BURGERY Z KALAFIORA, MUSZTARDA MANGO I CHUTNEJ Z CEBULI – IDEALNA KOLACJA, GDY MASZ GOŚCI
Te burgery z kalafiora wymagają trochę pracy. Tak samo jak dodatki z dzisiejszego wpisu. Ale jeśli masz jakiś robot kuchenny, który kroi i sieka za Ciebie, to zrobisz wszystko w godzinkę, no może półtorej. Naprawdę warto. Burgery z kalafiora muszą być dobrze doprawione, tak po twojemu, tak jak lubisz. Po zmieszaniu wszystkich składników, przed dodaniem jajek, spróbuj masy. Może będziesz potrzebować więcej sosu sojowego, który wydobywa smak umami, a może dodasz coś zupełnie spoza przepisu, na przykład pieprz ziołowy. Roślinne kotlety można zrobić z wielu warzyw i strąków, a to jak ostatecznie będą smakowały zależy od przypraw właśnie. Bułki do burgerów lubię kupować w mniejszych piekarniach. Najbardziej lubię te z ziarnami sezamu na wierzchu. Ale w przypadku tych kotletów z kalafiora równie dobrze możesz pokroić ulubiony chleb, skropić go oliwa i zrobić grzanki. Ja polecam podgrzewanie pieczywa. To zawsze wyższy wymiar przyjemności z jedzenia 🙂
Gdy przyrządzam je w naszym domu to albo mają przyjść do nas goście, a ja na stole ustawiam wszystkie dodatki osobno i każdy komponuje sobie swoją kanapkę. Albo właśnie gotuję na zapas, tak żeby móc zabrać ze sobą na wynos kalafiorowe kotlety i zjadać je w ciągu dnia, nawet na zimno. Możesz je dodać do tortilii, tak żeby udawały falafela albo do sałatki, albo do pieczonych ziemniaków i surówki. Prosty kalafior, a tyle możliwości.
BURGERY Z KALAFIORA PRZEPIS
- 3 szklanki surowego, startego kalafiora
- 1 starta duża marchewka
- 1 duża starta lub drobniutko pokrojona cebula
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 jajka
- 1 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (mniej niż pół szklanki suchej)
- 8 łyżek bułki tartej + odrobina do obtoczenia
- łyżka sosu sojowego
- sól i pieprz do smaku
- spora garść drobno pokrojonej kolendry lub innej ulubionej zieleniny (może to być np. bazylia albo natka pietruszki, nie żałujemy 🙂 )
- łyżeczka słodkiej papryki
- dodatki do burgera: świeża sałata lub rukola, świeży pomidor, ogórek kiszony, bułki do burgerów
Wszystkie składniki dokładnie mieszam w misce i formuję z nich niewielkie, płaskie kotlety. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę kotlety z piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 45 minut.
CHUTNEY Z CEBULI – PRZEPIS
- 5 cebuli
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki gęstego sosu na bazie octu balsamicznego (kupuję taki, jest dostępny w większości sklepów spożywczych)
- 3 łyżki miodu
- szklanka wody
- 1/2 łyżeczki soli (na koniec)
Cebulę kroję w piórka. Na rozgrzanym rondlu o wysokich ściankach roztapiam masło i oliwę. Na rozgrzany tłuszcz wsypuję pokrojone cebule i dodaję szczyptę soli. Mieszam wszystko dokładnie i duszę cebulę do miękkości.
Gdy cebula jest już miękka dodaję resztę składników (oprócz wody). Cebula ma się smażyć, karmelizować, ma stać się brązowa. Po kilku minutach dodaję pół szklanki wody i smażę dalej. Po kolejnych 10 minutach jeśli jest taka potrzeba dodaję kolejne pół szklanki i smażę całość, aż woda wyparuje, a chutney stanie się gęsty jak konfitura. J
Taki chutney można przechowywać w lodówce przez tydzień.
SOS Z MANGO I MUSZTARDY
- 1 dojrzałe niewielkie mango lub pół dużego
- 7 łyżeczek musztardy
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki (możesz dać drobniutko pokrojoną ostrą, jeśli lubisz ostrzejsze smaki)
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki miodu (można pominąć, jeśli mango jest bardzo słodkie)
- 1 łyżka oliwy
Mango obieram ze skórki, kroję na kawałki i miksuję z resztą składników na gładki sos. Taki sos doskonale pasuje do sałaty, do grilla latem i do burgerów właśnie. Można go trzymać w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiczku przez kilka dni.
Smacznego!
Polecam też proste i tanie kotlety z soczewicy:
Wygląda apetycznie! Muszę się zebrać w tym tygodniu i zrobić moim chłopakom taką ucztę.
Pozdrawiam 🙂
Już wiem co będzie na obiad, dzięki;)
Super przepis. Nigdy nie widziałam takich burgerów
Przepyszny jest ten burger, jak z dobrej restauracji! Goście byli zachwyceni.
Wspaniały przepis jak zawsze Basiu! Możesz się wypowiedzieć na temat przepisów znajdujących się na tej stronie?: https://chlebownik.pl/