Te muffinki migdałowo – malinowe są lekkie jak chmurka i rozpływają się w ustach. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Możesz je zrobić z wiśniami, truskawkami albo jagodami. Ja w sezonie robię je ze świeżymi owocami, a zimą z mrożonymi. Cukier w tym przepisie możesz zastąpić ksylitolem albo erytrytolem.
Muffinki migdałowo – kokosowe. Składniki na ok. 20 babeczek:
10 białek jajek
300 g masła (1 ½ kostki)
1 i ¾ szklanki mąki migdałowej
⅔ szklanki mąki pszennej
220 g cukru pudru lub zmielonego ksylitolu
250 g mrożonych malin
Białka ubij, nie muszą być ubite na sztywno. Masło roztop i wystudź, a następnie dodaj do białek razem z mąką, mąką migdałową i cukrem. Wymieszaj całość dokładnie trzepaczką. Natłuść masłem foremki do babeczek i wylej do każdej porcję ciasta. Do każdej babeczki wciśnij po kilka malin. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz muffinki przez ok. 25-30 minut. Mają być rumiane, tak jak to widać na zdjęciu. Lekko wystudzone muffinki możesz oprószyć cukrem pudrem.
E-BOOK PYSZNA WIELKANOC – ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW
1 odpowiedź
hej, trochę się spóźniłem ale już teraz będzie wiedział 🙂 za rok spróbuje albo jutro sobie zrobię, dzięki za przepis i pozdrawiam serdecznie