RÓŻOWY HUMMUS Z BURAKIEM

Jeśli lubisz zdrowe i smaczne pasty, koniecznie wypróbuj ten różowy hummus z burakiem! To wyjątkowe połączenie klasycznego hummusu z pieczonym burakiem zachwyca nie tylko intensywnym kolorem, ale także wyjątkowym smakiem. Jest pełen białka, błonnika i cennych składników odżywczych, dzięki czemu sprawdzi się jako dodatek do pieczywa, warzyw czy domowych kanapek. Jego przygotowanie jest proste i naprawdę szybkie. Zwłaszcza gdy wykorzystasz gotową ciecierzycę z puszki.

Różowy hummus z burakiem – składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy (400 g, czyli 240 g po odsączeniu)
  • 1 duży ugotowany burak lub dwa mniejsze (ja kupuję gotowe, ale możesz upiec lub ugotować buraki samodzielnie)
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki pasty tahini
  • 70 ml wody
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: kolendra lub natka i płatki chilli
  • do podania warzywa surowe, np. marchewki, rzodkiewki, seler naciowy, kalarepka, pełnoziarniste krakersy lub nachosy

Różowy hummus z burakiem – jak go zrobić?

Ciecierzycę odsącz i wrzuć do średniej miski. Dodaj pokrojonego na mniejsze kawałki buraka, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, pastę tahini, oliwę, szczyptę soli i pieprzy i odrobinę wody. Miksuj wszystko blenderem, aż masa będzie gładka. W trakcie miksowania dodawaj stopniowo wodę. Przełóż hummus do miseczki, skro go oliwą, posyp płatkami chilli i ulubioną zieleniną. Możesz go przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiczku przez kilka dni i używać na przykład do smarowania kanapek z pieczonymi warzywami i grillowanym halloumi. Ten różowy hummus z burakiem jest naprawdę doskonały!

Jeśli lubisz takie smarowidła do kanapek lub dipy do warzyw, to polecam ci również ten świetny „smalec” z białej fasoli. Kliknij w zdjęcie i zapisz przepis.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *