RYBA PO JAPOŃSKU – GENIALNY PRZEPIS MOJEJ MAMY

Ryba po japońsku – nie mam najmniejszego pojęcia czy w Japonii robi się taką rybę. Szczerze w to wątpię 🙂 Ale właśnie tak tę potrawę ma zapisaną w swoim zeszycie z przepisami moja mama, która przygotowuje tę rybę co roku, na Wigilię. Kiedy siadam przy świątecznym stole, to tak, żeby być jak najbliżej półmiska z rybą po japońsku. Uwielbiam! Najlepiej smakuje, gdy się trochę “przeżre”, czyli minimum następnego dnia po zrobieniu. Lubię ją nawet na zimno.

Oto jak ją zrobić:

  • 2 spore filety ryby, może być dorsz, mintaj, halibut
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki wody gazowanej
  • ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu
  • 3 marchewki
  • ½ korzenia selera
  • 6 ząbków czosnku
  • słoik papryki konserwowej
  • puszka ananasa w kawałkach
  • szklanka bulionu (możesz użyć ekologicznej kostki rosołowej albo zamrożonego rosołu z obiadu)
  • 2 łyżki octu winnego (może być jabłkowy)
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżki sosu ajvar (dostępny w większych supermarketach, możesz ją pominąć i dać ½ szklanki passaty pomidorowej oraz doprawić papryką w proszku, słodką albo wędzoną)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • odrobina oleju roślinnego 

Marchewki i seler umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Tak starte warzywa podsmaż na rozgrzanym oleju (wystarczą 2 łyżki). Po kilku minutach dodaj czosnek pokrojony w plasterki, pokrojoną w kostkę paprykę konserwową, przyprawę curry, bulion, koncentrat pomidorowy, sos ajvar, sos sojowy i duś na wolnym ogniu aż warzywa staną się miękkie. Na sam koniec dodaj pokrojonego drobno ananasa z puszki, cukier, ocet, sól i pieprz.

Moja rada – doprawiaj warzywa, kiedy nieco wystygną. Wtedy łatwiej będzie Ci ocenić czy potrzebujesz więcej smaku słodkiego, słonego, a może kwaśnego.  

Pora na rybę. Rybę pokrój na kawałki. W większej misce wymieszaj mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, wodę gazowaną, jajka, sól i pieprz. Na patelni rozgrzej olej roślinny. Obtocz kawałki ryby w cieście i smaż z dwóch stron na złoty kolor. Po usmażeniu przełóż je do żaroodpornego naczynia, a na wierzch wyłóż duszone warzywa wraz z całym sosem. 

Pozostaw do ostygnięcia, a najlepiej zrób ją na jeden dzień przed Wigilią. Wtedy wszystkie smaki doskonale się ze sobą połączą i ryba będzie smakowała najlepiej.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Obserwuj mnie na Instagramie

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.