Co zrobić do jedzenia w sytuacji awaryjnej? Czyli na przykład kiedy odwiedzają Cię goście, a Ty nie masz zupełnie nic do jedzenia. Albo kiedy najzwyczajniej w świecie weekendową porą wkręciłaś się w serial na Netflixie i ostatnią rzeczą na jaką masz ochotę jest gotowanie, ale jednak zjadłabyś coś na ciepło?
Jeśli masz pod domem piekarnię wystarczy przejść się po gorący bochenek chleba i kostkę masła – to się zawsze sprawdza 🙂 Albo mieć zawsze w zapasie, w zamrażarce opakowanie ciasta francuskiego, bo to jeden ze składników tych prostych i smacznych pierożków. Całą resztę powinnaś znaleźć w szafce kuchennej. Przepis na te pierożki z ciasta francuskiego znalazłam w jednej z moich ulubionych książek kucharskich napisaną przez Alicję Rokicką autorkę bloga Wegan Nerd. Zajrzyj do niej na bloga i zobacz jakie piękne zdjęcia robi i jak pięknie gotuje. Kiedyś, tutaj na blogu pokazywałam Ci jeszcze pyszną zupę, na którą przepis również znalazłam w tej książce. To przepisy mega proste, wegańskie i z naszych polskich, sezonowych składników.
Przepis na PYSZNĄ ZUPĘ ŚMIETNIK –> KLIKNIJ TUTAJ
PIEROŻKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z SOCZEWICĄ PRZEPIS
Składniki na ok. 10-12 pierożków
opakowanie/arkusz gotowego ciasta francuskiego
1 szklanka suchej czerwonej soczewicy
2 cebule
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka garam masala
sól
pieprz
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
mąka do podsypania
roztrzepane jajko
Sos miętowo – cytrynowy
opakowanie jogurtu greckiego
skórka otarta z cytryny
ząbek czosnku
kilka świeżo posiekanych liści mięty
sól
pieprz
1/2 łyżeczki miodu
Przygotuj farsz do pierożków
Soczewicę ugotuj w lekko osolonej wodzie w stosunku 1:2. Powinna być miękka i nawet się lekko rozpadać.
Na patelni rozgrzej oliwę albo olej kokosowy albo najlepiej masło klarowane i podsmaż drobno pokrojoną cebulkę, tak by się zeszkliła.
Do cebuli dodaj odcedzoną soczewicę, dopraw cynamonem, garam masala, pieprzem, solą i papryką. Wymieszaj dokładnie i wystudź.
Przygotuj ciasto do pierożków
Arkusz ciasta francuskiego rozłóż na podsypanej mąką stolnicy. Szklanką wykrój kółka jak do pierogów. Nakładaj łyżeczkę farszu na każde kółko (tak jak na zdjęciu). Zlep je jak pierogi, a brzegi przyciśnij widelcem.
Wierzch pierożków posmaruj roztrzepanym jajkiem. Jeśli masz ochotę posyp je ziarnami sezamu.
Tak przygotowane układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180 stopniach przez 20 minut (aż będą złote).
Przygotuj sos
Wymieszaj wszystkie składniki sosu. Miętę posiekaj drobniutko. Podawaj razem z ciepłymi pierożkami, które smakują dobrze nawet na zimno, więc są super opcją do zabrania ich ze sobą w pudełku.
Inne pomysły na szybkie dania na sobotnie, netflixowe, leniwe dni
Po prostu pieczone ziemniaki z twarożkiem. PRZEPIS –> KLIKNIJ TUTAJ
Sałatka ze smażonym camembertem. PRZEPIS –> KLIKNIJ TUTAJ
Arancini czyli kulki z ryżu do risotto, nadziewane ciągnącą się mozarellą i czym tylko chcesz. PRZEPIS –> KLIKNIJ TUTAJ
Wspaniałej soboty! Odpocznij <3
4 komentarze
Alicja to też moja inspiracja:) zbyt często ciasta francuskiego nie przygotowuję bo mimo że pyszne to kiepsko się po nim czuję „zamula mnie” ale jedną lub dwie rolki warto w domu mieć do ekspresowych słodkości lub takich wytrawnych pierożków właśnie:) A Netflixa nie oglądam i uprzedzam-nie nie jestem kosmitką hehe, pozdrawiam!
Pierożki wyglądają super smakowicie 🙂 Muszę wypróbować!
Uwielbiam takie pierożki, chyba nawet bardziej niż tradycyjne 🙂
fajny pomysł na szybkie danie ;d