fbpx

NALEŚNIKI Z SEREM – NAJLEPSZE!

Autor: Basia Szmydt

Czy muszę jakoś specjalnie przekonywać kogokolwiek do naleśników? Nie znam osoby, która ich nie lubi, a te z dzisiejszego przepisu na długo zostają w pamięci. Podobne robiła dla mnie moja babcia. Odsmażała mi je po szkole, a ja zastanawiałam się co takiego robi, że są tak pyszne i chrupiące. Dziś wiem, że sekret dobrej kuchni tkwi w jej prostocie.
I w miłości, którą wkłada się w przygotowywanie jedzenia. To według mnie najważniejsze składniki dobrego przepisu.

Oto więc przepis na przepyszne naleśniki z białym serem.
Idealne na niespieszne, weekendowe śniadanie.
Najlepiej smakują na ciepło.

PS. Zastanawiałaś się kiedyś skąd się wzięło słowo naleśniki? 🙂

NALEŚNIKI – PRZEPIS NA CIASTO (ok 6-7 sztuk)

1 szklanka mąki

1,5 szklanki mleka

1,5 szklanki wody gazowanej

2,5 łyżki rozpuszczonego masła

0,5 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

1 jajko

szczypta soli

NALEŚNIKI – SKŁADNIKI NA NADZIENIE

250 g twarogu

1 mały jogurt naturalny

0,5 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

1 łyżka miodu

garść namoczonych w gorącej wodzie rodzynek

skórka otarta z jednej cytryny

Ciasto na naleśniki dokładnie mieszamy, stopniowo dodając mąkę, tak żeby nie było w nim grudek. CIasto ma mieć konsystencję śmietanki 30. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającym dnem, rozpuszczamy na niej 0,5 łyżeczki masła i smażymy cienkiego naleśnika na złoty kolor. Przed smażeniem każdego naleśnika smarujemy patelnię odrobiną masła.

Pora na nadzienie. Blenderem ręcznym miksujemy ser, jogurt, cukier, miód i skórkę cytrynową. Na koniec, jeśli lubimy, dodajemy namoczone wcześniej we wrzątku rodzynki. Tak przygotowanym nadzieniem smarujemy naleśnika i składamy go w trójkąt. I uwaga – ponownie przypiekamy je na rozpuszczonym na patelni maśle, tak, żeby zrobiły się chrupiące.

Smacznego!

Spodobają Ci się także:

2 komentarze

Elżbieta 21 września, 2022 - 7:20 pm

Nawet przepis na naleśniki okraszony foto może być arcydziełem 🙂
Pięknie dziękuję Basiu 🙂
Pozdrawiam/Ela

Reply
Andzelika 21 września, 2022 - 7:53 pm

Te naleśniki wyglądają obłędnie. Biorę przepis 🙂 Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie i dużo radości życzę :))

Reply

Zostaw komentarz

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Ok, rozumiem