fbpx

WEGAŃSKI SMALEC Z BIAŁEJ FASOLI

Autor: Basia Szmydt

Najpierw było Healthy as Hell, o którym pisałam ostatnio, którego już nie ma (a szkoda), i w którym to pierwszy raz w życiu spróbowałam wegańskiego smalcu. Po pierwsze nazwa! Brzmi ciut bardziej kontrowersyjnie niż po prostu pasta z fasoli, i pewnie dla niektórych nieco bardziej kusząco. Ja tradycyjnego smalcu nigdy nie próbowałam, więc nazwa sama w sobie jest mi zupełnie obojętna. Po drugie smak! Tak zaskakujący, że nie możesz się nadziwić, że ze zwykłej fasoli, którą kupujesz „po taniości” jesteś w stanie wyczarować coś tak dobrego. Nieważne ile zrobisz – wszystko zniknie w oka mgnieniu. Dla mnie najlepszym testerem jest mój  mąż, który albo zjada coś i uszy mu się trzęsą, albo drugi raz czegoś nie „tyka” i już (tak ma z tofu i sokiem marchewkowo burakowym :D). Po trzecie – samo zdrowie! Czy wiesz, że fasola oprócz tego, że jest doskonałym źródłem białka zawiera tiaminę, która działa przeciwdepresyjnie! Ha! Po czwarte, oprócz moczenia fasoli i trzymania smalcu w lodówce przez całą noc, pozostaje ci przy nim jakieś 7 minut roboty.

Przekonałam cię?

2

Czego potrzebujesz, by zrobić NAJLEPSZY WEGAŃSKI SMALEC?

-2 szklanki ugotowanej w osolonej wodzie fasoli (wcześniej moczę ją kilka godzin w zimnej wodzie, wodę wylewam, nalewam świeżej i gotuję do miękkości); możesz użyć białej fasoli z puszki, będzie szybciej.
– 2 duże cebule
– duże, kwaśne jabłko
– 4 łyżki sosu sojowego
– łyżeczka pieprzu ziołowego
– 3 listki laurowe
– 5 ziarenek ziela angielskiego
– 1/2 łyżeczki majeranku
– sól do smaku
– olej do smażenia (używam kokosowego albo rzepakowego)

Cebulę pokrój drobniutko. Jabłko zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzej trochę oleju razem z listkiem laurowym i zielem angielskim. Duś cebulę i jabłko do miękkości na rogrzanym oleju. Następnie wyjmij listki i ziele. Ugotowaną fasolę lub tę z puszki, zmiksuj na gładką masę, jeśli zajdzie taka potrzeba dodaj trochę wody z gotowania.
Dodaj do zmiksowanej fasoli cebulkę, jabłko, pieprz ziołowy, sos sojowy, majeranek i miksuj wszystko razem, w zależności od tego jaką lubisz konsystencję. Ja lubię, gdy wszystko jest gładką masą, ale jeśli chcesz, by coś ci chrupało, miksuj wszystko razem tylko przez chwilę. Posól jeśli uważasz, że smalec jest za mało słony, ale pamiętaj, że smaki muszą się „przeżreć” w lodówce przez całą noc. To właśnie wtedy fasolowy smalec smakuje najlepiej. Zjadaj na pajdzie ulubionego chleba, koniecznie z kiszonym ogórkiem. Niebo w gębie!

Oh damn! Jakie to jest dobre!

1
3 4

Loading

Spodobają Ci się także:

32 komentarze

Agata 9 stycznia, 2017 - 6:03 pm

Polecam podprażyć w piekarniku ugotowaną kaszę gryczaną i dodać do takiego smalczyku 🙂 Coś na kształt skwarek 🙂

Reply
tekstualna 9 stycznia, 2017 - 7:00 pm

O, świetna mysl! 😀 Ja nie dodaje jabłka, za to drobno posiekane suszone śliwki. 🙂

Reply
Irmina 9 stycznia, 2017 - 8:40 pm

Co ja pacze, że tak się wyrażę?:D Totalne szaleństwo, ale skoro przekonujesz, że taki pyszny… To coś w tym musi być:)

Reply
Marta 10 stycznia, 2017 - 9:20 am

Basiu, więcej takich przepisów prosimy!

Reply
Monika Rudnik-Kulikowska 10 stycznia, 2017 - 10:35 am

Brzmi znakomicie! Pewnie jeszcze lepiej smakuje, koniecznie wypróbuję przepis.

Reply
Letty 10 stycznia, 2017 - 11:49 am

O super!!! Też muszę zrobić 🙂 ciekawe czy moje dziecię bezglutenowe, bezmleczne pokocha? Humusy lubi 🙂 A ja juz nie mam pomysłu co na chleb kłaść:)
Ta fasola, to taka biała, twarda na kilogramy?

