POMYSŁY NA WALENTYNKOWE PRZEKĄSKI

Uwielbiam Walentynki! Tak, przyznaję się. Jestem romantyczna i uwielbiam świętować to święto miłości. Walentynki to dla mnie idealna okazja, by w myśl zasady przez żołądek do serca zaskoczyć ukochaną osobę czymś pysznym do jedzenia. Oto pomysły na walentynkowe przekąski: szybkie, proste, efektowne. Bo czasem wcale nie chodzi o spektakularny przepis, ale o pomysł jego podania i dobrą zabawę. Ja przy przygotowywaniu tych przekąsek bawiłam się doskonale.

ZAPIEKANKI WARZYWNO JAJECZNE

Doskonałe na wspólne śniadanie we dwoje zwłaszcza dla fit pary, która za chwilę razem mknie na walentynkowy trening na siłowni 🙂

GRZANKI Z PASTĄ Z BAKŁAŻANA

Do ich zrobienia koniecznie użyj najlepszej jakości chleba na zakwasie. Przyjemnie chrupią i są naprawdę zdrowe i pyszne.

TOSTY FRANCUSKIE

Czyli rozpływające się w ustach kromki czerstwej chałki z dużą ilością masła. Smakują wybornie, zwłaszcza, gdy z okazji Walentynek masz ochotę na coś słodkiego i …francuskiego!

RÓŻOWE PANKEJKI Z SOSEM WANILIOWYM

Puszyste, rozpływające się w ustach, wyjątkowe!

DESKA SERÓW I PRZEKĄSEK

Deska serów to moja ulubiona forma przekąsek, gdy mam niewiele czasu na przygotowanie czegoś dla gości. Zawsze wygląda efektownie, a układanie na niej różnych przekąsek to prawie sztuka. Żeby nadać jej nieco bardziej walentynkowy charakter, wydrążyłam przy użyciu metalowej foremki i łyżki kształt serca. Następnie to serce wypełniłam konfiturą z żurawiny, ser camembert zawinęłam w papier do pieczenia i zapiekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut

RÓŻOWY HUMMUS Z BURAKIEM

Pyszna, zdrowa i wysokobiałkowa przekąska. W sam raz do naczesów albo krakersów, które będziemy chrupać przed telewizorem, oglądając jakiś romantyczny film.

EKSPRESOWE CIASTECZKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Wystarczy arkusz gotowego ciasta francuskiego posmarować nutellą, wyciąć odpowiedni kształt walentynkową foremką, posmarować je roztrzepanym jajkiem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 15-20 minut. Wystudzone ciastka posypać cukrem pudrem i udekorować truskawkami. Ja wycięłam serduszka z truskawek za pomocą tej samej foremki. Czyż nie są urocze?

RAGU ALLA BOLOGNESE

Pyszny, bardzo sycący i esencjonalny, prawdziwy sos boloński. To proste, ale naprawdę pozostające w pamięci danie, które jest zdecydowanie tym z rodzaju „comfort food”.

PO WIĘCEJ PRZEPISÓW ZAPRASZAM TUTAJ I DO MOJEGO SKLEPU, GDZIE ZNAJDZIESZ PYSZNE EBOOKI KULINARNE.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *