fbpx

MUS CHAŁWOWY

Autor: Basia Szmydt

Puszysty, delikatny, nie za bardzo słodki, idealny dla miłośników chałwy. Robi się go 5 minut, a smakuje i wygląda jak deser z najlepszych restauracji.

MUS CHAŁWOWY – PRZEPIS

– opakowanie serka mascarpone 250g
– 400 ml śmietanki 30 %
– 200 g chałwy
– garść pistacji
– kostka gorzkiej czekolady

Ser i śmietanka muszą być mocno schłodzone.
Do miski pokrusz chałwę, dodaj ser mascarpone i wlej śmietankę.
Ubijaj mikserem na puszysty krem. Ja zrobiłam to w robocie kuchennym i zajęło mi to minutę.
Krem przełóż do pucharków i posyp posiekanymi nożem pistacjami i startą czekoladą.
Najlepiej smakuje schładzany kilka godzin w lodówce.

Prawda, że proste?

Loading

Spodobają Ci się także:

6 komentarzy

Ania 18 stycznia, 2019 - 7:10 pm

Pięknie wygląda i pewnie jest pyszny. Spróbuję zrobić jak skończę z dietą albo w nagrodę za wyrwanie w niej. Czyli i tak spróbuję wcześniej czy później

Reply
puch ze słów 20 stycznia, 2019 - 11:29 am

pierwsze zdjęcie zachwyca ! na pewno wypróbuję bo zaciekawił jest prosty A kusi 😉 czegoś takiego szukałam… dzięki. asia

Reply
W TRYBIE OFFLINE 21 stycznia, 2019 - 10:19 pm

O fuj ble nienawidzę smaku chałwy, poproszę coś o smaku białej czekolady 🙂 Liczę na Ciebie Basiu!

Reply
Basia Szmydt 22 stycznia, 2019 - 11:50 am

zamień chałwę na rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladę i dodaj pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu i posiekane listki świeżej mięty – będziesz zaskoczona 🙂

Reply
Ola 23 stycznia, 2019 - 9:06 am

Basiu, ile porcji wychodzi z podanych składników? 🙂

Reply
Basia Szmydt 23 stycznia, 2019 - 9:53 am

To zależy jakiej wielkości salaterek użyjesz mus jest sycący – możesz nałożyć 5-6 małych porcji.

Reply

Zostaw komentarz

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Ok, rozumiem