Pyszny, kremowy, prawdziwie jesienny sernik dyniowy z korzenną nutą. Najlepiej smakuje schłodzony przez kilka godzin w lodówce. Ważne, aby do zrobienia tego sernika użyć dobrego twarogu, a nie popularnej mieszanki na serniki w wiaderku.
Składniki na sernik dyniowy:
- 200 g herbatników korzennych
- 50 g orzechów pekan
- 100 g masła
- 2 szklanki purée z dyni
- 800 g białego sera
- 250 g serka mascarpone
- 5 jajek
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 szklanka cukru pudru lub ksylitolu w formie cukru pudru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Najpierw przygotuj purée dyniowe. Małą dynię obierz ze skórki, pokrój na niewielkie kawałki i wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz dynię do miękkości przez około 30 minut. Wystudź ją i zmiksuj na gładkie purée.
Ciasteczka i orzechy pekan zmiksuj w malakserze na proszek. Rozpuść masło i dodaj do rozdrobnionych ciasteczek. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie, a następnie wsyp do natłuszczonej masłem foremki, dociskając mocno do dna.
Twaróg zmiel w maszynce do mięsa lub zblenduj w blenderze kielichowym, a następnie wymieszaj z resztą składników na sernik. Masę wylej na spód z ciasteczek i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez godzinę. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw sernik do wystygnięcia w ciepłym piekarniku. Wystudzony sernik wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
WIĘCEJ JESIENNYCH PRZEPISÓW ZNAJDZIESZ W MOIM E-BOOKU „PYSZNA JESIEŃ”