Puszysty, delikatny, nie za bardzo słodki, idealny dla miłośników chałwy. Robi się go 5 minut, a smakuje i wygląda jak deser z najlepszych restauracji.
MUS CHAŁWOWY – PRZEPIS
– opakowanie serka mascarpone 250g
– 400 ml śmietanki 30 %
– 200 g chałwy
– garść pistacji
– kostka gorzkiej czekolady
Ser i śmietanka muszą być mocno schłodzone.
Do miski pokrusz chałwę, dodaj ser mascarpone i wlej śmietankę.
Ubijaj mikserem na puszysty krem. Ja zrobiłam to w robocie kuchennym i zajęło mi to minutę.
Krem przełóż do pucharków i posyp posiekanymi nożem pistacjami i startą czekoladą.
Najlepiej smakuje schładzany kilka godzin w lodówce.
Prawda, że proste?
6 komentarzy
Pięknie wygląda i pewnie jest pyszny. Spróbuję zrobić jak skończę z dietą albo w nagrodę za wyrwanie w niej. Czyli i tak spróbuję wcześniej czy później
pierwsze zdjęcie zachwyca ! na pewno wypróbuję bo zaciekawił jest prosty A kusi 😉 czegoś takiego szukałam… dzięki. asia
O fuj ble nienawidzę smaku chałwy, poproszę coś o smaku białej czekolady 🙂 Liczę na Ciebie Basiu!
zamień chałwę na rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladę i dodaj pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu i posiekane listki świeżej mięty – będziesz zaskoczona 🙂
Basiu, ile porcji wychodzi z podanych składników? 🙂
To zależy jakiej wielkości salaterek użyjesz mus jest sycący – możesz nałożyć 5-6 małych porcji.