RÓŻOWE PANKEJKI

Wszyscy znamy przepisy na naleśniki, wszelkie placki pankejki, ale czy próbowałaś ich w różowej wersji? Te puszyste, różowe pankejki nie tylko pięknie wyglądają, ale też są naprawdę pyszne i rozpływają się w ustach. Możesz zrobić je w wersji naturalnej, bez barwnika. Jednak, jeśli szukasz czegoś „fikuśnego” na Walentynki, Baby Shower czy imprezkę dla dzieci, to te różowe pankejki mogą być strzałem w dziesiątkę.

Różowe pankejki – składniki:

  • 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (szklanka to u mnie 250 ml)
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 3 łyżeczki cukru pudru (możesz dodać więcej, żeby różowe pankejki były bardziej słodkie)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • czerwony barwnik spożywczy
  • masło klarowane do smażenia
  • sos waniliowy z TEGO PRZEPISU

W jednej misce wymieszaj dokładnie jajka, jogurt, mleko i roztopione masło. W drugiej misce wymieszaj mąkę, sodę cukier waniliowy, cukier puder i proszek do pieczenia, a następnie dodaj je do mokrych składników. Wymieszaj ze sobą wszystko i dodaj czerwony barwnik. Ty decydujesz ile barwnika dodasz i jaki kolor będzie cię satysfakcjonował.

Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzej masło klarowane, a następnie nabieraj łyżka niewielką porcję ciasta i smaż pankejki z obu stron przez kilka minut. Placuszki są z dodatkiem sody i proszku do pieczenia, więc będą bardzo szybko robić się na patelni puszyste i będą rosnąć. Dlatego czasami warto je tak smażyć, by obracać je raz na jedną stronę, raz na drugą tak, by nie były surowe w środku i nie przypaliły się na zewnątrz.

Smakują doskonale w z dodatkiem sosu waniliowego lub ulubionej konfitury. Ja z okazji Walentynek posypałam je również serduszkową, jadalną posypką.

Polecam Ci też przepis na te doskonałe naleśniki z serem. To smak mojego dzieciństwa!

KLIKNIJ W ZDJĘCIE PONIŻEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU NA NALEŚNIKI.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *