Pyszna, krucha tarta z kurczakiem i kurkami, na które sezon trwa w najlepsze. Jak każda krucha tarta, tak i ta smakuje świetnie również na zimno. Doskonała na lunch, na wynos, na grilla czy zamiast kanapki. Jeśli tak jak ja, jesteś miłośniczką tart, koniecznie wypróbuj tę z kurkami i kurczakiem. Kurki są przepyszne, delikatne i już w połowie sierpnia pojawiają się w warzywniakach.
TARTA Z KURCZAKIEM I KURKAMI – PRZEPIS NA CIASTO
250 g mąki pszennej (1 i 3/4 szklanki)
125 g zimnego masła 82%
1 żółtko
szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki zimnej wody
Ciasto zagnieć szybko, aż będzie gładkie i elastyczne. Wylep nim posmarowaną masłem foremkę do tarty, ponakłuwaj spód ciasta widelcem i tak przygotowane wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. W tym czasie przygotuj farsz tarty.
TARTA Z KURCZAKIEM I KURKAMI – FARSZ
1 opakowanie kurek (ok. 250-300 g)
1 pierś z kurczaka
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
masło klarowane do smażenia
4 jajka
3 łyżki śmietany 12 %
3 łyżki śmietanki 30 %
2 łyżki startego parmezanu
szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej, słodkiej papryki i ziół prowansalskich
garść świeżych liści szpinaku lub pęczek natki pietruszki (po prostu dodaj coś zielonego)
100 g sera cheddar
Kurki oczyść z drobinek ziemi, umyj i pokrój na niewielkie kawałki. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Kurczaka również pokrój na średnie kawałki. Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego i podsmaż na nim najpierw cebulkę. Gdy ta się zeszkli, dodaj kurczaka, a po kilku minutach kurki. Podsmażaj wszystko na wolnym ogniu, co chwilę mieszając. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, liście szpinaku i przyprawy. Duś wszystko na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Wyłącz gaz, a do nagrzanego do 200 stopni piekarnika włóż wyjętą z lodówki foremkę z ciastem i podpiecz ją przez ok. 15 minut. Możesz też położyć na dno foremki papier i obciążyć go na przykład ziarnami grochu. W ten sposób kruchy spód nie wyrośnie za bardzo. Gdy spód będzie się podpiekał, wymieszaj w misce jajka, śmietanę 12%, śmietankę 30%, starty parmezan i połącz masę z podsmażonym mięsem i warzywami. Wyjmij z piekarnika podpieczony spód, wylej na niego farsz, posyp całość startym cheddarem i zapiekaj przez kolejne 20 minut. Tartę wystudź przed pokrojeniem na kawałki. Smakuje świetnie w towarzystwie prostej sałaty z winegretem.
3 komentarze
Nareszcie jesteś Basiu! ♥
Dziękuję za przepis, na pewno tarta będzie smakowała wybornie!
Ciepło pozdrawiam ze świętokrzyskiego! ♥
Zuzka
:* :*
OMG, muszę lecieć po ścierkę bo mam ślinotok 😉 wygląda obłędnie, przez monitor czuję zapach 🙂