Ta sałatka z serem halloumi czy raczej potrawka to mój absolutny numer jeden tego tygodnia. Sycąca, zdrowa, kolorowa i zaskakująca połączeniem smaków. Idealna dla fanów sera halloumi, który w połączeniu z soczewicą, cieciorką, burakami i owocami cytrusowymi staje się kulinarnym dziełem sztuki.
To fantastyczna alternatywa dla mięsnych obiadów. Wygląda imponująco podana od razu, na wielkim talerzu, tak by każdy z gości nakładał sobie taką ilość jakiej potrzebuje. Doskonała, by zabrać ją do pudełka na wynos zatem
dla mnie jest to ideał 🙂
Sałatka na ciepło z soczewicą, burakami, serem halloumi i cytrusową nutą – przepis
Z tego przepisu wychodzi porcja sałatki, którą najedzą się 2 głodne osoby. Jeśli chcesz przygotować jej więcej, po prostu zwiększ proporcje składników. Jeśli jakimś cudem nie lubisz kolendry – użyj natki pietruszki. Jeśłi nie masz limonki albo pomarańczy, możesz wykorzystać cytrynę.
Składniki:
- 100 g zielonej suchej soczewicy
- 200 g cieciorki ze słoika lub puszki
- opakowanie sera halloumi
- świeża kolendra
- limonka
- pomarańcza
- musztarda
- czerwona cebula
- duży burak ugotowany albo upieczony
- sól
- oliwa
Wykonanie:
Soczewicę ugotuj w wodzie do miękkości. Odcedź.
Cebulę pokrój w piórka.
Zetrzyj skórkę z limonki i odstaw na bok.
Z pozostałej limonki wyciśnij sok i dodaj do cebuli.
Oprósz cebulę szczyptą soli, wymieszaj dokładnie z sokiem z limonki i odstaw.
Buraka pokrój w słupki lub kostkę.
Ser halloumi pokrój w niezbyt grube plastry i usmaż z każdej strony na suchej patelni.
Przygotuj dressing: wyciśnij sok z pomarańczy do słoika, dodaj 2-3 łyżki oliwy, szczyptę soli i łyżeczkę musztardy, a następnie wymieszaj dokładnie.
Soczewicę wymieszaj w misce z cieciorką, dressingiem, burakiem, cebulą i pociętą natką świeżej kolendry.
Tak przygotowane warzywa ułóż na dużym talerzu, na to połóż zgrillowany ser, a na koniec posyp całość startą skórką z limonki.
6 komentarzy
„Jakimś cudem nie lubisz kolendry” – jakims cudem?! Od wizyty w Wietnamie nie znoszę!!! I za pietruszka tez nie przepadam 😀 Za to soczewica, ciecierzyca (od wizyty w Izraelu), buraki i halloumi (od wizyty na Cyprze – jak jesteś fanka halloumi, jedz!!!) zdecydowanie bardzo lubie, wiec chyba i tak wypróbuję 🙂
Do napisania tego komentarza nie zdawałam sobie sprawy, że podróże rzeczywiście aż tak wpłynęły na moje kulinarne gusta! Dzięki!
Ta sałatka jest pyszna! Ja ją zrobiłam z oliwą Gran Fruttato i powiem szczerze… No nie spodziewałam się takiego cudownego smaku <3
Dzięki za ten przepis , prezentuje się rewelacyjne!
zrobilam i byla pyszna. dzisiaj zrobie znowu:) fantastyczny przepis. dziekuje Basiu
Pyszna, dzisiaj zrobiłam pierwszy raz. Na pewno nie ostatni.
Na zdrowie 🙂