fbpx

RISOTTO Z TUŃCZYKIEM I ZIELONYM GROSZKIEM

Autor: Basia Szmydt

To danie jest z nami od kilku lat. Przepis na nie poznaliśmy kiedyś, kiedy to wspólnie z moim mężem postanowiliśmy w ramach randki wybrać się na warsztaty gotowania kuchni włoskiej. To risotto wtedy było hitem. Zaczęliśmy odtwarzać je w domu i za każdym razem, kiedy je robimy stwierdzamy „Ale to jest pyszne!”. Sekretem jest użycie dobrej jakości tuńczyka w puszce, masła (jakżeby inaczej!) i odpowiedniego ryżu do risotto. Mrożonego groszku nie wolno zastąpić tym z puszki – to zakazane. Risotto robiłam już na winie białym i czerwony, z użyciem cebuli czerwonej i białej. Dzisiaj podaję Ci taką ilość i rodzaj składników, która według mnie połączona w całość, w formie takiego właśnie risotto smakuje wyśmienicie. To szybki obiad albo kolacja, idealne na wieczór z przyjaciółmi. Najlepiej smakuje jedzone od razu po przyrządzeniu.
A smakuje bosko, choć nie wygląda! To chyba najbardziej niefotogeniczne danie jakie moja kuchnia widziała. Musisz uwierzyć mi na słowo 🙂

RISOTTO Z TUŃCZYKIEM I ZIELONYM GROSZKIEM PRZEPIS

250 g ryżu arborio (liczymy 4-5 łyżek suchego ryżu na osobę)
2 puszki dobrej jakości tuńczyka w sosie własnym
100 g prawdziwego masła 82%
2 białe, średnie cebule
szklanka mrożonego groszku
sos rybny (w sklepach na półkach z orientalnym jedzeniem)
ok 1,5 litra wody
pół szklanki białego, wytrawnego wina
1/3 szklanki startego parmezanu
świeżo mielony czarny pieprz

Cebulę kroimy drobno.
Na patelni rozpuszczamy masło, a następnie podsmażamy na nim cebulę, na średnim ogniu. Cebula ma się zeszklić.
Gdy cebula się zeszkli wylewamy na nią wino. Mieszamy kilka minut, aż alkohol odparuje.
W dzbanku robimy bulion. Wlewamy gorącą wodę (najlepiej wrzątek) i dolewamy 1/4 szklanki sosu rybnego. Sos rybny jest słony – nie wolno przesadzić. Jest jednak niezbędny – to on daje risotto charakterystyczny smak.
Na patelnię z cebulą wsypujemy cały, suchy ryż i mieszamy wszystko, aż ziarenka ryżu zmienią się z mlecznych na przezroczyste.
Na ryż wylewamy trochę buliony (powiedzmy pojemność chochli do zupy) i mieszamy.
Gdy ryż wchłonie cały płyn -powtarzamy czynność. Robimy tak do momentu, aż ryż będzie miękki. Gdyby ryż był dalej twardy, a Ty nie miałabyś już bulionu – użyj trochę gorącej wody.
Do gotowego ryżu dodaj tuńczyka i mrożony groszek -wymieszaj.
Gdy groszek będzie miękki dodaj połowę startego parmezanu, dopraw wszystko sporą ilością świeżo mielonego pieprzu i ewentualnie solą, gdyby była taka konieczność.
Podawaj nieco ostudzone, posypane parmezanem.
Smacznego <3

Spodobają Ci się także:

8 komentarzy

Marta 29 sierpnia, 2018 - 10:05 am

Basiu, pamiętam, że któryś z Twoich przepisów przygotowałaś w takiej mega uroczej graficznej oprawie (chyba ręcznie pisałaś i rysowałaś, hm..?). Może wrócisz do tego? 🙂

Reply
Paulina G Lifestyle 30 sierpnia, 2018 - 8:25 am

Spadłaś mi z tym przepisem z nieba! Niedawno kupiłam sobie zeszyt na przepisy, gdzie zaczynam powoli wpisywać ulubione dania jak również i te z nowości. Niedługo wypróbuję i mam nadzieję już niedługo zagości na stałe u mnie w domu.

Reply
marzena 27 września, 2018 - 10:12 am

Basiu, czym moge zastapic sos rybny?
moj facet nie ruszy niczego co 'smierdzi’ ryba (w wyjatkiem tunczyka)

Reply
Basia Szmydt 27 września, 2018 - 11:51 am

Możesz spróbować użyć po prostu bulionu warzywnego czy też na przykład rosołu. Sos rybny daje super efekt i nie jest intensywny w smaku – może daj mniej?

Reply
Justyna 15 października, 2018 - 1:52 pm

Wczoraj postanowiłam przejść na dietę. Nie jest to nic nie zwykłego, od połowy sierpnia w każdy poniedziałek przechodzę na dietę i jestem na niej mniej więcej do środy lub do wtorku jeżeli akurat we wtorek przyjedzie do mnie koleżanka z pysznym ciachem za pazuchą. Ale dzisiaj coś się zmieniło. Ściągnęłam w Twojego bloga kilka przepisów, które posłużą mi jako baza do gotowania, zrobiłam zakupy i co w moim przypadku najważniejsze mam mocne postanowienie oprzeć się słodyczom. Mam nadzieję, że tym razem będę skuteczna. Pozdrowienia z Lublina 🙂

Reply
Basia Szmydt 15 października, 2018 - 2:02 pm

Justyna trzymam kciuki, choć to risotto doprawdy mało dietetyczne jest

Reply
Ewa 2 grudnia, 2021 - 7:07 pm

Mogłabyś podać wagę tuńczyka? Ja mam w domu puszki różnej wielkości.. Dziękuję i na pewno wypróbuję przepis!

Reply
Basia Szmydt 3 grudnia, 2021 - 11:11 am

puszka tuńczyka 170 g, pozdrawiam

Reply

Zostaw komentarz

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Ok, rozumiem