fbpx

SERNIK DYNIOWY – pyszny przepis z mojego jesiennego e-booka

Autor: Basia Szmydt

Pyszny, kremowy, prawdziwie jesienny sernik dyniowy z korzenną nutą. Najlepiej smakuje schłodzony przez kilka godzin w lodówce. Ważne, aby do zrobienia tego sernika użyć dobrego twarogu, a nie popularnej mieszanki na serniki w wiaderku. 

Składniki na sernik dyniowy:

  • 200 g herbatników korzennych
  • 50 g orzechów pekan
  • 100 g masła
  • 2 szklanki purée z dyni
  • 800 g białego sera
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 jajek
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 szklanka cukru pudru lub ksylitolu w formie cukru pudru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Najpierw przygotuj purée dyniowe. Małą dynię obierz ze skórki, pokrój na niewielkie kawałki i wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz dynię do miękkości przez około 30 minut. Wystudź ją i zmiksuj na gładkie purée.

Ciasteczka i orzechy pekan zmiksuj w malakserze na proszek. Rozpuść masło i dodaj do rozdrobnionych ciasteczek. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie, a następnie wsyp do natłuszczonej masłem foremki, dociskając mocno do dna.

Twaróg zmiel w maszynce do mięsa lub zblenduj w blenderze kielichowym, a następnie wymieszaj z resztą składników na sernik. Masę wylej na spód z ciasteczek i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez godzinę. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw sernik do wystygnięcia w ciepłym piekarniku. Wystudzony sernik wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.

WIĘCEJ JESIENNYCH PRZEPISÓW ZNAJDZIESZ W MOIM E-BOOKU „PYSZNA JESIEŃ”

Loading

Spodobają Ci się także:

Zostaw komentarz

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Ok, rozumiem