SZYBKIE PIEROŻKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO NADZIEWANE SOCZEWICĄ

Autor: Basia Szmydt

Co zrobić do jedzenia w sytuacji awaryjnej? Czyli na przykład kiedy odwiedzają Cię goście, a Ty nie masz zupełnie nic do jedzenia. Albo kiedy najzwyczajniej w świecie weekendową porą wkręciłaś się w serial na Netflixie i ostatnią rzeczą na jaką masz ochotę jest gotowanie, ale jednak zjadłabyś coś na ciepło?
Jeśli masz pod domem piekarnię wystarczy przejść się po gorący bochenek chleba i kostkę masła – to się zawsze sprawdza 🙂 Albo mieć zawsze w zapasie, w zamrażarce opakowanie ciasta francuskiego, bo to jeden ze składników tych prostych i smacznych pierożków. Całą resztę powinnaś znaleźć w szafce kuchennej. Przepis na te pierożki z ciasta francuskiego znalazłam w jednej z moich ulubionych książek kucharskich napisaną przez Alicję Rokicką autorkę bloga Wegan Nerd. Zajrzyj do niej na bloga i zobacz jakie piękne zdjęcia robi i jak pięknie gotuje. Kiedyś, tutaj na blogu pokazywałam Ci jeszcze pyszną zupę, na którą przepis również znalazłam w tej książce. To przepisy mega proste, wegańskie i z naszych polskich, sezonowych składników.

Przepis na PYSZNĄ ZUPĘ ŚMIETNIK –> KLIKNIJ TUTAJ


PIEROŻKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z SOCZEWICĄ PRZEPIS

Składniki na ok. 10-12 pierożków 
opakowanie/arkusz gotowego ciasta francuskiego
1 szklanka suchej czerwonej soczewicy
2 cebule
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka garam masala
sól
pieprz
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
mąka do podsypania
roztrzepane jajko

Sos miętowo – cytrynowy
opakowanie jogurtu greckiego
skórka otarta z cytryny
ząbek czosnku
kilka świeżo posiekanych liści mięty
sól
pieprz
1/2 łyżeczki miodu

Przygotuj farsz do pierożków

Soczewicę ugotuj w lekko osolonej wodzie w stosunku 1:2. Powinna być miękka i nawet się lekko rozpadać.
Na patelni rozgrzej oliwę albo olej kokosowy albo najlepiej masło klarowane i podsmaż drobno pokrojoną cebulkę, tak by się zeszkliła.
Do cebuli dodaj odcedzoną soczewicę, dopraw cynamonem, garam masala, pieprzem, solą i papryką. Wymieszaj dokładnie i wystudź.

Przygotuj ciasto do pierożków

Arkusz ciasta francuskiego rozłóż na podsypanej mąką stolnicy. Szklanką wykrój kółka jak do pierogów. Nakładaj łyżeczkę farszu na każde kółko (tak jak na zdjęciu). Zlep je jak pierogi, a brzegi przyciśnij widelcem.
Wierzch pierożków posmaruj roztrzepanym jajkiem. Jeśli masz ochotę posyp je ziarnami sezamu.
Tak przygotowane układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180 stopniach przez 20 minut (aż będą złote).

Przygotuj sos

Wymieszaj wszystkie składniki sosu. Miętę posiekaj drobniutko. Podawaj razem z ciepłymi pierożkami, które smakują dobrze nawet na zimno, więc są super opcją do zabrania ich ze sobą w pudełku.


Inne pomysły na szybkie dania na sobotnie, netflixowe, leniwe dni


Po prostu pieczone ziemniaki z twarożkiem. PRZEPIS –> KLIKNIJ TUTAJ


Sałatka ze smażonym camembertem. PRZEPIS –> KLIKNIJ TUTAJ


Arancini czyli kulki z ryżu do risotto, nadziewane ciągnącą się mozarellą i czym tylko chcesz. PRZEPIS –> KLIKNIJ TUTAJ

Wspaniałej soboty! Odpocznij <3