej postaci 😉
Wiele osób idzie „na łatwiznę” właśnie przygotowując jedzenie tylko dla siebie, a przecież nie potrzeba wiele wysiłku, żeby przygotować coś szybkiego i smacznego.
Chociaż… do kabanosów mam słabość… 😉

Reply
Basia Szmydt 5 września, 2016 - 7:09 pm

kabanosy są wieczne 🙂

Reply
kawi 2 września, 2016 - 9:47 am

wygląda przepysznie! I cudowne zdjęcia;)

Reply
Basia Szmydt 5 września, 2016 - 7:08 pm

dziękuję 🙂

Reply
Do more of what makes you happy. 3 września, 2016 - 12:52 pm

Jak ja zostaje sama w domu to jem byle co i byle jak. Na szczęście rzadko się to zdarza. A taka bruschetta wygląda cudownie.

Reply
Zosia 16 sierpnia, 2017 - 10:27 am

Wygląda przepysznie, ale najbardziej urzekła mnie jakość i estetyka zdjęć. Piękne! 🙂

Reply

Zostaw komentarz

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Ok, rozumiem