fbpx

EKSPRESOWA TARTA Z JABŁKAMI I KREMEM LOTUS

Autor: Basia Szmydt

Oto ekspresowa tarta z jabłkami i kremem Lotus. Zrobisz ją z ciasta francuskiego, a resztę składników…właściwie to znajdziesz w tytule tego wpisu. Ten przepis jest naprawdę banalnie prosty i według mnie warto go mieć w swoim notesie z przepisami z kilku powodów. Dlatego, że ta tarta jest naprawdę pyszna i dlatego, że takie ekspresowe przepisy spadają niczym z nieba, gdy mamy do zrobienia jakiś deser na szkolne, świąteczne imprezy, przyjęcia świąteczne w pracy czy też inne „śledziki”, a krucho u nas z czasem. Zobacz, jak prosto się robi tę tartę.

Magicznym składnikiem tej tarty, odpowiedzialnym za większość smaku, jest ten krem ze zdjęcia powyżej. Ja swój znalazłam podczas grudniowych zakupów w Lidlu, ale przeszukałam Internet i zobaczyłam, że podobne można dostać w większości dyskontów spożywczych. Ważne jest, by szukać kremu o smaku ciasteczek korzennych Lotus. To tyle.

ekspresowa tarta z jabłkami i kremem o smaku ciasteczek Lotus – składniki

  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 1/2 słoika kremu o smaku ciasteczek Lotus
  • 3-4 jabłka
  • jajko i kilka łyżek mleka
  • cukier puder

Z ciasta francuskiego odklej papier, w które było zawinięte i wytnij koło, przykładając do niego duży talerz. Na środku połóż mniejszą miseczkę, a ciasto posmaruj kremem, tak jak to pokazałam na zdjęciu.

Na kremie ułóż obrane ćwiartki jabłek, zdejmij miseczkę, natnij środek ciasta i wyłóż je na jabłka. Zawiń też brzegi ciasta na jabłka.

Z reszty ciasta wytnij foremką gwiazdki i udekoruj tartę. Posmaruj całość roztrzepanym jajkiem wymieszanym z kilkoma łyżkami mleka. Piecz tartę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut. Wystudź i posyp cukrem pudrem. Gotowe. Prawda, że banał? 🙂

KKK

Loading

Spodobają Ci się także:

Zostaw komentarz

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Ok, rozumiem