Reply
Basia Szmydt 10 stycznia, 2017 - 1:22 pm

możesz dać z puszki albo taką, o jakiej piszesz 🙂

Reply
Lila 10 stycznia, 2017 - 11:49 am

Mięso mnie odrzuca ostatnio i szukam inspiracji więc chętnie wypróbuje. I będę czekać na więcej inspiracji 🙂

Reply
Magical life 11 stycznia, 2017 - 11:46 am

Hummus domowej roboty jadam regularnie, więc się na to też skuszę 🙂 Wygląda naprawdę apetycznie

Reply
Amelia 11 stycznia, 2017 - 8:39 pm

Takie to dobre…. Ze weź czlowieku doczekaj do tego momentu „musi sie przegryźć w lodówce całą noc”… Już zjadłam połowe

Reply
Basia Szmydt 19 stycznia, 2017 - 10:58 am

😀

Reply
Ania 12 stycznia, 2017 - 6:43 am

Zgłodniałam od samego patrzenia na zdjęcia 🙂 wygląda pysznie. Zrobię na weekend 🙂 zupę kokosowa z pomidorami i soczewicą już robiłam – super jest 🙂

Reply
Ania 14 stycznia, 2017 - 9:43 am

Basiu – zrobiłam!!! 😉
Jeśli nigdy nie jadłaś prawdziwego smalcu, to muszę niestety Cię zmartwić, bo smalec z fasoli kompletnie nie przypomina smaku prawdziwego smalcu, a dobrze zrobiony prawdziwy smalec ze skwareczkami jest naprawdę pyszny – przepyszny. Spróbuj koniecznie!
Jakkolwiek – wersja smalcu z fasoli również pyszna! Dziękuję za inspirację. Na pewno będzie gościć w moim domu często 😉

Reply
Sara 16 stycznia, 2017 - 3:08 pm

Hej Basia.
Spróbuj zrobic mężowi tofu z tych przepisów, a gwarantuję, że zmieni zdanie. Sprawdzone na mięsożercach mówiących o tofu 'gąbka bez smaku’ 😉 Ja jako weganka sama uważam tofu za cos bez smaku, ale tylko przed przygotowaniem. To tak jakby jesć mąke na surowo i mówić, że jest bez smaku. Trzeba je po prostu dobrze przyrządzić i można oszukiwać, że to kurczak 😉

http://ervegan.com/2014/09/pieczone-tofu/

http://www.jadlonomia.com/przepisy/musztardowe-tofu/

http://wegannerd.blogspot.co.uk/2015/05/tofu-w-sosie-bbq.html

Reply
Basia Szmydt 19 stycznia, 2017 - 10:54 am

będę próbować 🙂

Reply
Sara 16 stycznia, 2017 - 3:13 pm

Polecam również moje ostatnie odkrycie, kotlety z soczewicy robione bez gotowania soczewicy, ale poprzez moczenie jej i blendowanie surowej. OBŁĘD!

http://medytujemy.pl/kuchnia-z-sensem-burgery-i-spolka/

Reply
Monika 18 stycznia, 2017 - 7:16 pm

Basiu. Zrobiłam.
Uważam, że wyszedł pyszny. Ale moj mąż miesozerca powiedział, że to ciężko strawne, wzdymajace jedzenie. 🙁

Reply
Basia Szmydt 19 stycznia, 2017 - 10:50 am

etam, majeranek i kminek niwelują te objawy 🙂

Reply
Igor 22 stycznia, 2017 - 9:40 pm

Bardzo ciekawa propozycja:) pozdrawiam

Reply
Ania 25 stycznia, 2017 - 1:36 pm

Zrobiłam, zjadłam połowę zaraz po przygotowaniu. Jeśli jest jeszcze lepszy po paru godzinach stania w lodówce, to słów mi brak na jego mistrzostwo 🙂 Fantastyczny! Teraz czekam na jakiś dobry przepis na domowy hummus 😉

Reply
Magda 29 stycznia, 2017 - 11:39 am

Przepychota cala rodzinka sie zajada

Reply
Ania 4 marca, 2017 - 1:05 pm

Fasola się moczy, będzie na jutro do śniadania 🙂

Reply
faggot 5 kwietnia, 2017 - 6:05 pm

2/10 wole normalny , po zjedzeniu tego smalcu przestałem być wegetarianem

Reply
Diana 23 września, 2017 - 12:35 pm

Jest przepyszny!

Reply
80ekg80 15 grudnia, 2017 - 6:00 pm

ile czasu taki smalczyk może stać w lodówce?

Reply
Basia Szmydt 15 grudnia, 2017 - 6:14 pm

Nie jestem pewna, bo zjadamy go szybko, ale myślę, że maks 2 dni.

Reply
ABC 30 lipca, 2018 - 2:37 pm

Smalec wyszedł, i to bardzo smaczny. Polecam niezdecydowanym, przepis jest tak dobrze skonstruowany, że nawet osoba mało zdolna do gotowania (to ja) da radę.

Reply
Anita 14 października, 2018 - 10:01 am

Fasola nie będzie powodowała wzdęć jeżeli namoczymy ją w wodzie z kminkiem.

Reply
ja 16 maja, 2020 - 5:20 pm

Jakie to musi byc kaloryczne fu

Reply
Basia Szmydt 16 maja, 2020 - 5:46 pm

Fu to jest życie, w którym trzeba te kalorie liczyć 🙂

Reply
p2m 26 września, 2022 - 1:10 am

..kasza gryczana jako skwarki, ale trzeba do ugotowanej i wystudzonej dodać trochę oleju i papryki wędzonej, wymieszać. Wyłożyć cianką warstwę na papierze do pieczenia i zrumienić.

Reply
Basia Szmydt 26 września, 2022 - 6:39 am

Dobry pomysł 🙂

Reply

Zostaw komentarz

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Ok, rozumiem