fbpx

TARTA Z KURCZAKIEM I KURKAMI

Autor: Basia Szmydt

Pyszna, krucha tarta z kurczakiem i kurkami, na które sezon trwa w najlepsze. Jak każda krucha tarta, tak i ta smakuje świetnie również na zimno. Doskonała na lunch, na wynos, na grilla czy zamiast kanapki. Jeśli tak jak ja, jesteś miłośniczką tart, koniecznie wypróbuj tę z kurkami i kurczakiem. Kurki są przepyszne, delikatne i już w połowie sierpnia pojawiają się w warzywniakach.

TARTA Z KURCZAKIEM I KURKAMI – PRZEPIS NA CIASTO

250 g mąki pszennej (1 i 3/4 szklanki)

125 g zimnego masła 82%

1 żółtko

szczypta soli

szczypta gałki muszkatołowej

2 łyżki zimnej wody

Ciasto zagnieć szybko, aż będzie gładkie i elastyczne. Wylep nim posmarowaną masłem foremkę do tarty, ponakłuwaj spód ciasta widelcem i tak przygotowane wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. W tym czasie przygotuj farsz tarty.

TARTA Z KURCZAKIEM I KURKAMI – FARSZ

1 opakowanie kurek (ok. 250-300 g)

1 pierś z kurczaka

1 cebula

2-3 ząbki czosnku

masło klarowane do smażenia

4 jajka

3 łyżki śmietany 12 %

3 łyżki śmietanki 30 %

2 łyżki startego parmezanu

szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej, słodkiej papryki i ziół prowansalskich

garść świeżych liści szpinaku lub pęczek natki pietruszki (po prostu dodaj coś zielonego)

100 g sera cheddar

Kurki oczyść z drobinek ziemi, umyj i pokrój na niewielkie kawałki. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Kurczaka również pokrój na średnie kawałki. Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego i podsmaż na nim najpierw cebulkę. Gdy ta się zeszkli, dodaj kurczaka, a po kilku minutach kurki. Podsmażaj wszystko na wolnym ogniu, co chwilę mieszając. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, liście szpinaku i przyprawy. Duś wszystko na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Wyłącz gaz, a do nagrzanego do 200 stopni piekarnika włóż wyjętą z lodówki foremkę z ciastem i podpiecz ją przez ok. 15 minut. Możesz też położyć na dno foremki papier i obciążyć go na przykład ziarnami grochu. W ten sposób kruchy spód nie wyrośnie za bardzo. Gdy spód będzie się podpiekał, wymieszaj w misce jajka, śmietanę 12%, śmietankę 30%, starty parmezan i połącz masę z podsmażonym mięsem i warzywami. Wyjmij z piekarnika podpieczony spód, wylej na niego farsz, posyp całość startym cheddarem i zapiekaj przez kolejne 20 minut. Tartę wystudź przed pokrojeniem na kawałki. Smakuje świetnie w towarzystwie prostej sałaty z winegretem.

Loading

Spodobają Ci się także:

3 komentarze

Zuzka 10 września, 2023 - 3:48 pm

Nareszcie jesteś Basiu! ♥
Dziękuję za przepis, na pewno tarta będzie smakowała wybornie!
Ciepło pozdrawiam ze świętokrzyskiego! ♥
Zuzka

Reply
Basia Szmydt 11 września, 2023 - 10:28 am

:* :*

Reply
Asia z mTower 26 września, 2023 - 12:52 pm

OMG, muszę lecieć po ścierkę bo mam ślinotok 😉 wygląda obłędnie, przez monitor czuję zapach 🙂

Reply

Zostaw komentarz

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Ok, rozumiem