MUS CHAŁWOWY

Puszysty, delikatny, nie za bardzo słodki, idealny dla miłośników chałwy. Robi się go 5 minut, a smakuje i wygląda jak deser z najlepszych restauracji.

MUS CHAŁWOWY – PRZEPIS

– opakowanie serka mascarpone 250g
– 400 ml śmietanki 30 %
– 200 g chałwy
– garść pistacji
– kostka gorzkiej czekolady

Ser i śmietanka muszą być mocno schłodzone.
Do miski pokrusz chałwę, dodaj ser mascarpone i wlej śmietankę.
Ubijaj mikserem na puszysty krem. Ja zrobiłam to w robocie kuchennym i zajęło mi to minutę.
Krem przełóż do pucharków i posyp posiekanymi nożem pistacjami i startą czekoladą.
Najlepiej smakuje schładzany kilka godzin w lodówce.

Prawda, że proste?

Podobne wpisy

6 komentarzy

  1. Pięknie wygląda i pewnie jest pyszny. Spróbuję zrobić jak skończę z dietą albo w nagrodę za wyrwanie w niej. Czyli i tak spróbuję wcześniej czy później

  2. pierwsze zdjęcie zachwyca ! na pewno wypróbuję bo zaciekawił jest prosty A kusi 😉 czegoś takiego szukałam… dzięki. asia

  3. zamień chałwę na rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladę i dodaj pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu i posiekane listki świeżej mięty – będziesz zaskoczona 🙂

  4. To zależy jakiej wielkości salaterek użyjesz mus jest sycący – możesz nałożyć 5-6 małych porcji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *